Subota, 08.04.2017.

19:15

13 najčistijih, najjeftinijih i najbezbednijih zemalja sveta

Izveštaj o globalnoj konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, koji se objavljuje na svake dve godine, pokazao je da zemlje Evrope prednjače na listi zemalja sa najjačim turističkim sektorom.

Izvor: Independent

13 najčistijih, najjeftinijih i najbezbednijih zemalja sveta
Foto: Thinkstock

Istraživanje je obuhvatilo 136 zemalja sveta, a rangiranje vršeno na osnovu procene bezbednosti turista, prirodnih resursa, pouzdanosti infrastruktura, higijenskih uslova i cena.

Svakoj zemlji dodeljeno je između 1 i 7 bodova, pri čemu ‘sedmica’ predstavlja najvišu ocenu.

Lista trinaest zemalja sa najboljim uslovima za turiste izgleda ovako:

13. Singapur — 4.85. U gradu koji godišnje poseti više od 15 miliona turista, bar 200.000 posetilaca potraži lekarsku pomoć.

12. Austrija — 4.86. Sa doprinosom od 9 odsto BDP, međunarodni turizam jedna je od najvažnijih privrednih grana ove zemlje. Samo Beč godišnje privuče oko 4 miliona turista.

11. Hongkong — 4.86. Samo u 2014. godini, turisti su Hongkongu doneli 35 milijardi evra.

10. Švajcarska — 4.94. Turizam, koji se ovde pretežno zasniva na rekreativnim aktivnostima poput skijanja i planinarenja, vrlo je važan za švajcarsku ekonomiju.

9. Kanada — 4.97. Mnogi turisti obožavaju Kanadu zbog njenih predivnih pejzaža, raznolike klime i kulture. Većina se sa aerodroma sjati u njena tri najveća grada – Toronto, Montreal i Vankuver.

8. Italija — 4.99. Sa više od 50 miliona turista godišnje, Italija je peta najposećenija zemlja na svetu, a njena kasa svake godine postaje bogatija za oko 175 milijardi evra. Turisti posećuju Italiju zbog njene umetnosti, kuhinje, istorije i culture, ali i pitoresknih obala i plaza.

7. Australija — 5.10. Turisti najradije odlaze u Australiju zbog blage klime, velikog broja prirodnih rezervata i živih, užurbanih gradova. Veliki koralni greben, Ostrvo kengura, gradovi Melburn i Pert neke su od najposećenijih destinacija.

6. SAD— 5.12. SAD posle Francuske privlače najveći broj turista u svetu. Turisti najradije posećuju prirodne dragulje Veliki kanjon i Jelouston, a neki od omiljenih gradova su Čikago, Njujork i San Francisko.

5. Velika Britanija— 5.20. Prihodi od turizma čine 9 odsto BDP-a ove zemlje, a skoro 10 odsto svih poslova zastupljeni su upravo u ovoj privrednoj grani. Prestonica Engleske – London, najposećeniji je grad u svetu.

4. Japan — 5.26. Popularnost ove destinacije među turistima neprestano raste, pa je tako 2016. godine Japan posetilo 24 miliona stranih turista. Samo u Japanu nalazi se 20 kulturnih dobara sa Uneskove liste svetske baštine.

3. Nemačka — 5.28. Nemačka je sedma najposećenija zemlja na svetu, a njena prestonica – Berlin, treći najposećeniji grad na svetu. Tri najpopularnije turističke destinacije u ovoj zemlji su zamkovi Hajdelberg i Nojšvanštajn, kao i Bundestag u Berlinu.

2. Francuska — 5.32. Ova zapadnoevropska zemlja poznata je kao globalni centar umetnosti, nauke i filozofije, pa stoga ne čudi što godišnje privuče više turista od bilo koje druge zemlje na svetu.

1. Španija — 5.43. Zbog svojih predivnih obala, zanimljive arhitekture, bogate kulture i istorije, ova zemlja jedna je najomiljenijih turističkih destinacija sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: