Krupajsko vrelo važi za jedno od najlepših mesta u Srbiji, a za njegovo poreklo vezuju se brojne legende.

Krupajsko vrelo se "krije" u istočnom delu Srbije, ispod zapadnih obronaka Beljanice, sa desne strane Krupajske reke i to na 220 metara nadmorske visine.

Ovo vrelo pripada grupi kraških izvora, a njegova voda ima konstantnu temperaturu između 9 i 11 stepeni Celzijusa.

Tokom speleoronilačkih istraživanja 1998. godine, koja su predstavljala značajan istraživački poduhvat, otkriveno je da vrelo sadrži inverzni krak pećinskog sifona, dubok preko 70 metara, kojim vode iz Beljaničkog krečnjačkog masiva dolaze do izvora.

Shutterstock/Djordje Nikolic

Od brane ka mlinu, potok iz vrela prolazi kroz usku krečnjačku klisuru sa strmim stranama i kaskadnim tokom.

Blizu starog mlina nalazi se betonska česma sa pet metalnih cevi iz kojih izvire topla voda temperature 26 stepeni Celzijusa, sa protokom od 6 do 10 litara u sekundi. Ova termalna voda potiče iz prirodnog izvora i predstavlja pravo prirodno bogatsvo.

Zbog svoje izuzetne lepote i vrednosti Krupajsko vrelo i okolna priroda zaštićeni su kao spomenik prirode od nacionalnog značaja Republike Srbije.

Brojne legende kruže o ovom mističnom mestu

Brojne legende vezuju se za nastanak ovog neobičnog mesta. Jedna od najpoznatijih priča govori kako su Homoljske planine sakrile ogromno zlato u zlatnoj pećini, duboko ispod vrela, a blago čuva vodeni duh Tartor.

Prema legendi, svake godine, na "đavolji dan", Tartor udara u bubnjeve i poziva druge duhove na veselje.

Upravo tada se otvara ulaz u zlatnu pećinu. Vlaške žene koje traže moćno iskustvo ulaze u reku tokom noći kako bi se srele sa duhom, ali duh uvek traži neku nagradu, često u obliku lepe mlade devojke.

Shutterstock/Nenad Nedomacki

Međutim, Krupajsko vrelo nije samo centar legendi i mitova. Ono je i pravi prirodni dragulj. Njegova tirkizna voda, okružena bogatom vegetacijom, deluje gotovo nestvarno. Grane drveća spuštaju se do površine hladne vode, nalik rukama šumskih divova, piše Atlas Obscura.

Iznad samog vrela nalazi se prelepa pećina koja dodatno doprinosi bajkovitom izgledu ovog mesta. Ispod vrela nalazi se kompleks podzemnih kanala.

Podeli: