Izvor: TU Magazine

Madeira je arhipelag u Atlanskom okeanu, prelepa oaza koja zahvaljujući svom vulkanskom poreklu krije svoje tajne iza visokih litica.

Mnogi kažu da je to evropski odgovor na čuvene Havaje

Madeira je autonomna portugalska pokrajina koja se sve češće ima status vrhunske evropske egzotične destinacije. Ovde proleće uvek traje, a svi koji je posete, osetiće posebnu srdačnost ljudi koja u kombinaciji sa neverovatnom prirodom jednostavno ostavlja u čudu. Ovde voće ima drugačiji ukus, cveće je nekako lepše, a vulkansko poreklo ostrva se pobrinulo da ambijent ima zaista posebnu draž.

Ostrvo Madeira se nalazi u Atlanskom okeanu, a od portugalske obale i glavnog grada Lisabona je udaljeno oko 1.000 kilometera. Najveće blago ovog ostrva je njegova blaga klima, i ovde živi oko 270.000 stanovnika.

I turizam i održivost

Madeira je poznato kao ostrvo izuzetno bogatog prirodnog sveta. Upravo tu su svoj dom našle brojne životinjske i biljne vrsta koje gotovo sigurno nećete moći videti  na drugim mestima. Upravo zato je botanička bašta Jardim Botanico da Madeira u Funšalu, glavnom gradu, najposećenija i najpoznatija bašta na ostrvu i to je jedna od najvećih atrakcija ostrva.

Ovaj kraj je takođe poznat i po predivnim plažama, a najpoznatije su Porto Santo, Ribeira Brava, Calheta, Praia formosa, i Jardim do Mar. Sve ove plaže su uređene, i uživanje je neminovno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ola zieja (@olazieja)

Možda i najveličanstveniji prizor nalazi se na istočnoj strani ostrva i zove se Ponta de São Lourenço. Formacije stena koje je nekad davno oblikovala lava čine neverovatno poluostrvo koji privlači avanturiste i zaljubljenike u ektremnu prirodu. Sa njega se pruža pogled na čitav arhipelag, a možete skoknuti i do plaže Prainha, na ovoj crnoj peščanoj plaži vulkanskog porekla, zaštićeni stenama i skriveni, možete uživati u sunčanju.

Kultura Madeire je duboko ukorenjena u tradiciji, ali je takođe otvorena za moderno doba. Funšal, glavni grad ostrva, zadržao je svoj istorijski šarm, sa uskim ulicama, kolonijalnom arhitekturom i brojnim crkvama. Ovde se održavaju brojni festivali tokom godine, kao što su Karneval i Festival cveća, koji predstavljaju proslavu života, radosti i bujnosti prirode.

Treba navesti da se Madeira izdavaja i po vinu, po brojnim restoranima, barovima i kafićima. Ovde se može uživati u ukusnim lokalnim specijalitetima u neobaveznom razgovoru sa meštanima.

Madeira je danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi. Njeni posetioci dolaze zbog neverovatnih pejzaža, ali i zbog prijatne klime koja omogućava posetu tokom cele godine. Turizam je ključan za ekonomiju ostrva, ali i izazov zbog potrebe očuvanja prirodnih resursa. U poslednjim godinama, ostrvo ulaže velike napore u razvoj održivog turizma. Tu se promovišu aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, surfovanje i posmatranje kitova, dok istovremeno štiti svoje prirodne i kulturne resurse.

Podeli: