Klimatske promene koje sa sobom donose visoke temperature učinile su da sezone letovanja počinju znatno ranije, ali i da traju sve do novembra.

Svedoci smo da veliki broj turista iz Srbije, sve češće radije bira da na letovanje ide u predsezoni (maju i junu), kao i u postsezoni (septembar i oktobar).

Turisti ističu da su tada, pored prijatnijih temperatura, znatno manje gužve na plažama i u gradovima, ali i poprilično pristupačnije cene.

O ovoj temi razgovarali smo i sa Aleksandrom Seničićem, direktorom YUTA.

"Produžena sezona letovanja je trend koji traje već desetak godina. Kada je reč o našem tržištu, mi smo do neke devedesete godine imali sezonu koja je trajala 50, 60 dana. Sada sve češće, sa širenjem ponuda, imamo tu mogućnost da letujemo od aprila do novembra meseca. Klimatske promene i vreme koje se menja doveli su do daleko većeg broja toplih dana. To je ljude poremetilo i dovelo do toga da ne žele svi da letuju u julu i avgustu, već radije biraju početak i kraj sezone", objasnio je Seničić za 92Putovanja.

Shutterstock/Vadym Lavra

Srbija se nalazi na dobroj poziciji, tako da je većina letnjih destinacija lako dostupna. Čitav Mediteran je popularan među našim turistima, ali i Egipat koji je pogodan za letovanje van sezone.

"Egipat pruža osećaj letnjeg odmora do kraja novembra i zato je veoma popularan među turistima van sezone", kaže Aleksandar Seničić.

Shutterstock/Serenity-H

U ostatku Evrope sezona letovanja traje duže nego što je to slučaj kod nas, ali sudeći prema trendovima, kojima svedočimo iz godine u godinu, dolaziće do značajnih promena.

"Kada gledamo naše tržište, sezona traje od 15. maja do 20. septembra, ali u Evropi je to od početka aprila do kraja novembra kada je još uvek aktuelan kompletan Mediteran. Međutim, mi još uvek ne možemo sebe da vidimo na letovanju u aprilu", poručuje Seničić.

loader

Podeli: