Izvor: 24sedam

Kada se uputite na neku destinaciju nije loše da proverite šta kaže zakon za neka ponašanja u javnosti.

Kulturni nesporazumi mogu se pojaviti u najneočekivanijim situacijama širom sveta. Putnici bi trebalo da budu svesni raznovrsnih pravila ponašanja, od naizgled bezazlenih gestova poput grljenja do običaja poput pušenja na otvorenom.

Nije svejedno gde jedete

U Italiji, posebno u Firenci, obratite pažnju na to gde jedete i pijete. Konzumiranje hrane i pića na stepeništu ili u dvorištu crkve, kao i u blizini javnih institucija, može vas dovesti u nepriliku sa zakonom.

Bez golotinje, molim

Tropski raj Fidži možda deluje kao idealno mesto za sunčanje, ali budite oprezni - nudizam i toples kupanje su strogo zabranjeni.

Kupaći je samo za plažu, ne i za grad

U Barseloni, iako je poznata po svojim plažama, nemojte se šetati gradom u kupaćem kostimu. Ova odeća je dozvoljena isključivo na plaži.

Ne hranite golubove

San Francisko ima neobičan zakon koji zabranjuje hranjenje golubova na ulicama. Grad smatra da ove ptice šire bolesti i oštećuju imovinu, pa čak podstiče građane da prijave prekršioce.

Noge uvek na pedalama

U Meksiku, biciklisti moraju paziti da ne podižu noge sa pedala tokom vožnje, jer se to smatra opasnim ponašanjem u saobraćaju.

Bez verskih simbola

Maldivi, kao islamska zemlja, zabranjuju javno iskazivanje poštovanja prema drugim religijama. Stoga, izbegavajte nošenje verskih simbola drugih religija tokom posete.

Poseta roditeljima kao obaveza

Kina je uvela zakon koji obavezuje odraslu decu da redovno posećuju svoje starije roditelje, iako "redovno" nije precizno definisano.

U zatvor zbog prepisivanja

U Bangladešu, varanje na ispitima može imati ozbiljne posledice - učenici stariji od 15 godina mogu završiti u zatvoru ako budu uhvaćeni u prevari na završnim ispitima.

Pazite na rečnik

Na Karibima, pazite na svoj rečnik. Upotreba vulgarnih reči u javnosti može dovesti do hapšenja, što se desilo čak i poznatim ličnostima.

Zabranjen Dan zaljubljenih

Neke zemlje, poput Pakistana, Indonezije i Saudijske Arabije, zabranile su proslavu Dana zaljubljenih, smatrajući ga neusklađenim sa njihovom kulturom i tradicijom.

Koliki vam je obim struka?

U Japanu postoji zanimljiv zakon koji obavezuje kompanije da mere obim struka zaposlenih između 40 i 74 godine. Ako prelaze određenu granicu, dobijaju savete o ishrani.

Ove raznolike kulturne norme i zakoni podsećaju nas na važnost istraživanja i poštovanja lokalnih običaja prilikom putovanja ili života u stranim zemljama.

Podeli: