Izvor: blicžena.rs

Na planeti postoji toliko magičnih mesta, da se često čine nerealnim.

Grčka je omiljena turistička destinacija mnogih Srba, i to sa dobrim razlogom. A u ovoj pravoslavnoj zemlji možete da obiđete broje crkve i manastire, međutim, jedna crkva se posebno izdvaja.

Reč je o crkvi Panagia Kakaviotisa, poznatoj kao crkva bez krova.

Naime, ona pripada manastiru Megistis Lavra od 1305. godine, kada su se tu smestili monasi sa ostrva Agios Efstratios, kako bi se zaštitili od Turaka. Bila je sklonište za monahe i pustinjake.

Veruje se da je u vreme Vizantije ovo mesto bio ranohrišćanski hram, a "panagia“ znači Bogorodica na grčkom jeziku i obično se dodaje još ime mesta gde se pojavila, prema pričama.

Ova crkvica proslavlja Uskršnji utorak, te svake godine na ovaj dan, ikona Bogorodice, "Panagia Kakaviotissa", donosi se u kapelu. A tokom godine, ikonu čuva jedna porodica iz sela Kontias.

Prema priči lokalnog stanovništva, poslednji monah, pre nego što je napustio ovo mesto, poverio je ikonu na čuvanje jednom meštaninu. Monah ga je zamolio da se brine o ikoni i da je svake godine donese u crkvu na Uskršnji utorak. Potomci ove porodice poštuju ovu tradiciju već godinama unazad, navodi nataniatravel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @newsit.gr

Crkva nalazi se na prelepom grčkom ostrvu Limnos u severnom Egejskom moru, koje ima fantastične peščane plaže i kristalno bistru vodu, planinska sela i zanimljiva arheološka naselja.

Limnos je inače osmo po veličini grčko ostrvo koje administrativno pripada ostrvu Lesvos, a prema grčkoj mitologoji, Limnos je ostrvo na kojem je olimpijski bog Hefest imao svoju radionicu bakra.

Podeli: