Izvor: B92.net

Letovanje u Italiji nudi pregršt mogućnosti za savršen odmor.

Italija je zemlja bogata kulturnim i prirodnim lepotama, a svaki region ima nešto posebno da ponudi bilo da se odlučite za Amalfi obalu, Siciliju, Sardiniju, Ligursku obalu, Pulju ili italijanska jezera koja imaju poseban šarm.

Letovanje na Amalfi obali: Najbolji gradovi za odmor i najlepše plaže

Amalfi obala je jedno od najpoznatijih i najlepših područja Italije. Sa svojim slikovitim liticama, tirkiznim morem i šarmantnim gradovima, Amalfi obala je savršeno mesto za letovanje.

Obala nudi prelepe plaže, luksuzne vile i bogatu istoriju, a takođe je poznata po svojoj vrhunskoj kuhinji i vinima, ali i po velikim limunovima od kojih se pravi čuveni liker limončelo.

Pored predivnih plaža i luksuznih vila, obala je isprepletana uskim, vijugavim putevima koji pružaju spektakularne panoramske poglede na more.

Shutterstock/EyesTravelling

Najbolji gradovi koje treba posetiti su:

Pozitano koji je poznat po svojim šarenim kućama i strmim ulicama.

U Pozitanu morate da obiđete crkvu Santa Maria Asunta, kao i glavnu plažu Spiaggia Grande idealnu za sunčanje, uživanje u morskim restoranima i specifičnom pejzažu koji je okružuje.

Ljubitelji prirode ne smeju da propuste planinarsku Stazu bogova (Sentiero degli Dei) koja nudi spektakularne poglede na Amalfi obalu.

Šetnja ulicom Via dei Mulini, preplavljenom buticima, galerijama i restoranima, takođe je nezaobilazno iskustvo u ovom prelepom gradu.

Amalfi je poznat je po svojoj veličanstvenoj katedrali svetog Andreja koja se ističe svojim stilom i bogatim unutrašnjim dekorom. Grad ima slikovite ulice preplavljene trgovinama, kafićima i restoranima, a Marina Grande plaža je savršena za opuštanje uz more.

Ravelo je idealno mesto za miran odmor. Vila Rufolo iz 13. veka, sa svojim raskošnim vrtovima i panoramskim terasama jedna je od glavnih atrakcija.

Ravelo je takođe domaćin čuvenog muzičkog festivala, koji privlači ljubitelje muzike iz celog sveta.

Sorento je još jedan grad na ovoj obali Italije koji morate da posetite.  Bogat je prekrasnim pejzažima, istorijskim znamenitostima i kulturi. U Sorentu ćete zaisugrno imati šta da obiđete.

Letovanje na Siciliji

Sicilija je najveće ostrvo u Italiji i jedno od najfascinantnijih mesta za letovanje. Ovo ostrvo nudi bogatu istoriju, ukusnu hranu, prelepe plaže i slikovite gradove.

Na Siciliji se nalazi veliki broj plaža, od kojih je svaka po sebi specifična zbog čega je teško odabrati samo neke. Izdvojili smo tri koje svakako moraju da se nađu na vašoj listi ukoliko se odlučite da letujete na Siciliji.

Najlepše plaže na Siciliji

San Vito Lo Capo: Sa belim peskom i tirkiznim morem ova plaža je idealna za sunčanje i plivanje. Često je porede sa Rio de Žaneirom.

Blago nagnuto morsko dno čini ga idealnim mestom za porodice sa decom, dok topla, suncem okupana klima obezbeđuje savršeno vreme na plaži tokom većeg dela godine.

Scala dei Turchi je spektakularna bela stena koja se ističe svojom jedinstvenom lepotom i kontrastom sa plavim morem, privlačeći mnoge turiste i fotografe. Ova plaža je savršena za one koji žele da vide i iskuse nešto jedinstveno. 

Cefalu je srednjovekovni grad sa prelepom plažom, a idealno je mesto za porodični odmor.

Pored plaža, gradovi na Siciliji koje vredi obići su svakako Palermo, Katanja i Taormina.

Gradovi na Siciliji koje vredi obići

Palermo je glavni grad Sicilije, poznat po svojoj bogatoj istoriji i kulturi. Ono što morate da vidite u Palermu su impresivna katedrala i Normanska palata sa predivno ukrašenom kapelom.

Shutterstock/ ecstk22

Grad takođe nudi živahne pijace poput Vucciria i Ballaro, gde možete uživati u autentičnim sicilijanskim specijalitetima.

Katanja se nalazi podno Etne, a može da se pohvali neobičnom arhitekturom i veoma bogatom istorijom.

Grad nudi živahnu atmosferu sa brojnim tržnicama, kao što je pescheria, gde možete iskusiti autentični sicilijanski duh i gastronomiju. Centralni trg u Kataniji, Piazza del Duomo, je dom nekih od najvažnijih gradskih znamenitosti koje morate da obiđete.

Taormina je šarmantan grad sa predivnim pogledom na more. Smeštena je na vrhu litice iznad mora, a poznata je po svojoj spektakularnoj panorami i antičkom amfiteatru.

Taormina je vrlo popularna turistička atrakcija još od 19. veka. Ima prelepe plaže na Jonskom moru koje je vrlo toplo i ima visoki procenat soli.

Gde letovati na Sardiniji?

Sardinija je poznata po svojim prelepim plažama i kristalno čistom moru. Neke od najboljih destinacija za letovanje na Sardiniji su:

Costa Smeralda je poznata po luksuznim letovalištima i prelepim plažama,  važi za najpopularniju destinaciju na Sardiniji.

Algero je grad sa bogatom i neobičnom istorijom, ali i predivnim obalama. Algero je poznat po svom katalonskom stanovništvu, koje i danas čuva svoj jezik i tradiciju.

Kaljari je glavni grad ostrva, sa brojnim istorijskim znamenitostima i živopisnim plažama.

Kao i mnogi drugi drevni gradovi Italije, ima očuvano staro jezgro grada tzv. Kastelo, koji morate da obiđete, kao i poznate građevine poput: Katedrale presvete Bogorodice, Crkvu Gospe od Bonarije, Palatu Reale, Fontanu Mađore i brojne druge.

Prva asocijacija na Sardiniju je mnogima nestvarno, plavo, čisto more. Zbog toga je teško izdvojiti najlepše plaže jer je izbor zaista velike.

Najlepše plaže na Sardiniji

Neke od najpoznatijih plaža na Sardiniji su Spiaggia del Principe, koja je i jedna od najlepših plaža na Costa Smeraldi.

Zatim je tu Cala Luna, smeštena između visokih stena i La Pelosa sa belim peskom i tirkiznim morem.

Shutterstock/Stefano Zaccaria

Najbolji gradovi na Ligurskoj obali

Ligursku obalu odlikuje pregršt šarmantnih gradova, a neki od najpoznatijih su:

Đenova, koja je i glavni grad regiona, sa bogatom pomorskom istorijom.

Portofino je obavezna stanica na Ligurskoj obali. Ovo luksuzno letovalište poznato po svojim slikovitim lukama i ekskluzivnim restoranima.

Cinque Terre je možda i najfotogeničnije mesto u Italiji. To je spcifilni skup od pet malih gradova smeštenih na liticama iznad mora, poznati po svojim šarenim kućama i prelepim stazama za šetanje.

Najlepše plaže u Pulji

Pulja je region na istočnom delu Italije poznat je po svojim prelepim plažama i kristalno čistom moru.  Glavni grad regije je Bari, a Pulja je poznata i kao peta na čizmi.

Pulju more okružuje sa tri strane, na severu Jadransko, na istoku Otranska vrata i na jugu Jonsko more.

Neke od najlepših plaža u ovom delu Italije su pre svega Punta Prosciutto koja je poznata po svom nestvarno tirkiznom moru i mekanom pesku. Pored nje tu su i Baia dei Turchi, smeštena u blizini Otranta.

Naravno tu je i Torre dell’Orso, plaža koja je karakteristična po svojim prelepim liticama.

Jezera u Italiji

Italija je takođe poznata po svojim prelepim jezerima koja nude savršen odmor za one koji traže mir i uživanje u prirodi.

Na jezerima u Italiji vredi posetiti prelepe gradove na njihovim obalama sa istorijskim znamenitostima, poput Koma, Garde i Mađore.

Svako jezero ima svoj jedinstveni šarm, uključujući luksuzne vile, vrtove i kulturne događaje.

Šta posetiti na jezeru Komo?

Jezero Komo je jedno od najpoznatijih i najlepših jezera u Italiji.  Obavezno posetite grandioznu katedralom i luksuzne vile poput Olmo, Monastero, Balbianelo, ali i dvorac Vezio.

Poršetajte obalama jezera ili iznajmite bicikl i uživajte u prirodnim lepotama.

Jezero Garda

Jezero Garda je najveće jezero u Italiji i popularno turističko odredište. Jezero ima pet ostrva, a najveće je ostrvo Garda na kojem se nalazi nestvarni dvorac iz 18. veka.

Jezero Mađore

Jezero Mađore, smešteno između Italije i Švajcarske, poznato je po svojim  šarmantnim gradovima koje nude prelepe barokne palate i vrtove za istraživanje. Na jezeru se nalazi i čak nekoliko ostrva koja takođe morate da obiđete.

Najlepša mesta koja treba posetiti su svakako Stresa, grad sa luksuznim hotelima i predivnim promenadama uz jezero i Verbania sa brojnim parkovima i vrtovima.

Letovanje u Italiji nudi nebrojene mogućnosti za istraživanje i uživanje, bilo da ste ljubitelj plaža, istorijskih gradova, ili mirnih jezera. Svaki region ima nešto jedinstveno da ponudi, čineći Italiju savršenom destinacijom za letnji odmor.

Podeli: