Izvor: Punkufer.hr

Planinska koliba Margarita (Margherita) ili Capanna Regina Margherita na italijanskom jeziku, je građevina na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi.

Koliba je uglavnom izgrađena u dolini, a zatim su delovi uz pomoć mazgi i članova Italijanskog alpinističkog kluba dovezeni na krajnje odredište i na licu mesta sastavljeni. Otvorena je avgusta 1893. u čast kraljice Margarite Savojske, po kojoj je i dobila ime.

Koliba je prvo služila kao istraživački medicinski centar za visinske bolesti, zatim kao meteorološka stanica, da bi na kraju postala prenoćište za alpiniste željne avanture.

Hotel sa 70 kreveta

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka Margarita je potpuno zamenjena – postojeća koliba je demontirana, a na njenom mestu podignuta nova zgrada koja danas ima funkciju hotela sa 70 ležajeva i cenom od oko 100 evra po osobi.

Profimedia

Otvoren je samo tri meseca godišnje - od juna do septembra. Razlog za to, naravno, leži u vremenskim uslovima. S obzirom na to da su zime ovde izuzetno oštre i hladne – najniža temperatura ikada izmerena je čak -41 stepen Celzijusa – hotel je otvoren samo u letnjim mesecima.

Povrh toga, do njega se može doći samo peške ili na skijama. Penjanje zahteva snagu, izdržljivost, znanje i strpljenje, a uspon obično traje dva dana.

Da ovo nije jednostavan poduhvat potvrđuju i članovi YouTube kanala Yes Theori.

Iako su na uspon krenuli sredinom juna, na planini je bilo dosta snega, što je zajedno sa maglom i kišom otežavalo putovanje. Kako su na kraju završili na vrhu, pogledajte u videu.

Podeli: