Izvor: B92.net

Mnogi su početak ovog meseca iskoristili za beg u prirodu, pa su spas od gradskih vrućina potražili na planinama.

Na Zlatiboru je tokom proteklog vikenda bila velika gužva, a kako se može primetiti, na našu poznatu planinu dolaze turisti iz svih krajeva naše zemlje.

Naravno, najviše je porodica s malom decom, dok je puno i mladih i tinejdžera, ali i mladih sportista koji se na ovoj planini pripremaju za dalje pobede.

Gužve na putu do Zlatibora i na samoj planini

Osim gužve u centru ove planine koja godinama mami turiste raznim sadržajima, gužva je i u saobraćaju, na putu do samog Zlatibora. Od Užica pa sve do prilaza planini, osetno je veća gužva nego na auto-putu, za sve one koji kreću iz Beograda. Takođe, moramo uzeti u obzir da je ovog vikenda počeo i Dragačevski sabor u Guči, te da su i zbog toga gužve na ovim putevima bile znatno veće.

Kada je reč o predelima van centra Zlatibora, poput Tornika i Ribničkog jezera, tamo možete uživati u miru i tišini, jer skoro i da nema turista. Ipak, neke druge zanimljivosti poput tematskog parka "El Paso City" ili Adventure ili Dino parka, takođe su puni ljudi.

B92.net

Cene na Zlatiboru

Što se cena na Zlatiboru tiče, ovog leta one su malo više nego ranije. Primera radi, noć u jednokrevetnom apartmanu može vas stajati od 35 evra pa naviše, dok malo bolji i opremljeniji objekti, ipak, shodno tome, koštaju više. Tako recimo, apartman s dve sobe i dve terase, koji u sklopu zgrade nudi i bazen (cena ulaznice 1.500 dinara), u novoj, modernoj zgradi nadomak centra, za dve noći iznosi 9.000.

Naravno, cene u hotelima su znatno veće, kao i u smeštajnim jedinicama u samom centru ili Kraljevskim apartmanima i vilama.

Što se tiče hrane i pića, više se ni u kioscima brze hrane ne može naći skoro ništa ispod 500 dinara. Toliko košta pileći batak ili belo meso u lepinji, ćevapi, pljeskavica... Parče pice ili porcija pomfrita su oko 300 dinara.

B92.net

Njihov specijalitet - komplet lepinja, sada u restoranu košta 500 dinara (ona klasična, dok je sa pršutom 600 dinara), dok je recimo 10 ćevapa oko 1.200 dinara.

Espreso kafa u poznatim lokalima u strogom centru je od 325 dinara, dok su i gazirana pića okvirno takođe oko 300–350 dinara. Ipak, za hladno ceđeni prirodni sok od maline, jagode ili kupine, od 200 ml, morate izdvojiti 500 dinara...

B92.net

Kugla sladoleda je oko 120 dinara, dok se ostali slatkiši u poznatim poslatičarnicama u centru ne mogu naći ispod 600 dinara...

Brojni zanimljivi sadržaji na Zlatiboru

Zlatibor sada nudi razne atrakcije za najmlađe, te je tako u centru luna-park, kao i veliki broj objekata za igru, osim toga tu su i brojni sportski tereni, bazeni, razne prodavnice, a pravi užitak je provesti popodne na jezeru koje sada odiše brojnim svetlećim i muzičkim fontanama i gejzirima.

Takođe, tu je i Gold gondola, koja radi tokom cele godine. Moramo napomenuti da je ovo najveća gondola na svetu i proteže se na čak devet kilometara (dužina trase).

Zlatiborska gondola povezuje centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik, preko Ribničkog jezera, na kojem se nalazi međustanica. Njen kapacitet je 800 putnika po satu u 72 zasebne kabine sa po 10 mesta, a vožnja gondolom pruža impresivnih 25 minuta s neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora.

B92.net

Cena karte za vožnju gondolom za odrasle osobe je 1.500 dinara, dok je za decu od 6 do 11 godina 800 dinara.

Ukoliko se ne plašite visine, ovo je pravi izbor za vas, takođe i ako želite da uživate u panorami Zlatibora i prelepim pejzažima.

U samom centru Zlatibora nalazi se i koncertna bina na čijoj su pozornici mnogi izvođači tokom leta, a ovog vikenda nastupao je Vlatko Stefanovski.

B92.net

Ukoliko vam se ne dopada što se Zlatibor sve više urbanizuje i sve je više zgrada i stambenih objekata, moramo vas razočarati, zaista ih je sada više nego ikada, pa često dok ste tamo možete i zaboraviti da ste na planini. U svakom slučaju vredi otići i promeniti sredinu. Takođe, vreme ne morate provoditi u strogom centru, ukoliko vam smeta gužva i urbano okruženje, već možete pobeći i u prirodu i netaknute predele, kojih ima dosta u okolini.

Podeli: