Frustrirani turisti iz Velike Britanije sve češće otkazuju odmore na Kipru, a mnogi poručuju da se nikada neće vratiti na ostrvo.

Uprkos popularnosti ostrva i reputaciji da privlači stalne posetioce (više od 30 odsto, prema izveštaju Mirror-a), nezadovoljstvo među putnicima dovelo je do talasa otkazivanja.

Turisti su izrazili zabrinutost zbog nepodnošljivog vremena, agresivnih prodajnih taktika i prenatrpanih plaža koje su onemogućavale uživanje u pristojnom odmoru, a jedan posetilac je čak izjavio da bi radije "proveo sve vreme u svojoj sobi", izveštava Cyprus Mail.

Dodao je: "Proverili smo vremensku prognozu pre nego što smo došli. Rekli su da će na Kipru u julu biti oko 35 stepeni, i znali smo da će to biti u redu jer smo već bili u Španiji, gde je slično. Ono što nismo očekivali jeste da će temperatura danima biti preko 40 stepeni."

Još jedan turista rekao je za ovu publikaciju: "Ayia Napa je bila odvratna. Pijani Britanci su bili svuda, čak i na plaži. Muzika je bila toliko glasna da nismo mogli da spavamo. A svi su nešto prodavali. Zaista nemam želju da se vratim."

"Na svakom koraku vidite novu gradnju. Čak su i planinska sela, koja su nekada bila tako mirna i autentična, sada postala turističke zamke", požalio se jedan turista.

Ostrvo se suočava sa padom rezervacija, što je ekonomiju koštalo oko 30 miliona funti, izazivajući zabrinutost za turističku industriju, piše Express.co.uk.

Zamenik ministra turizma Kipra, Kostas Koumis, priznao je problem, napomenuvši da je zemlja ranije ove godine imala 30.000 otkazivanja.

Ipak, Koumis je naglasio da, uprkos ovim izazovima, ostrvo i dalje beleži "izuzetan rast" kako u broju turista, tako i u prihodima.

Rekao je: "Nema sumnje da je ova godina puna izazova za turističku industriju širom sveta. Finansijska situacija u mnogim evropskim zemljama, smanjenje kupovne moći miliona domaćinstava na međunarodnom nivou, zajedno s nizom drugih izazova, izazvali su zabrinutost aktera u sektoru. Ipak, performanse kiparske turističke industrije ostaju snažne, a sektor pokazuje..."

Podeli: