Leto se polako završava, a letnja putovanja su uglavnom iza nas.

Mnogi već planiraju kada će i kuda na sledeći odmor posle letnjeg odmora, a oni sa nešto manje slobodnh dana predah uvek mogu napraviti tokom vikenda ili u našoj zemlji.

Srbija je prelepa i nudi niz prirodnih lepota, znamenitosti i mesta pogodnih za odmor za celu porodicu, sa bajkovitom prirodom i predelima. Romantične ravnice, uzbudljivi planinski predeli, tihe reke, čarobna jezera, lekovite banje... Sve se to nalazi na dva, tri sata putovanja, u kom god mestu da živite.

Prednost vikend putovanja je ta da, ukoliko ga dobro i na vreme isplanirate, možete naći jeftin smeštaj i za veoma mali novac obići željenu destinaciju. Pored toga u Srbiji ima pregršt luksuznih mesta i hotela, za nešto bolji i skuplji užitak, jednom rečju, naša zemlja nudi sve - za svačiji džep.

Gde otići na vikend u Srbiji? 

Odgovor zavisi od mnogo faktora, a najvažniji su upravo vaši saputnici (da li putujete porodično, sa partnerom, ili društvom) i koji tip putovanja preferirate, a mi vam u nastavku donosimo naše predloge.

Srbija obiluje jezerima koja predlažemo da posetite dok je još uvek lepo i sunčano vreme, pa tako možete da iskoristite još poneki letnji dan za kupanje i sunčanje. U mnogim jezerima, na određenim mestima, kupanje je dozvoljeno, a u nastavku vam predlažemo najpre neka od njih.

Srebrno jezero

Srebrno jezero nalazi se aa 110 kilometara od Beograda, a samo dva kilometara od Velikog gradišta. Ono što pored prelepog jezera, šetališta i plaže pune kafića, restorana i raznih prodavnica možete obići svakako su Golubačka tvrđava, Ramska tvrđava, kao i ušće reke Pek, što možete obići brodićem koji tuda krstari.

Takođe, u blizini se nalaze i arheološka nalazišta Lepenski vir i Viminacijum koje takođe možete posetiti kada ste već tu.

Shutterstock/BalkansCat

Na Srebrnom jezeru ima mnoštvo vila i apartmana, kao i hotela, tako da vam izbor smeštaja neće biti problem.

Za najmlađe tu je akva-park, dok se na šetalištu nalaze i kafići i klubovi sa muzikom, tako da odrasli mogu sebi naći zanimaciju u kasnim večernjim satima.

Palić

Gradsko naselje Palić, poznato je kao izletište zahvaljujući Palićkom jezeru. Nalazi se na osam kilometara od Subotice i oko 190 kilometara od Beograda.

Palićko jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji, i predstavlja deo zaštićenog područja Park prirode Palić. Na određenim delovima je dozvoljeno kupanje, a takođe mu se mogu obradovati pecaroši jer je jezero bogato ribom.

DMZ001/Shutterstock.com

Palić je poznat i kao lečilište, zahvaljujući jezerskom blatu koje je bogato važnim mineralima i izvorima mineralne vode.

Osim samog jezera, grada i šetališta, ovde možete posetiti Zoološki vrt Palić koji poseduje i botanički deo.

Bela Crkva

Bela Crkva je naselje južno-banatskog okruga, koje krasi čak sedam jezera. Najpoznatije je Glavno, odnosno Gradsko jezero, a u blizini Bele Crkve se nalaze i Šaransko, Šljunkarsko i Vračevgajsko jezero.

Shutterstock/miamia

Pored jezera vaš put bi mogao da obuhvati i obilazak Deliblatske peščare koja je od Bele Crkve udaljena svega 15 kilometara, kao i Vršca u kojem možete da obiđete Vršačku kulu i Gradsku kuću.

Pored Dunava, kroz Belu Crkvu prolaze i  Karaš i Nera, Kanal DTD. Tu su i Zagajička brda koja izgledaju kao zemlja hobita iz "Gospodara prstenova".

Uvac

Jedno od najlepših mesta naše zemlje svakako je Specijalni rezervat prirode Uvac. Kanjon reke Uvac je poznat po uklještenim meandrima koji su nastali probijanjem reke kroz krečnjačke stene. Ovaj rezervat privlači pažnju turista iz raznih zemalja zbog svog specifičnog izgleda, ali i raftinga.

Dolina ove reke je davno potopljena, i formirana su tri jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Iznad Uvačkog jezera se uzdiže čuveni vidikovac Morava, gde možete uživati u najboljem pogledu.

Shutterstock/Milos Banda

Takođe, ovde možete obići niz pećina - Ušačku, Javorsku, Baždarsku i najpoznatiju Ledenu pećinu, koja je bogata pećinskim nakitom. 

Đurđevi Stupovi (Manastir Svetog Đorđa) i Manastir Sopoćani su takođe nezaobilazne stanice ukolio se odlučite da putujete na ovu destinaciju, a najčešći izbor za prenoćište turista su planina Zlatar i Nova Varoš.

Fruška Gora

Shutterstock/Lenar Musin

Ukoliko vam je potreban beg u prirodu, to vam svakako može pružiti Frška Gora sa svim svojim prelepim predelima. Tamo možete posetiti brojne salaše i vinarije, ali i manastire.

Na obroncima ove vojvođanske planine nalazi se 16 svetinja, što je ovom mestu donelo i naziv "Srpski Atos". Svi manastiri su locirani na području od 50 kilometara dužine i 10 kilometara širine. 

Kako su najčešći izbor za obilazak tokom toplih dana jezera, na ovoj planini ih ima čak 16 i većina je pogodna za sportski ribolov.

Zlatibor

Naša dobro poznata i veoma popularna planina Zlatibor takođe vam može pružiti mnogo za vikend putovanje. Pored prelepe prirode, planinskog vazduha, brojnih jezera, tu je svakako još mnoštvo lokaliteta koje možete videti poput Stopića pećine ili sela Sirogojno.

B92.net

Takođe, na samo 20 kilometara udaljenosti od centra Zlatibora smešteno je selo Gostilje, poznato po vodopadu koji se ovde nalazi. Gostilje vodopad predstavlja mlaz vode koji pada sa oko 20 metara, i koji se nalazi na Gostiljskoj reci.

Osim komplet lepinje i ostalih gurmanskih specijaliteta u kojima možete uživati, na Zlatibru možete uživati i u pravoj, domaćoj hrani - medu, kajmaku, siru, mesnim prozvodima i mnogim drugim delikatesima.

Divčibare

Divčibare su godinama bile nepravedno zapostavljene, ali vremena su se promenila i ako želite da pronađete smeštaj, danas je ponuda mnogo bolja nego ranije. Ovo je planina sa velikim potencijalom za razvijanje planinskog, ali i rekreativnog turizma. Čak su i naši velikani i kneževi bili oduševljeni prijatnom klimom i prirodom, te je Miloš Obrenović lično otkupio Divčibare od Turaka oduševljen ovim po sve neobičnim mestom.

Tara

Mada je, slobodno se može reći, donekle u senci mnogo poznatijeg Zlatibora, ova srpska planina i te kako ima šta da ponudi posetiocima. Ukoliko se odlučite za ovu destinaciju, ne propustite da uživate u šetnji, svežem vazduhu i nestvarno lepim vidikovcima po kojima je Tara poznata.

Legenda kaže da je srpsku planinu zbog nestvarne lepote za svoj dom birao čak i bog Tar, po kome je ona i dobila ime. Gde god zakoračite, dočekaće vas spektakularni predeli, gusta četinarska šuma, bujni pašnjaci, ali i putevi koji vode do velikog broja uređenih vidikovaca.

Golubac

Još jedan spomenik od izuzetnog značaja, i odličan izbor za vikend odmor u Srbiji jeste Golubački grad, poznatiji kao Golubac. Smešten je u Nacionalnom parku Đerdap, na visokim liticama, uz obalu Dunava.

Shutterstock/Martin Mecnarowski

Reč je o srednjevekovnom gradu burne istorije, čiji se ostaci nalaze na ulazu u Đerdapsku klisuru. Ovde imate i više opcija za prenoćište, a ne propustite priliku i da isprobate gurmanske specijalitete ovog područja.

Đavolja varoš

Ukoliko želite uzbudljivo, a kratko putovanje, Srbija vam može ponuditi lokacije na kojima ćete se upoznati sa nesvakidašnjim prirodnim fenomenima. Najbolji primer za to je Đavolja varoš, veličanstveni spomenik prirode, koji je smešten na Radan planini.

Izlet do Đavolje varoši nude mnoge turističke agencije, a kao najčešće prenoćište se bira Kopaonik, mada možete kao opciju uzeti i prenoćište u nekom konaku u samoj varoši.

Shutterstock/CreativeTouchRs

 

Podeli: