Izvor: B92

Na ovo ostrvo godišnje sme da dođe svega hiljadu turista, pa postoji lista čekanja za posete. Sama ta činjenica čini ovo ostrvo posebnim, ali ono zbog čega je toliko tajanstveno i poželjno jesu priče o blagu koje su gusari sakrili.

Montekristo je proslavio veliki francuski pisac Aleksandar Dima u svom romanu "Grof Monte Kristo", a blago koje se navodno tu nalazi sakrio je, ni manje ni više, već Barbarosa.

Samo hiljadu turista godišnje, ili bolje reći srećnika, ima dozvolu da poseti ovaj raj na zemlji. Ne treba ni naglasiti da postoji lista čekanja. Toliko je duga da ako se sad upišete, računajte da ćete ostrvo obići tek za nekoliko godina.

Montekristo je deo prirodnog rezervata, odnosno Nacionalnog parka toskanskog arhipelaga. S obzirom na to, jasno je da italijanske vlasti ne žele gomile entuzijastičnih tragača za blagom u srcu netaknute prirode.

Tačna lokacija i sadržaj skrivenog blaga i dalje su misterija, a glasine o ostrvu kao mestu na kojem se skriva blago započele su još pre nekoliko stotina godina, kad je samostan na ostrvu počeo da stiče veliko bogatstvo, piše "Pun kufer". Ipak, to i nije čudno jer je prva kapela na ostrvu izgrađena još u sedmom veku, a kasnije su za luksuz bile zaslužne donacije bogatih porodica.

Ipak, neki veruju da je Crvenobradi u svojim pljačkaškim pohodima u 16. veku sve ukradene dragocenosti sakrio upravo ovde.

U svakom slučaju, Montekristo će sigurno još dugo biti mesto legendi, a ako želite da držite blago u rukama, pročitajte doživljaje grofa Monte Krista u već pomenutom remek-delu svetske književnosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.