Izvor: b92.net/Blic.rs

Jedna od popularnijih banja u našoj zemlji svakako je banja Gornja Trepča koja je poznata po jedinstvenim mineralnim svojstvima vode, lepoti šumadijske prirode, čistom vazduhu i dugoj tradiciji.

U regiji između Čačka i Gornjeg Milanovca smeštena je prava oaza zdravlja, tačnije nalazi se na padinama planina Vujan i Bukovik na 460 metara nadmorske visine, zbog čega ima visok kvalitet vazduha, a umerena klima omogućava dolazak turista tokom cele godine.

Osim što je izvanredno mesto za opuštanje i uživanje u prirodi, Gornja Trepča jeste i pravo zdravstveno odmaralište koje privlači posetioce svojim termalnim izvorima i jedinstvenim terapeutskim pogodnostima.

Glavna atrakcija banje su upravo njeni termalni izvori čije vode dolaze iz dubina zemlje bogate mineralima. Topla voda, ne samo da je prijatna za kupanje, već je poznata i po lekovitim svojstvima, te tako pomaže u lečenju raznih zdravstvenih problema kao što su reumatizam, bolesti kože i respiratornih organa, kao i bolesti perifernih krvnih sudova, oboljenja gastrointenstinalnog trakta, te neuropsihijatrijske bolesti.

Jedinstvena voda u atomskoj banji Gornja Trepča

Voda atomske banje Gornja Trepča je jedinstvena na ovim prostorima i poznata je po svojoj radioaktivnosti i prisustvu cezijuma. Sadržii natrijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, hrom, bakar, sumpor, hlor, srebro, aluminijum, selen i druge lekovite elemente.

"Veoma je srećna okolnost da su odnosi elemenata u termalnim izvorima vrlo povoljni i da je radioaktivnost mala (visoko radioaktivne vode su štetne za ljudski organizam). Maksimalan sadržaj radona iznosi od 3,3 do 7,7 Manheovih jedinica. Verovatno da se u povoljnom odnosu elemenata u termomineralnim vodama i krije tajna ozdravljenja mnogobrojnih bolesnika", piše na zvaničnom sajtu Grada Čačka, gde je istaknuta i činjenica da se prva slična voda nalazi u Japanu.

Takođe se dodaje da je voda juvenilna, što znači da ne postoji opasnost da se vremenom iscrpi.

Termomineralna voda Atomske banje Gornja Trepča je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligomineralna. Temperatura je 29,8°C. Ovo je jedna od najproučavanijih termomineralnih voda u Srbiji, a prve hemijske analize datiraju još iz 1904. godine, kažu zvanični podaci.

Posetioci banje mogu uživati u širokom spektru zdravstvenih tretmana i terapija koji se baziraju na lekovitim svojstvima termalnih izvora. Specijalizovani medicinski timovi nude personalizovane programe koji uključuju hidroterapiju, masaže, blato i terapije za oporavak.

O njoj pisao i Gardijan

Zanimljiv je podatak da je čuveni britanski magazin "Gardijan" Gornju Trepču pre nekoliko godina uvrstio među top 10 destinacija za spa, odnosno banjski odmor u Istočnoj Evropi koje, kako navode, nude najbolji odnos cene i kvaliteta.

"Okružena šumom od belog jasena, lipe i hrasta, Atomska banja nudi pravu dozu zdravlja", pisao je tada "Gardijan" i isticao bogatu banjsku ponudu u Srbiji.


Osim zdravstvenih pogodnosti, Gornja Trepča je i destinacija koja nudi raznovrsne aktivnosti za posetioce svih uzrasta. Od šetnji po netaknutoj prirodi, planinarenja, biciklističkih tura do kulturnih obilazaka lokalnih znamenitosti i degustacija tradicionalne hrane, svako može naći nešto što će ih inspirisati i zadovoljiti njihove interese.

Podeli: