Izvor: TU Magazine

Zatvor Karosta jedini je u Evropi otvoren za turiste.

Zgrada zatvora Karosta, koja se nalazi u Letoniji, prvobitno je osmišljena kao vojna bolnica, ali nikada nije korištena u tu svrhu. Prilagođena je da funkcioniše kao pritvor za kratkoročne disciplinske mere. Zgrada je tu funkciju zadržala do 1997. godine kada su poslednji zatvorenici napustili svoje ćelije. Od osnivanja zatvora,  nije zabeležen nijedan slučaj bekstva.

Iako se vlast menjala, svrha ove ustanove je ostala, to je mesto za slamanje ljudi i suzbijanje njihovog slobodnog duha. Zatvoreni su bili revolucionari, mornari Carske mornarice i podoficiri, nemački dezerteri, državni neprijatelji u Staljinovo doba, vojnici sovjetskei litvanske vojske.

Zatvor Karosta se može posetiti samo u organizovanom obilasku sa vodičem. Tokom obilaska posetioci mogu videti zatvor koji se praktično nije promenio od vremena cara, upoznati njegovu istoriju, videti zatvorske ćelije i samicu, kao i čuti zanimljive i jezive priče o zatvorskom životu.

Najhrabriji mogu rezervisti i noćenje u ovom zatvoru, ali se neće baš odmoriti. Krevet je drvena klupa, noćenje košta 20 evra, a ćeliju delite sa "cimerom". Ako želite celu za sebe morate izdvojiti 40 evra. U ponudi je i noćenje sa doručkom. Jedan je oficirski, i podrazumeva kuvano jaje, kobasicu, povrće, hleb, čaj ili kafu. Običan "zatvorenički" podrazmeva kašu sa šunkom, hleb, kobasicu i čaj.

Podeli: