Izvor: Index.hr

Italijanska regija Toskana pokušava da privuče nove stanovnike bespovratnim sredstvima u iznosu od 10.000 do 30.000 evra.

Naime, nude novac kako bi pomogli da se pokriju troškovi kupovine i renoviranja kuće, a na raspolaganju za taj podsticaj je 76 gradića i naselja, piše Forbes.

Bespovratna sredstva su, piše Forbes, dovoljna da pokriju do 50 odsto troškova povezanih sa kupovinom i renoviranjem kuća u mestima sa manje od 5.000 stanovnika.

Prosečna cena za kupovinu kuće u najjeftinijoj provinciji Toskane, Pistoiji, iznosi 1.472 evra po kvadratnom metru.

Postoji jedan uslov

Podnosioci zahteva moraju biti italijanski državljani, građani Evropske unije ili državljani van EU sa dugoročnom boravišnom dozvolom te se moraju prijaviti kao stanovnici u italijanskom gradu koji odaberu.

Za američke građane zainteresovane za ovu priliku proces uključuje nekoliko dodatnih koraka u poređenju sa građanima EU.

Amerikanci prvo moraju dobiti dugoročnu boravišnu dozvolu, što obično zahteva dokazivanje finansijske stabilnosti ili ponudu za posao u Italiji.

Italijansko Ministarstvo životne sredine objavilo je istraživanje iz 2016. godine koje pokazuje da je gotovo 2.500 gradova toliko depopulirano da neće preživeti više od 25 godina.

Prošle godine CNN je izvestio da u zemlji postoji oko 6.000 napuštenih sela.

Podeli: