Utorak, 08.03.2016.

12:30

Najzanimljiviji pokretni mostovi sveta (FOTO / VIDEO)

Građevinski inženjeri svojim poduhvatima nikad ne prestaju da iznenađuju. Pokretni mostovi samo su jedan od primera toga kako je čovek pomoću tehnologije uspeo da izađe na kraj sa velikim vodenim masama. Pogledajte devet najzanimljivjih inovativnih mostova.

Izvor: ba-bamail.com

Najzanimljiviji pokretni mostovi sveta (FOTO / VIDEO)
Foto: Thinkstock

1. “Pont Jacques Chaban-Delmas”, Francuska

Foto: SuperCar-RoadTrip.fr / Flickr.com

Ovaj sofisticirani most u Bordou nosi titulu najdužeg vertikalnog mosta na podizanje u Evropi. Ima četiri standardne saobraćajne trake, biciklističku stazu i trotoar namenjen pešacima. Liftovi, smešteni u letiri velika stuba, podižu središnji deo mosta na visinu od 50 metara.

2. “Gateshead Millennium Bridge”, Velika Britanija

Zbog svojeg karakterističnog oblika, dobio je nadimak “Oko koje namiguje”. Smešten na reci Tajn na severoistoku Engleske, most se rotira kao jedinstvena struktura, omogućavajući prolaz za vodeni saobraćaj. Poseduje biciklističku stazu i stazu za pešake.

3. “Vizcaya”, Španija

U pitanju je najstariji transportni most na svetu, koji u baskijskoj pokrajini Biskaja na reci Ibajzabal spaja gradove Portugalete i Las Arenas. Sagrađen je 1893, a njegova gondola može da prenese do šest automobila, kao i putnike i bicikliste.

4. Potopivi mostovi, Korintski kanal, Grčka

Foto: Thinkstock
Korintski kanal sagrađen je između 1881. i 1893. godine, i u to doba predstavljao je veliki poduhvat. Brodovima je put skraćivao za 700 kilometara jer više nisu morali da kruže oko Peloponeza. Vrlo je uzak i njime brodovi mogu da prođu samo jedan po jedan. Serija potopivih mostova sagrađena je 1988. godine, a ovi arhitektonski izumi spuštaju se osam metara ispod površine vode, omogućavajući brodovima da koriste kanal.

5. “Puente de la Mujer”, Argentina

Foto: Thinkstock
Ovaj pokretni most u Buenos Ajresu poznat je u Španiji kao “Most žena”. Pričvršćen je na krajevima za obalu, a središnji deo može da se rotira do 90 stepeni kako bi omogućio prolazak vodenom saobraćaju.

6. Železnički most “El Ferdan”, Egipat

Foto: Wikimedia Commons
Nalazi se na Sueckom kanalu, a povezuje poluostrvo Sinaj sa preostalim delom egipatskog kopna. Dug je 335 metara i predstavlja najduži rotacioni most na svetu. Potrebno mu je 30 minuta da se otvori i zatvori. Većinom je otvoren, a zatvara se samo kada vozovi prelaze kanal.

7. “Hörn”, Nemačka

Ovaj neobični sklapajući most savija se u oblik slova “N”. Pošto su se već nekoliko puta javljali problemi u vezi sa njegovim funkionisanjem, među stanovništvom je poznat i kao “Nerasklopivi most”.

8. “Foryd Harbor Bridge”, Velika Britanija

Namenjen je isključivo pešacima, a nalazi se u velškom gradu Ril. Sistem podizanja kraka donekle podseća na jedrilicu sa jarbolom.

9. “Slauerhoffbrug”, Netherlands

Foto: Hindrik / Wikimedia Commons
Zanimljivi žutoplavi automatski most nalazi se u Leuvardenu. Masivni pilon brzo može da podigne platformu, omogućavajući prolaz vodenom saobraćaju dok vrlo kratko obustavlja kopneni saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: