Izvor: b92.net/klix.ba

Poslednja sezona serije "Emily in Paris" glavnu junakinju nakon Pariza vodi u Rim, a jedan potez koji je napravila bi vas pri poseti Rimu koštao 250 evra.

Rim je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na svetu, a za 2025. godinu se očekuje i porast broja posetilaca. Večni grad slavi jubilej, posebnu godinu za katoličku crkvu, a očekuje se da će doći i verski, ali i drugi turisti.

Pažnju na italijansku prestolnicu takođe je skrenula Netfliksova hit serija "Emily in Paris", a upravo poslednja sezona završava se tako što se glavna junakinja koja živi u Parizu seli u Rim.

Međutim, prvi prikazi italijanskog grada - za koji se očekuje da će biti mesto snimanja pete sezone i Emilino turističko iskustvo frustrirali su neke stanovnike. Konkretno, njen lik napravi grešku zbog koje je mogla biti kažnjena sa 250 evra.

U jednoj sceni iz "Emily in Paris", glavna junakinja i njen dečko sede na Španskim stepenicama. Od 2019. nezakonito je koristiti stepenište iz 18. veka kao mesto za odmor.

Zvaničnici opremljeni jaknama i zviždaljkama su pri ruci da uoče prestupnike i izreknu kaznu od 250 evra za zauzimanje mesta, ali ukoliko sedenje rezultira štetom, kazna može dostići i 400 evra.

Koloseum, jedna od najvećih gradskih arheoloških riznica, često je mesto turističkih prekršaja. Turisti ostavljaju grafite i potpise, a kao odgovor, italijanska vlada je uvela strožije kazne: prekršiocima sada preti velika novčana kazna od 15.000 evra i do 5 godina zatvora.

Ukoliko planirate da posetite verske turističke lokacije, takođe biste trebali biti svesni da sve crkve u Rimu imaju pravila oblačenja koja zahtevaju da pokrijete ramena i kolena.

Podeli: