Petak, 29.01.2021.

14:28

Kanali Amsterdama: Zanimljive činjenice o jednoj od najlepših evropskih atrakcija

Nema baš mnogo gradova koji kao jednu od glavnih atrakcija imaju kanale. Zato, evo nekoliko zanimljivosti o jednom od dva najpoznatija takva grada - Amsterdamu, i svemu što bi moglo da vas zanima kada su kanali glavnog grada Holandije u pitanju.

Izvor: B92

Kanali Amsterdama: Zanimljive činjenice o jednoj od najlepših evropskih atrakcija
Shutterstock/Standret

Život na vodi

Deo srednjovekovnog istorijskog jezgra Amsterdama prošaran je mrežom kanala koji se šire u koncentričnim polukrugovima. Izgrađena je u 17. veku tokom zlatnog perioda trgovine, nauke i umetnosti. Tada je grad rastao, jer se doseljavalo sve više ljudi, a kanali su poslužili i kao stambena zona i kao prostor za trgovinu.

Kanali Amsterdama zajedno su dugački više od 100 kilometara, a sa njima dolazi i 90 gradskih ostrvaca, kao i 1.500 mostova. Uz gospodske kuće i fasade zgrada koje ih krase, nije ni čudo što ga zovu "Venecijom severa". Štaviše, Unesko je kanale uvrstio na svoju listu Svetske baštine, prenosi portal Pun kufer.
Foto: Profimedia
Ovde leži i odgovor na pitanje zašto su amsterdamske zgrade tako uske. U doba gradnje kanala one su ipak bile na boljoj poziciji, a što ste imali veću fasadu, to je bio i veći porez.

Jedino logično rešenje bilo je da se izgrade uske zgrade sa velikim prozorima, kako bi imali više svetlosti. Mnoge od njih i danas imaju kukicu na vrhu, koja je služila za skladištenje robe dopremljene kanalima na zadnji sprat. Bila je to preventivna zaštita dobara u slučaju poplave.
Shutterstock/S-F
Turistička radoznalost

Kanali izazivaju znatiželju turista, koja je ponekad izražena u smešnim pitanjima ili anegdotama. Tako, na primer, događa se da automobili i biciklisti padnu u kanal, pa Amsterdam zbog toga ima ronioce koji su na raspolaganju 24 sata dnevno. Oni ističu kako godišnje u kanale padne između 30 i 40 automobila.

Ipak, još više bicikala završi u vodi – njihov broj penje se i do 15.000 godišnje. Nekad u kanalu završe slučajno, a nekad i namerno, kada pijani turisti ili domaći parti-manijaci odluče da ih "okupaju".
Shutterstock/Gaspar Janos
Da li grad smrdi zbog kanala?

Mada mnogi očekuju da će ući u oblak dima marihuane, ima i onih koji su malo realniji i sete se potencijalno dominantnijeg mirisa. Do početka 20. veka, kanali nisu bili čisti i to se odražavalo na mirise u vazduhu.

Ipak, zahvaljujući lokalnim vlastima koje su uložile velike napore u čišćenje voda, kanali su dosta čistiji nego ranije i ne mirišu neprijatno.
Princeza Maksima. Profimedia/PICTURE PRESS EUROPE/SIPA/1409041620
Da li ima plivanja?

Voda je čistija nego pre, ali i dalje ipak nije dovoljno čista da biste plivali u njoj, a pored toga, kanali služe i kao rute za čamce i brodove. Za plivanje postoje posebna mesta u gradu i samo jedno zvanično dešavanje - Amsterdamsko gradsko plivanje.

U pitanju je dan u godini kada možete sa ostalima da otplivate maraton u humanitarne svrhe. Grad ga koristi kao reklamu za kvalitet vode, ali ipak se prethodno preduzmu mere opreza.

Voda se testira na bakterije i datum plivanja određuje se u zavisnosti od vremenskih uslova. Današnja kraljica, a tadašnja princeza Maksima 2012. godine i sama je plivala kanalom u takvom maratonu. Ima li riba u kanalima i da li se voda smrzava?

Kada je živi svet u pitanju, od riba u amsterdamskim kanalima ima najviše smuđa i štuke, a mogu se videti i ribari koji pecaju uz kanale. Voda se ne smrzava tako često. Ukoliko se to desi, građani Amsterdama rado obuvaju klizaljke i opušteno se kreću po kanalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: