Izvor: Index.hr

Budžet za putovanja ne mora da vas ograničava na dosadan smeštaj, smatra stručnjak za putovanja Džil MekElroj.

Ona je tako otkrila pet najčudnijih hostela u Evropi, od preuređenog Boinga 747 do bivšeg vojnog zatvora u kojem je boravak toliko jeftin da je kriminalan, piše Dejli mejl.

Zatvor Karosta u Letoniji

Zatvor Karosta u Letoniji je prvi na listi.

"Da li ste ikada poželeli da proživite svoju poslednju noć na slobodi? Pa, hotel "Zatvor" u Letoniji ostaviće vam baš takav osećaj", rekla je Mekelroj. To je jedini bivši vojni zatvor otvoren za turiste, sa hotelom koji se nalazi unutar funkcionalnog zatvora.

Shutterstock/ANASTASIIAKU

"Bonus poeni se dodeljuju ovom hotelu jer je osoblje upućeno da vas tretira kao pravog zatvorenika, oduzimajući vam stvari i kažnjavajući neposlušnost", objasnila je ona.

Krevet može biti drvena klupa u ćeliji za 15 evra, dok biste za celu ćeliju morali da izdvojite 30 evra.

Džambo hostel u Stokholmu

Džambo hostel u Stokholmu smešten je u obnovljenom Boingu 747. Ovaj hostel ima sve za udoban boravak: kokpit je pretvoren u udobnu sobu, a glavna kabina sadrži prostrane spavaće sobe, kupatila, pa čak i mesto za druženje. Hostel se nalazi 20 metara od aerodroma Stokholm-Arlanda, tako da tokom boravka putnici mogu uživati u pogledu na avione koji jure niz pistu.

Clink Noord u Amsterdamu

Clink Noord u Amsterdamu se nalazi u blizini Centralne stanice i duž jednog od kultnih kanala grada.

"Nećete naći bolje mesto u gradu", rekla je MekElroj. Hostel se nalazi u okviru bivše laboratorije Shell-a i poboljšane su karakteristike originalne zgrade iz 1920-ih.

"Di džejevi stvaraju atmosferu u ZincBar-u, a atrijum ispunjen biljkama služi kao odlično mesto za opuštanje posle joge", objasnila je stručnjakinja za putovanja. Ona je rekla da hotel ima i kafić, restoran, biblioteku, bioskop, samouslužnu kuhinju i noćni klub. Prenoćište je od 40 do 50 evra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paris Tsui (@paris_xpy)


Caveland Hostel na Santoriniju

Hostel Caveland se nalazi na popularnom grčkom ostrvu Santorini. "On se oseća kao luksuzno mesto, sa prostranim bazenom, sobama koje izgledaju kao moderne pećine i širokim programom događaja, uključujući filmske večeri, grčke večere za degustaciju, jogu i još mnogo toga", objasnila je MekElroj.

Noćenje u ovoj pećini koštaće vas 31,50 evra. Hostel takođe pokreće brojne zelene inicijative koje imaju za cilj ograničavanje uticaja imovine na životnu sredinu, kao što je potpuna zabrana plastike za jednokratnu upotrebu, kompostiranje otpada, administracija bez papira i održivo upravljanje vodom.

"Oličenje život na grčkom ostrvu, ovaj pristupačan hostel je idealan za one koji žele da se osećaju kao da borave na tradicionalnom imanju", rekla je MekElroj.

Kuća Sandeman u Portu

Kuća Sandeman u Portu nalazi se u vinskim podrumima Sandeman unutar jedne od najlegendarnijih zgrada u portugalskom gradu. Za još bolje iskustvo, svaki krevet je oblikovan kao bure za vino.

"Očekujte pojedinačne čaure za spavanje, prostrane sobe, bar na otvorenom i noćne portugalske porodične večere uz besplatno vino", opisala je MekElroj.

Ovaj hostel se nalazi pet minuta od popularnog istorijskog centra Porta i gleda na reku Douro. Ležajevi u vinskom hostelu koštaju od 31,50 evra.

 

Podeli: