Izvor: B92.net

Leto je definitivno gotovo, ali sunčani dani još uvek traju u južnoj Evropi, koja je sada idealna za kratak odmor i beg od svakodnevice.

S obzirom na to da je kod nas leto defimitivno gotovo, ali i da je mnogo onih koji još uvek nisu iskoristili letnji godišnji odmor, Gardijan je baš zbog toga podelio svoju listu gradova koji su idealna opcija za odmor u ovom periodu. Razmotrite predloge, i počnite da planirate odmor.

Koje je to gradove Gardijan naveo kao idealne za putovanja u oktobru?

Đenova, Italija

Đenova je grad prepun istorijskih palata i ima jednu od najvećih starih gradskih jezgara u Evropi, idealnu za istraživanje tokom toplih jesenjih dana. Oko 42 palate su pod zaštitom UNESCO-a, a mnoge su otvorene za posetioce. Palazzo Rosso i Palazzo Reale pružaju impresivne primere barokne arhitekture, dok Palazzo Ducale organizuje zanimljive izložbe. Đenova je takođe živi lučki grad sa skrivenim uličicama i autentičnom lokalnom atmosferom. Na obali, možete uživati u jednostavnim, ali ukusnim specijalitetima poput pržene ribe i pestom prelivenih testenina.

Aveiro, Portugal

Aveiro, često nazivan "portugalskom Venecijom", nudi vožnju u šarenim čamcima po kanalima, u atmosferi koja kombinuje moderni studentski duh sa starim tradicijama. Uživajte u šetnji starim gradom, istražite lokalne muzeje i probajte ovos moles, tradicionalni desert od jaja. U blizini se nalazi rezervat prirode Dunas de São Jacinto, idealan za biciklizam, kao i obližnji Costa Nova sa šarenim kućama i prelepim plažama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by João Silva (@joaosilva_photography)

Alikante, Španija

Alikante, smešten na obali Kosta Blanke, postao je mesto gde se tradicionalna kuhinja prepliće sa modernom gastronomijom. Sa starim ulicama, kulama i muzejima, grad je idealan za istraživanje u prijatnim jesenjim danima. Obavezno posetite tržnicu gde možete probati lokalne specijalitete poput gamba roja i turróna. Takođe, u blizini su vinogradi i ostrvo Tabarka, popularno među ljubiteljima morske hrane i kristalno čistih voda.

Zadar, Hrvatska

Septembar u Zadru donosi manje gužve, a tople morske vode su još uvek privlačne. Grad se ponosi bogatom istorijom, sa rimskim forumima, venecijanskom arhitekturom i modernim instalacijama poput Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Uživajte u dalmatinskim specijalitetima u lokalnim restoranima, ili se opustite u kafićima pored mora dok istražujete stare ulice i muzeje.

Solun, Grčka

Za kasni letnji odmor u Grčkoj, Solun je pravi izbor. Grad sa bogatom istorijom, od rimskih i vizantijskih spomenika do živahnih modernih četvrti, nudi autentično iskustvo. Uživajte u tradicionalnim tavernama, istražite lokalne muzeje, ili jednostavno šetajte šetalištem uz more uz prelep pogled na grad i Egejsko more.

Podeli: