Izvor: B92.net/Tportal.hr

U konkurenciji od 54 turistička sela Rastoke, koje još zovu "male Plitvice" su 2023. proglašene najlepšim na svetu, a iz Beograda se do njih stiže za pet sati.

Iako je još 19. oktobra 2023. godine proglašeno najlepšim turističkim selom na svetu, Rastoke kao da su i u proteklih godinu dana i dalje ostale jedna od najbolje čuvanih "tajni" hrvatskog turizma.

Reč je o pravom dragulju, čiju je lepotu prošle godine prepoznao i UNWTO, specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, koja se bavi globalnim turizmom.

Shutterstock/DaLiu

Proglašene su top turističkom destinacijom i postale jedno od glavnih aduta Hrvatske za turizam, koji ne traje samo od maja do oktobra.

Rastoke su skoro pa i lepše tokom jeseni i zime, a ovaj potencijal još uvek nije u potpunosti iskorišćen. Drugim rečima, zaboravite na velike gužve, tamo će vas i dalje dočekati mir, priroda i spokoj pored slapova.

Poznate i kao "male Plitvice", najčešće su posećivane upravo na putu prema slavnom Nacionalnom parku Plitvička jezera, ali u njima vredi provesti bar jedan dan.

Shutterstock/LarryDj

Rastoke su smeštene u blizini grada Slunja,do kog se iz Beograda automobilom stiže za malo više od pet sati. Nalze se u Karlovačkoj županiji, na mestu gdje se reka Slunjčica uliva u Koranu, stvarajući bajkovite slapove, brzake i jezerca. Poznate su po svojim tradicionalnim mlinovima, prekrasnim prirodnim krajolicima i starim kamenim kućama, u čijem okruženju je lako zaboraviti na sve brige i stres.

Od Zagreba su udaljene svega sat i po vožnje automobilom (od Rijeke oko dva i pol sata, a od Splita oko tri i po), što ih čini idealnom destinacijom za jednodnevni izlet tokom jeseni, kada su Rastoke obojene u čarobne žute, narandžaste i crvene boje.

U dnevni plan obavezno uvrstite šetnju pored reke Slunjčice, poznate po svojoj očaravajućoj tirkiznoj nijansi, a za one željne uzbuđenja, lokalna ponuda ima opcije poput avantura kajakom i raftinga na mrežnici, najma bicikla, kao i sportski ribolov.

Podeli: