Izvor: B92

Sirmione je naselje u okrugu Breša u Lombardiji, nalazi se na obali jezera Garda, na pola puta između gradova Breša i Verona.

Jezero Garda se smatra najlepšim u celoj Italiji, a mesto Sirmione najlepšim mestom na jezeru. Osim što je naselje simpatično za obilazak, ovde se nalazi jedna od najbolje očuvanih tvrđava u Italiji.

Zamak Skaligeri, koji je sagradila čuvena istoimena porodica iz Verone, osim očuvanosti, jedan je od retkih primera fortifikacije jezera. Sa svih strana je okružen jezerom, a ako nisu spušteni mostovi, prići se moglo jedino putem pristaništa, koje je u vreme venecijanske vladavine znatno ojačano.

Duž zamka nalazi se šetalište, pa je moguće osmotriti utvrđenje sa spoljne strane, a dozvoljen je ulazak i unutra, gde se može videti unutrašnjost, ali s kula je moguće videti i okolinu i uveriti se da se sa zamka Skaligeri vidi svaki ćošak Sirmione.

Sirmione je nekada bilo pogranično mesto i prva linija odbrane Verone, a kasnije i Venecije, iz koje su imućne porodice dolazile u svoje letnjikovce. Još je i u vreme Rimskog carstva ovo mesto bilo istaknuto po lepoti, pa se može pronaći i vila čuvenog pesnika Gaja Valerija Katula.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.