Izvor: 24sedam.rs

Majorka je već dugo tražena destinacija za letnji odmor, sa svojim brojnim popularnim mestima.

Međutim, prekomerni turizam na balearskom ostrvu izazvao je veliku reakciju lokalnog stanovništva ove sezone.

S obzirom na to, možda tražite alternativnu destinaciju koja je malo više otvorena za posetioce, kako biste i sami uživali, ali i izbegli da smetate lokalnom stanovništvu.

Prema rečima turističkih stručnjaka iz firme Juročendž (Eurochange), Lasiti na Kritu je savršena zamena za Majorku.

Pored sunčanih dana i mora koje očekujete od mediteranskog odmora, činjenica da je Lasiti uglavnom nepoznat među turistima znači da ćete dobiti više za svoj novac u poređenju s drugim destinacijama.

Lora Evans Fisk, direktorka digitalnog marketinga i angažovanja u Juročendžu, kaže:

"Ako želite da pobegnete od gužvi ovog leta, Lasiti je fantastična destinacija za odmor, nudi mirno, autentično grčko iskustvo, uz vrlo povoljne cene."

Shutterstock/Panteris Antonio

"Lasitijeva obala je mnogo manje razvijena i često više skrivena nego ona na Majorki, pa nećete morati da brinete o pronalaženju mesta za sunčanje. Ovaj region je takođe obavezna destinacija za gurmane; neki od najboljih grčkih proizvoda prave se ovde, uključujući maslinovo ulje i med", rekla je.

Ako mislite da bi ovo mogla biti idealna destinacija za vaše sledeće putovanje, evo šta bi trebalo da znate.

Šta raditi u Lasitiju

Glavni grad ove oblasti na Kritu je Agios Nikolaos, dok su mesta kao što su Elunda, Krisi i Mirtos neka od glavnih turističkih baza.

Zahvaljujući plažama i toploj klimi, možete uživati u opuštenom odmoru, sunčajući se na temperaturama koje dosežu 23,5°C sve do oktobra.

Ako vas više zanima istorija, Lasiti je dom brojnih minojskih ruševina – od antičkog grada Lato do palate Zakros – koje vredi posetiti, kao i bivše venecijanske tvrđave i kolonije gubavaca Spinalonga.

Možete se uputiti brodom iz noćnog života u Lerapetri na prelepo ostrvo Krisi ili provesti dan u šarmantnom selu Kato Zakros. Alternativno, posetite jedno od mnogih maslinarskih imanja u Lasitiju kako biste zaista uronili u autentičnu grčku kulturu.

Za ljubitelje prirode, planinski lanac Dikti je popularan među planinarima, dok duž obale možete istraživati brojne pećine – samo obavezno pitajte lokalnog vodiča pre nego što krenete, kako biste bili sigurni.

Cene u Lasitiju

Prema istraživanju, prosečna cena piva je oko €3,00. To je do €1,50 manje nego što biste platili u popularnoj regiji Palma na Majorki, i čak tri puta jeftinije nego u Londonu.

Za obrok u restoranu očekujte cenu od 21 evro – što je neverovatnih 29 evra manje nego u glavnom gradu Majorke.

U zavisnosti od perioda putovanja, smeštaj s tri zvezdice možete rezervisati za samo 45 evra po noći. Airbnb smeštaji su dostupni za avgust s cenama koje počinju od 70 po noći, ali najveći popusti su van sezone ili prilikom rane rezervacije.

Šta kažu turisti?

Na Tripadviseru, recenzent Erez je plažu Glika Nera nazvao "rajom za mir i tišinu", dok je Soner203 rekao za jezero Voulismeni u Agios Nikolaosu: "Prelep ambijent, prirodna lepota, mirno i spokojno, ali ipak puno života", piše Metro.co.uk.

Podeli: