Izvor: net.hr

Globalno poznata stranica "European Best Destinations" uvrstila je Primošten u Hrvatskoj na listu najlepših skrivenih dragulja Evrope.

Primošten je smešten između Šibenika i Trogira na dalmatinskoj obali, a zauzeo je treće mesto na listi zahvaljujući jednoj od najdužih plaža u Hrvatskoj, piše britanski list San (The Sun).

Pre 16. veka Primošten je bio poluostrvo, odvojeno od kopna. Pretpostavlja se da su stanovnici izgradili nasip kako bi ga spojili s kopnom.

Grad je zbog svog jedinstvenog oblika opisan kao "skriveni dragulj" za turiste, a na portalu Croatia Tourism napisali su: "Ako se vozite automobilom hrvatskim putem D8 između Rogoznice i Šibenika, teško da nećete primetiti malo poluostrvo s jedinstvenim oblikom".

"Primošten je prelep i šarmantan gradić koji postaje brzo rastuća hrvatska turistička destinacija, odličan za posetioce koji traže mirno mesto za odmor. Ipak, Primoštenu ne nedostaje živosti velikih destinacija", istaknuto je.

Primošten ima više od 19 kilometara plaža, poput plaže Mala Raduča, na kojoj se nalaze brojni barovi i restorani, a možete se baviti i vodenim sportovima. Plaža Mala Raduča je jedna od najdužih plaža u Hrvatskoj i zapravo se nalazi na severnoj strani poluostrva Raduča. Na istočnoj strani poluostrva smeštena je Velika Raduča, još jedna od najpoznatijih gradskih plaža.

Šljunkovita plaža sadrži veliki broj atrakcija, uključujući nekoliko barova na plažama. Primošten je poznat i po hrani, a među specijalitetima je i crno vino iz vinograda Babić, koje je čak služeno i na inauguraciji Džozefa Bajdena. Mali grad Primošten proglašen je skrivenim draguljem, koji treba posetiti 2024. godine.

Podeli: