Izvor: B92

Osećate li ponekad zasićenost jednim te istim destinacijama? Mesta poput Amsterdama, Pariza, Londona svakako su destinacije koje barem jednom želimo da posetimo, ali sigurno nekada poželite da otkrijete nešto novo. Neka mala skrovita mesta, "neotkrivena", ali koja bi zadovoljila vašu radoznalost i potrebu za novim iskustvom i upoznavanjem drugačije kulture.

Eriče, Italija

Odvede li vas put na Siciliju, svakako posetite istorijsko naselje Eriče, koje se nalazi u provinciji Trapani. Eriče je smešten na istoimenom brdu, a na njega možete da se popnete žičarom. Prava je srednjovekovna znamenitost, što se vidi u njegovoj arhitekturi.

Zanimljivo je to što često zna da se izgubi u oblacima, koje lokalno nazivaju "poljupcem Venere". Naselje je ostalo verno sicilijanskoj tradicionalnoj izradi umetnina poput ručno rađene keramike i ručno tkanih ćiilima. Takođe, možete da istražite njihova paganska verovanja i običaje koji su uticali na kulturu naselja.

Vart, Austrija

Jeste li znali da je Vart najsnežnije naselje u Austriji? Ukoliko volite sneg i zimske sportove, ovo malo naselje u austrijskim Alpima definitivno je za vas. Navodno godišnje padne čak do 11 metara snega.

Možda deluje kao da na takvom mestu nema šta da se radi, ali uz toliko snega, ovo je savršeno mesto za skijanje i snoubording. U Vartu zima traje do kraja marta, pa ukoliko ljubiteljima skijanja ne budu odgovarale domaće planine, mogu da posete Austriju, a da to ne mora da bude u jeku skijaške sezone.

Mustije Sen Mari, Francuskoj

U jugoistočnoj Francuskoj nalazi se, kako kažu, najlepše naselje Francuske. Leži na zapadnom ulazu rečne klisure Verdon, koji se smatra jednim od najlepših u Evropi. Ovo naselje posebno je poznato i cenjeno po keramičkoj tradiciji. Pogled na naselje kad padne mrak je očaravajući, posebno kada svetla Mustijer Sen Marija osvetle kanjon u pozadini. Definitivno nešto što vredi videti uživo.

Egisam, Francuska

Nije teško pronaći zanimljiva mesta u državi s tako bogatom istorijom. Ovo malo naselje izgleda kao da je iz bajke. Izgledom podseća na nemački grad Rotenburg, ali još je manje, pa time i slađe. Takođe spada u jedno od najlepših francuskih naselja.

U 2013. godini Egisamu je dodeljena titulu najdražeg francuskog sela. U ovo područje pristiže puno turista jer je regija vrlo poznata po odličnom i kvalitetnom alzaškom vinu. Ako vas put dovede do Egisama, svakako se priključite degustaciji vina u drevnim podrumima.

Balikoton, Irska

Balikoton se nalazi u okrugu Kork, 40 kilometara od grada Kork. To je ribarsko naselje koje leži na stenama zaliva Balikoton i ima peščane plaže koje se pružaju duž 25 kilometara. Sadašnje naselje nanovo je postavljeno po uzoru na starije naselje koje je celo pod vodom.

Stene se svakih nekoliko godina drugačije formiraju zbog jake erozije, pa je zbog toga ovo međunarodna lokacija za istraživanje obalne erozije. Osim zanimljivih stena i tipičnog irskog zelenila, posebnu pažnju odvlači svetionik na kojem je odlična pozicija za posmatranje kitova. Ne treba zaboraviti na ukusni domaći irski maslac koji svakako morate da probate kao jedan od njihovih domaćih specijaliteta, piše "Pun kufer".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.