Izvor: B92.net

Guangdžou, kineski grad sa bogatom istorijom, kulturom i nizom atrakcija direktnom avio linojom sada je povezan sa Beogradom.

Letovi između Beograda i "kapije južne Kine" obavljaće se dva puta nedeljno, a evo šta sve možete videti u ovom zanimljivom gradu.

Uspostavljen let iz Beograda za Guangdžou

Šta nudi Gaungdžou?

Ovaj dinamičan grad poznat je po svojoj bogatoj istoriji, kulturi i modernoj arhitekturi. Jedna od najzanimljivijih atrakcija je Kula Zmaja, koja se ponosi spektakularnim pogledom na grad.

Možda niste znali, ali Guangdžou se drugačije naziva i "fabrika sveta". To "ime" je dobio jer se svi proizvodi sa dobro poznatom oznakom "Made in China", proizvode upravo u ovom gradu koji je inače i najgušće naseljeno područje na planeti Zemlji.

Glavni je grad pokrajine Guandong i treći po veličini grad u Kini.

Star je preko 2.000 godina, a tokom istorije je bio značajan i kao glavni grad Puta svile.

Takođe, jedna od zanimljivosti je i crveni tepih koji se prostire celom dužinom centralne ulice ovog grada, a nemojte da vas iznenadi i glasna muzika preko dana.

Šarenilo, niske cene garderobe, svila, čajevi i saloni za masažu su ono što ćete videti u ovom gradu, dok se staro gradsko jezgro razlikuje od ostalog dela grada.

Guangdžou: Tri grada u jednom, nazivaju ga i "fabrikom sveta" FOTO

U njemu se mogu videti britanske zgrade iz vremena kolonija, čiste ulice i savršeno uređeni parkovi, ali i građevine koje su nastale za vreme boravka Francuske i Portugala na ovim predelima.

U ovom delu grada je sačuvana evropska arhitektura, a pored se nalazi i deo koji predstavlja modernu Kinu.

Neboderi, moderne zgrade, prostrani trgovi i prodavnice svetskih brendova odvojeni su samo kratkom vožnjom taksijem od evropskog do modernog Guangdžoua.

Upravo zbog toga za Guangdžou kažu da ćete imati osećaj kao da ste posetili tri različita grada u samo jednom danu, a brojne zanimljivosti vam neće zafaliti ni na sekund.

Pored modernih zgrada, grad nudi i brojne kulturne znamenitosti, poput Starog grada i Hualin pagode. Takođe, prelepi parkovi kao što je Yuexiu Park pružaju savršeno mesto za opuštanje.

Guangdžou je savršena destinacija za one koji žele da istraže spoj tradicije i savremenog života.

Leteća taksi vozila u Guangdžou

Ono što je možda najzanimljivije kada je reč o ovom gradu jeste da će u njemu uskoro, tačnije 2027. godine poleteti prva taksi vozila.

Da, dobro ste pročitali. Kineski grad Guangdžou će do 2027. investirati oko 1,29 milijardi evra, u takozvani sektor "ekonomije na malim visinama", odnosno u pilotirane i autonomne civilne avione koji lete na visinama do 3.000 metara.

Novac će, između ostalog, biti uložen u izgradnju više od 100 mesta za poletanje i sletanje letećih taksija, a u planu je i izgradnja aerodroma sa pistom koja će biti kraća od onih na civilnim aerodromima, preneo je Nikkei.

Podeli: