Izvor: Index.hr

Najveća zatvorena ski staza na svetu otvorena je u petak u Šangaju, posle najtoplijeg avgusta u Kini u poslednjih 60 godina, najvećeg svetskog emitera gasova staklene bašte.

U obliku glečera i površine od skoro 100.000 kvadratnih metara, L*SNOW Indoor Skiing Theme Resort nalazi se na sat i po od centra Šangaja, u okrugu Pudong.

Unutra, žičara, žičara i mali voz prevoze posetioce do četiri ski staze. L*SNOW Indoor Skiing Theme Resort je u petak sertifikovan u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda kao najveći zatvoreni skijaški centar na svetu, ispred Harbina, koji se takođe nalazi u Kini.

30 stepeni Celzijusa spolja, ispod nule unutra

Od 9 sati ujutru, temperature u Šangaju dostizale su 30 stepeni na trgu u alpskom stilu gde je održano svečano otvaranje, ali dok su gosti ušli u kompleks, živa je pala znatno ispod nule. U ovoj zemlji stanovništvo je sve zaljubljenije u zimske sportove, a posetioci su naočare i majice za sunce zamenili skijaškim kombinezonima.

Uprkos stalnim rekordnim temperaturama, snažna podrška vlade i rastuće interesovanje srednje klase za zimske sportove podstakli su kinesku skijašku industriju, posebno otkako je Peking bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. Kina je svetski lider u skijanju u dvorani, čineći polovinu 10 najboljih na svetu, prema Daxue Consulting iz Šangaja.

Otvaranje je nekoliko puta odlagano

"Ranije nije bilo skijališta niti načina da se vežba u Šangaju tokom leta. Tako da sam prilično srećna", rekla je Sintija Žang, snouborderka, za AFP pre nego što je krenula na staze. U avgustu je izveštaj lokalnih vlasti u Šangaju priznao da će ova vrsta projekta "neizbežno potrošiti mnogo energije".

Ali su naglasili da je novi kompleks, koji je svečano otvoren u petak, izgrađen sa ciljem maksimiziranja ponovne upotrebe energije, posebno zahvaljujući sistemu za skladištenje leda i povratu otpadne toplote, kao i obimnim fotonaponskim objektima na krovu. Prvobitno planirano za 2019. godinu, otvaranje je nekoliko puta odlagano.

Podeli: