Izvor: index.hr/b92

Čelsi Dikenson je 34-godišnja stručnjakinja za putovanja iz Londona, a na Instagramu je postavila fotografije iz svoje nove avanture, o čemu je pisao i britanski Dejli mejl.

Naime, Britanka je postavila izazov da provede odmor u inostranstvu za manje od 100 funti (118 evra). Ta svota novca je morala da pokrije dolazak na aerodrom i odlazak sa aerodroma, kao i hranu, piće, aktivnosti i smeštaj.

Albanija – hit destinacija za turiste 

"Tražila sam destinaciju na kojoj bi to moglo da funkcioniše. Nakon što sam uočila letove za Tiranu za 11 evra u jednom pravcu, znala sam da, ako nađem negde pristupačan boravak, možemo imati pobednika. Albanija je počela da se pojavljuje u medijima i na društvenim mrežama u proteklih nekoliko godina, rezervisala sam očekujući povoljan grad, ali nisam znala mnogo više od toga", otkrila je ona te započela svoj dnevnik s putovanja.

Prvi dan 

Nakon sletanja i ulaska autobusom u grad, Čelsi se prijavila u hostel na dve noći, što ju je koštalo 15 evra po noći. Večera ju je koštala oko 6 evra, a ona je objasnila koliko voli albansku hranu. 

"Albanska hrana ima mediteranski šmek, ali je i topla, s dosta mesnih jela u ponudi. Nije daleko od lokalne hrane koju možete pronaći u okolini, u severnoj Grčkoj i na Krfu", rekla je ona i dodala da je kupila doručak u supermarketu da smanji troškove, ali i da je u baru naručila dupli džin-tonik za 3,5 evra. 

"Kao i u svim većim gradovima, postoji raspon cena kada su u pitanju troškovi, ali lako možete pronaći vino ili pivo za oko 2,36 evra. I u modernijim restoranima cene su zaista pristupačne", objasnila je ona. 

Drugi dan 

Posle doručka otišla je u obilazak grada, a za ručak je uzela dva bureka iz lokalne pekare koje je platila 50 centi. Prošetala je javnim parkom u Tirani i priznala je da je impresionirana činjenicom da grad ima toliko zelenila. 

Večera u restoranu ju je koštala 8,6 evra, ali je slučajno naručila veliku porciju, pa je mogla da prođe i jeftinije. Potrošila je 8 evra na suvi martini u jednom od najboljih barova u gradu. 

"Bio je to veliki deo budžeta, ali pošto je to bilo poslednje veče, ostalo mi je malo više nego što sam očekivala", objasnila je ona.  

Treći dan 

Čelsi je završila svoju avanturu u Albaniji, a kući se vratila letom koji ju je koštao 11 evra i krenula je autobusom sa aerodroma. Ona je zaključila da će ponovo putovati u Tiranu, ali i priznala da ima nekoliko zamerki. 

"Bilo je to zaista divno putovanje i moja jedina zapažanja za moguća poboljšanja su da autobusi do aerodroma – koji bi trebalo da voze svakih sat vremena – ponekad nisu baš tačni. Takođe, aerodrom u Tirani ne prihvata nikakav oblik digitalne karte", objasnila je ona. 

Potcenjen grad 

"Lokalci su veoma ljubazni i na većini mesta na kojima sam bila engleski je bio više nego dovoljan. Mogla sam da provedem zaista zabavno putovanje bez proračuna. Na sreću, Tirana je grad kojim se može pešačiti, tako da nisam morala da trošim na prevoz ili taksi, bila sam šokirana koliko je to sjajno, jer je to još uvek prilično potcenjen grad", zaključuje Čelsi, čije je celo putovanje koštalo 117 evra.

Podeli: