Izvor: TU Magazine

"Dean Village" je smešten u srcu Edinburga, i predstavlja jedno od najšarmantnijih i najmirnijih naselja ovog istorijskog grada.

Ovo naselje, smešteno uz reku Leith, ima bogatu i zanimljivu istoriju.

Osnovano je u 12. veku, kada je bilo poznato po svojim vodenicama koje su vekovima koristile snagu reke. Naziv „Dean“ dolazi od škotske reči za dolinu, što najtačnije opisuje njegovu slikovitu lokaciju. Tokom srednjeg veka, naselje je bilo važan industrijski centar, ali su se stvari promenile sa dolaskom industrijske revolucije. Tada su mnoge vodenice zatvorene, a selo je polako počelo da propada.

Međutim, tokom 19. veka, Dean Village je doživeo preporod. Brojne stare zgrade su obnovljene, a izgrađeni su i novi stambeni kompleksi poput poznatog Well Court-a. Ova zgrada, sa svojim prepoznatljivim crvenim ciglama, izgrađena je kao stambeni kompleks za radnike i danas je jedno od najfotografisanijih mesta u gradu. Obnova i pažljiva restauracija svedoče o predanosti lokalne zajednice očuvanju istorijskog nasleđa.

Pored Well Court-a, jedna od najzanimljivijih znamenitosti je St Bernard’s Well, elegantna neo-klasična struktura izgrađena iznad izvora mineralne vode. Izvor je bio poznat po svojim navodnim lekovitim svojstvima.  Sama građevina, sa svojim dorijskim stubovima i statuom Grka, dodaje dozu veličanstvenosti ovom delu Edinburga. Iako više nije u upotrebi, ostaje simbol vremena kada su ljudi verovali u lekovite moći prirodnih izvora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michael Sparrow (@sparrowinlondon)

Dean Bridge, koji je izgrađen 1833. godine, je još jedan arhitektonski biser koji dominira pejzažom. Ovaj most je osmislio inženjer Thomas Telford, i on prelazi preko doline i povezuje Dean Village sa centralnim delovima Edinburga. Sa mosta se pruža spektakularan pogled na reku Leith i zelenilo koje je okružuje, pružajući posetiocima osećaj mira i bega od gradske vreve.

Za one koji žele da se prošetaju, Water of Leith Walkway nudi savršenu priliku. Ova pešačka staza prolazi kroz Dean Village, pružajući predivne poglede na reku i okolinu. Šetnja ovom stazom je poput putovanja kroz vreme, sa svakim korakom otkrivajući nove slojeve istorije i prirodne lepote.

Dean Village je primer kako prošlost i sadašnjost mogu koegzistirati u savršenoj harmoniji. Dok šetate njegovim ulicama, možete osetiti duh prošlih vremena, ali i videti živu zajednicu koja danas ovde živi. Ovo naselje nije samo turistička atrakcija, već živo svedočanstvo o tome kako se istorija može očuvati i ceniti u modernom svetu.

Podeli: