Izvor: B92

Vizbaden je jedan od najstarijih termalnih gradova Evrope. Za taj grad se vezuje priča o kockanju Dostojevskog, ali i mnogih zanimljivih lokacija koje bi trebalo da poseti svako ko tamo dođe.

Iako mnogi pogrešno misle da je Frankfurt glavni grad pokrajine Hesen, jer je najveći, to je zapravo Vizbaden.

A pored svih posebnosti koje poseduje, zbog svoje raskoši nazivaju ga Gradom stambenih vila, Predgrađem Frankfurta i Lepoticom sever.

Poznat je po arhitekturi i parkovima koji zbog svoje lepote i uređenosti Vizbaden svrstavaju među luksuzne gradove, piše Pun kufer.

U Vizbadenu postoji 26 mineralnih izvora koji nisu poznati samo po lečenju artritisa, plućnih bolesti i spa tretmana, već i po dijagnostici i bolnicama za odvikavanje od zavisnosti, uglavnom slavnih i bogatih jer ovo mesto pruža potpunu diskreciju.

Od samog osnivanja u ovaj grad je aristokratija dolazila da bi bila viđena. Uređen, miran, diskretan i bogat na svaki način privlačio je mnoge važne ličnosti. Brams, Vagner, Gete, Dostojevski, car Vilhelm, naša kraljevska porodica Obrenović, svi oni su rado provodili vreme u ovom otmenom gradu.

Gete je verovatno najznačajniji posetilac ovog grada, jer je Hesensko državno pozorište bilo kompleks najvišeg ranga i generalno se kultura bila na visokom nivou. To je privuklo i čuvenog ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

View this post on Instagram

des Tages 🏆🏆🏆 🏆 🏆 🏆 🏆 🏆 🏆 ⭐ ⭐ Kurhaus Wiesbaden ⭐ Hessen ⭐️ ⭐ Herzlichen Glückwunsch und vielen Dank ⭐️ ⭐👑🏆 @im_an10 ⭐️ für dieses tolle Kartenmotiv ⭐️ ⭐️ ⭐️ Täglich erscheinen auf der deutschlandkarte zwei neue Bilder aus verschiedenen Regionen der Republik Bitte hilf auch Du mit die Karte dicht zu besiedeln Folge der @deutschlandkarte und tagge Dein Bild mit #deutschlandkarte Schreibe Ort und am besten auch das Bundesland dazu und mit etwas Glück ist dein Bild früher oder später auf der deutschlandkarte verewigt Ob Metropolen, kleine Städtchen, Dörfer, Burgen, Landschaften usw...jede Facette von Deutschland ist Willkommen Übrigens: als Follower der deutschlandkarte bist Du Teil der Community und dein Bild ist dauerhaft mit deinem Benutzernamen markiert ⭐️ ⭐️ 🇦🇺🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🇺🇸 Two photos a day from different countys in Germany. Follow us and give your picture the tag #deutschlandkarte for a chance to get featured. As a Follower you will be marked with your username continuancly ⭐️ ⭐ ⭐️ #deutschlandkarte #deutschland #germany #europe #diewocheaufinstagram #theweekoninstagram #deutschland_greatshots #meindeutschland #beautifulplace #wonderful_places #bestvacations #travelawesome #travelgram #instatravel #holiday #amazing #wanderlust #adventure #picoftheday #feature #Wiesbaden #hessen #kurhaus

A post shared by deutschlandkarte (@deutschlandkarte) on

On je bio poznat po svojoj kockarskoj strasti, te je bio "redovan" gost u kockarnici Kurhaus, koji je ujedno bila i spa kompeks. Dostojevski je ovde prokockao sve, pa je morao da trazi novac na zajam, ali je taj dug otplatio tako što je napisao roman o svojoj velikoj ljubavi "Kockar", gde opisuje opasan porok.

Tabla ispred ovog kazina je ukazivala na dug koji je Dostojevski napravio, ali je otplaćen oko 150 godina kasnije, kada je Roman Abramovič platio oko 240.000 da ruski pisac više nikome ne bi dugovao.

Osim Kurhausa, poznati termalni izvor je Kohbrunen gde emperatura vode dostiže do 66 stepeni. Luksuzno kupalište koje treba posetiti je Kajzer-Fridrih terma, koja je osnovana još u vreme Rimljana, a kasnije je samonapredovala.

View this post on Instagram

#neroberg #wiesbaden #russisch #orthodox #kirche

A post shared by Photografie Brigitte Kosch (@brigittekosch_photografie) on

Na vidikovac koji se nalazi na brdu Neroberg možete se popeti uspinjačom. A u zelenilu koje će vas tamo okružiti pronaći ćete bajkovitu pravoslavnu crkvu zlatnih kupola. U pitanju je ruska crkva podignuta zbog zbog princeze Elizabete Mihailovne. Ona je bila žena Vojvode Adolfa od Nasaua, koja je umrla veoma mlada na porođaju.

U istom periodu građena je i protestantska crkva Marktirhe u neogotičkom stilu, a svojevremeno je bila najveća crkva od cigala u celoj oblasti. Potreba za izgradnom ove crkve se javila zbog požara koji je uništio srednjovekovnu crkvu.

Vizbaden je od Frankfurta udaljen 20 minuta vožnje kolima ili vozom, ali je grad najlepše napustiti brodom koji krstari po obližnjoj Rajni. Do prelepog Rudeshajma, okruženog vinogradima u dolini Rajne, dolazi se nakon pola sata vožnje vozom, a odatle do Koblenca možete da vidite čak 24 zamka na Rajni.

Vizbaden je poznat po proizvodnji penušavog vina. A vinogradi se nalaze svuda unaokolo i prekrivaju veliki deo ove oblasti. Možete da probate vino, a i da prisustvujete njegovom pravljenju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.