Najveće udeo stranih turista u EU u broju noćenja na početku godine zabeležen je na Kipru 94,8 odsto, na Malti 94,7 odsto i u Hrvatskoj 91 odsto.

To je još jedan podatak koji ukazuje na popularnost Kipra kao turističke destinacije, a rado je biraju i srpski turisti.

Ovu ostrvsku zemlju, blizu granice sa Azijom, krase i prelepe plaže, ali i bogata kulturno-istorijska baština, te noćni život, pa je postala veoma atraktivna za turiste. Mnogi je biraju i umesto Grčke, koja je tradicionalno omiljena destinacija za odmor.

Najbolje lokacije za smeštaj na Kipru

Najbolje i najpopularnije lokacije smeštaja na Kipru su u Aja Napi, Larnaki, Limasolu i Protarasu. 

Aja Napa je dobar izbor za one koji traže živahan odmor. Posebno je popularna među mladima zbog bogatog noćnog života. Pored toga, ima i više od 20 plaža koje, uz dobar noćni provod, garantuju idealno letovanje za mlade.

Limasol je druga najpopularnija lokacija na Kipru posle Aja Nape. Idealna je destinacija za ljubitelje istorije, jer nudi brojne istorijske atrakcije, poput: zamka Kolosi, muzeja i drugih znamenitosti.

Shutterstock/kirill_makarov

Limasol je veliki turistički centar, s dugim šetalištem u centru grada (Molos), pored samog mora. Uz obalu, levo i desno od centra, kilometrima se niže bezbroj hotela i turističkih naselja. Ovde ste u prilici da uživate u dugim plažama s pregršt fenomenalnih hotela i u starom delu grada gde lokalci igraju tavli i ispijaju kafu po ceo dan. Grad nudi veliki izbor prodavnica s raznovrsnom robom koje će zadovoljiti i one najizbirljivije.

Larnaka je još jedna popularna destinacija na Kipru, posebno zbog toga što se u njoj nalazi aerodrom koji je glavni i najprometniji na ostrvu.

Najbolje destinacije za porodice su Pernera, Limasol, dok su za parove više Protaras, Amathus Bay i Limasol.

Najbolje destinacije za mlade su Aja Napa i Pafos.

Kada je najbolje vreme za posetu Kipru?

Najbolje vreme za posetu Kipru je naravno tokom letnjih meseci, u maju, junu, kao i u septembru i oktobru.

Tokom ovih meseci temperature su dovoljno tople za kupanje, ali ne i neprijatno vruće. Takođe, gužve su mnogo ređe, pa je lakše uživati u pesku, znamenitostima i aktivnostima.

U julu i avgustu su obično poprilične gužve u svim popularnim gradovima na ostrvu.

Podeli: