Izvor: net.hr

Dosta primorskih zemalja, očekivano, u letnjoj sezoni ima problem sa gužvom, a sada i masovnim turizmom.

Zbog toga sada u Baškoj, u Hrvatskoj, važi pravilo da nema više "rezervacija mesta na plaži". Naime, ko ostavi peškir, ležaljku ili nešto treće da sačuva "svoje mesto" na plaži i pritom se ne vrati satima, opštinski redari će sve pokupiti i odneti, a ako ne platite kaznu, ostaćete bez tih stvari.

Kako kaže načelnik opštine Baška, njihovi opštinski redari imaju posla i ujutru i uveče.

"Do sada turistima nismo naplaćivali kazne u iznosu od 150 evra, samo da ne bi ulazili u sukob sa turistima i da ne bi izazvali negativan publicitet i time uticali na ionako nešto lošiju turističku sezonu", objašnjava Toni Juranić, načelnik opštine Baška.

Glavna plaža u Baški izgleda tako da ni ne čudi što su ljudi u iskušenju da ostave ponešto od stvari i na taj način "rezervišu mesto".

"Uradio sam to pre dva dana", kaže Fredi iz Švedske. Na pitanje da li mu je neko uzeo stvari, on odgovara:

"Ne, stavili su svoje stvari. Stavili su ih pored. Razumem obe strane. Teško je naći mesto ako ne dođeš u 6 ujutru. Veoma je teško naći i ako dođete u 9 ili 10", objašnjava on.

U Baški se peškiri, kojima se "rezervišu" mesta na plaži, sklanjaju već nekoliko godina, a prošle godine su počeli i sa naplatom. Isto rade i u Tribunju. I u Opštini Gradac su uradili veliku stvar. Onima koji na ovaj način rezervišu mesta, uzimaju se peškiri i prostirke i sve se poklanja prihvatilištu gde se nalaze nezbrinute životinje.

I Italija ima problem sa gužvama na plaži

Hrvatska nije jedina koja ima problema sa gužvama. U Italiji su prošle godine na pojedinim plažama odredili da svaki kupač može imati šest kvadrata za svoje stvari. Situaciju pokušavaju da reše tako što naplaćuju ulaz na plaže, kažnjavaju, između ostalog, i pušenje, a kako bi se sprečila devastacija, niko ne sme da uzme ni kamenčić.

"Svako jutro izbacuju peškire i ležaljke. A šta ćeš kad je gužva", kaže Mirko Grbac iz Baške.

"Nije u redu, svi smo to radili bar jednom... Postoji ova korpa u koju stavljate stvari i onda možete da ih uzmete kasnije", dodaje on.

U Baški ne idu tako daleko kao Italijani. Za početak stavljaju pepeljare na suncobrane. A peškiri koje uzmu od onih koji ih ostave, stavljaju u posebne kante - za koje neki očigledno misle da su kante za smeće.

Turisti koji su ovde već neko vreme shvatili su da bi mogli da izgube svoje stvari ako ih ostave. Doduše, mogli su to da pročitaju na tabli, a sada razvijaju novu taktiku.

"Obično pošaljemo jednog člana porodice da sedne i ta osoba onda čuva mesto", otkriva Fredi.

Podeli: