Izvor: b92.net/Blic.rs

Samo jedan mali deo Bosne i Hercegovine izlazi na more. U pitanju je grad Neum, koji je jedini primorski grad u ovoj zemlji.

Neum se graniči s Hrvatskom na severu i jugu, dok je Jadransko more na zapadu.

Neum je smešten na uskom pojasu kopna između Hrvatske, i zbog tog položaja je najkraća veza Bosne i Hercegovine s Jadranskim morem.

Ovaj grad je već godinama popularna turistička destinacija, poznata po svojoj lepoj obali, toploj klimi i čistom moru. Takođe su i povoljne cene smeštaja, a trenutno su svi kapaciteti popunjeni do kraja sezone.

Kako se i vidi na snimku Klix.ba iz vazduha, u Neumu trenutno ima zaista mnogo ljudi pa je pitanje i gde su svi oni stali. Iako je Neum grad od oko 226 kvadratnih kilometara, i proteže se duž obale Jadranskog mora od oko 24,5 kilometara, ipak se čini da je ove godine tamo malo više turista nego što bi dostupni kapaciteti mogli da prime.

Bilo kako bilo, oni kojima smeta gužva treba da znaju da će predstojeći vikend tek biti potpuno popunjen u ovom popularnom letovalištu, a ako planirate uskoro u Neum, po svemu sudeći, moraćete da ustanete ranije kako biste zauzeli ležaljke pre nego što se prepustite uživanju u moru.

Cene u Neumu

Kada je reč o cenama smeštaja u Neumu, za dve odrasle osobe treba izdvojiti od 35.000 do 70.000 dinara, u zavisnosti od kvaliteta smeštaja i lokacije. Iznajmljivanje dvokrevetne sobe za dve odrasle osobe je od oko 3.000 do 7.000 dinara, a u skuplje ponude uključen je i doručak. Na to treba dodati i cenu boravišne takse od 0,8 do 1 evra, zavisno od termina, koju deca ne plaćaju.

Iznajmljivanje suncobrana i ležaljki na nekoj od četiri gradske plaže u Neumu je od 5 evra po danu.

Inače, udaljenost Neuma do Beograda iznosi 495 kilometara, a putovanje do ovog sve popularnijeg letovališta i za turiste iz naše zemlje traje nešto manje od osam časova.

Shutterstock/HUANG Zheng

Za ulazak u BiH, od dokumenata vam treba pasoš ili lična karta, a u Auto-moto savezu Srbije (AMSS) napominju da vam je potrebno i ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV), u slučaju da ne putujete sopstvenim.

Što se tiče dokumenata za vozilo, potrebna vam je saobraćajna dozvola, dok zeleni karton nije potreban već četiri godine.

Podeli: