Izvor: B92.net

U srcu Vojvodine, na samom jugu Bačke, leži skriveni dragulj prirode koji privlači posetioce svojom lepotom i terapeutskim svojstvima - Banja Pačir.

Banja Pačir, smeštena nedaleko od Sente, poznata je po svojim termalnim izvorima čija je voda bogata mineralima, idealna za opuštanje i lečenje raznih zdravstvenih problema. Ova banja privlači kako lokalne tako i međunarodne posetioce koji traže mir i relaksaciju u prirodnom okruženju. Njena tradicija seže daleko unazad, dok se danas modernizuje i prilagođava potrebama savremenih posetilaca.

Jedinstvena atrakcija koja se nedavno našla u fokusu interesovanja je roze jezero. Nalazi se u blizini banje, a poznato je po neobičnoj boji vode koja varira od nijansi svetlo ružičaste do intenzivne, zavisno od godišnjeg doba i svetlosnih uslova. Ovo fenomenalno jezero privlači fotografe, istraživače prirode i sve one koji traže inspiraciju u  prirodnom pejzažu.

Slano, termalno i lekovito jezerce ima površinu 2.000 metara kvadratnih i egzotičnu boju koju još imaju i jezera u Indiji, Rusiji, Španiji, Senegalu ili Tanzaniji.

Voda je najizražajnije ružičasta oko podne, crkvenkasta u popodnevnim satima, dok je manjeg inteziteta na zalasku i izalasku sunca.

Ova nesvakidašnja i specifična boja jezera potiče od joda, broma i litijuma čija je koncenracija visoka; mineralnih soli po litru ima 20.6 grama, a natrijum hlorid 17 grama. Voda u jezero dolazi sa termalnog bunara iz dubine od 1.400 metara.

"Bunar je od jezera udaljen skoro kilometar. Temperatura vode na izvoru je 72 stepena, a 60, kada stigne u jezero gde se pridrodno hladi i do 30 sptepeni", naveo je ranije Oto Nađ, predstavnik mesne zajednice Pačir i dodao da voda pogoduje lečenju kožnih oboljenja, posebno psorijaze, degenerativnih reumatskih oboljenja, i stanja nakon povreda.

Posetioci koji dolaze u ovo područje ne samo da uživaju u blagodetima termalnih izvora i lepote roze jezera, već imaju priliku da istraže bogatu kulturnu baštinu Vojvodine, probaju tradicionalnu vojvođansku kuhinju i dožive gostoprimstvo lokalnog stanovništva.

Banja Pačir koju krasi ovo jedinstveno jezero nadmašuje očekivanja svojom jedinstvenom prirodom i istorijom, čineći ih nezaobilaznim destinacijama za sve ljubitelje prirodnih lepota i opuštanja u Srbiji, te tako može biti odličan izbor za vikend izlet.

Podeli: