Izvor: B92.net

Jedno grčko ostrvo je savršena destinacija za odmor u oktobru, sa toplom klimom i znatno manje ljudi u odnosu na letnju sezonu.


Kako dani postaju kraći i hladniji u drugim delovima sveta, grčko ostrvo Kos ostaje suncem okupano utočište, nudeći savršen jesenji beg.

Idealni vremenski uslovi

Smešten u Egejskom moru kao deo živopisnih ostrva Dodekanez, Kos je poznat po svojim zapanjujućim plažama, prijatnom vremenu i bogatom istorijskom nasleđu.

U oktobru, ovo šarmantno ostrvo ima prosečnu dnevnu temperaturu od 26 stepeni, što ga čini idealnim mestom za odmor u kasnijoj sezoni.

Shutterstock/Nejdet Duzen

Sa otprilike osam sunčanih sati svakog dana i blagim vetrovima, posetioci mogu da uživaju u ugodnom, prijatnom vremenu. Dok se u oktobru beleži blagi porast padavina, u proseku 55 mm, oktobar ostaje uglavnom suv, posebno početkom meseca.


Kako mesec odmiče, oblačnost se postepeno povećava, ali početak oktobra i dalje nudi najbolju šansu za neprekidno sunce i idealne uslove na plaži.

Bogata istorija

Kos je poznat ne samo po svojim prelepim plažama, već i po značajnoj istorijskoj pozadini. Ostrvo je poznato kao rodno mesto Hipokrata, starogrčkog lekara koji je često slavljen kao otac medicine.

Ovaj bogat istorijski kontekst dodaje sloj intrige vašoj poseti, omogućavajući vam da istražite drevne ruševine i istorijske lokacije dok uživate u prirodnim lepotama ostrva.

Shutterstock/gkordus

Nestvarne plaže

Obala ostrva ima niz neverovatnih plaža, od osamljenih uvala do užurbanih peščanih delova. Bilo da više volite da se izležavate na mekom zlatnom pesku ili da se osvežite u kristalno čistom moru, Kos nudi raznovrsna iskustva na plaži.

Osim toga, tople oktobarske temperature osiguravaju da more ostaje prijatno za kupanje i aktivnosti na vodi.

Poseta Kosu u oktobru pruža spokojnu alternativu vrhuncu letnjih meseci.

Na ostrvu je manje gužve, što omogućava opuštenije iskustvo na popularnim atrakcijama i plažama. To je fantastično vreme za istraživanje šarmantnih naselja na ostrvu, kao što je grad Kos sa svojim živahnim tržnicama.

Shutterstock/George Papapostolou

Upustite se i uživanje u slikovitoj prirodi planinarenjem i razgledanjem.

Osim vremena na plaži, Kos takođe nudi razne aktivnosti na otvorenom. Možete istražiti drevne ruševine, uključujući Asklepion, svetilište posvećeno lečenju i medicini, ili posetiti ostatke srednjovekovnih zamkova.

Bogato kulturno nasleđe ostrva upotpunjuje odlična lokalna kuhinja, gde možete uživati u svežim morskim plodovima i tradicionalnim grčkim jelima, piše Express.co.uk
 

Cene na noćenja

Ukoliko putujete u sopstvenoj režiji, na poznatim sajtovima za rezervaciju smeštaja noćenje na Kosu u oktobru možete pronaći i za 27 evra za dve osobe, kao i smeštaj hotelu sa tri zvezdice za 39 za dve osobe.

Podeli: