Izvor: City Magazine

Samo tri kilometra deli grčko ostrvo Krf od ove bivše komunističke balkanske zemlje, a isto tirkizno Jonsko more zapljuskuje obe obale.

Međutim, za razliku od Grčke, letovanje u Albaniji košta mnogo manje, navodi se u tekstu Daily Maila koji predstavlja Albansku rivijeru, a prenosi CityMagazin.

"Hrana je ukusna (sveža riba, jagnjetina i salate), velika čaša vina košta 1,70 funti (2 evra), a sobe u luksuznim hotelima sa pet zvezdica su od samo 50 funti (oko 60 evra) po noći", daju se ilustracije odmah na početku i napominje da nikada nije bilo bolje vreme za odlazak u tu zemlju.

"Albanija je sunčana 300 dana u godini, sa temperaturama od oko 18 stepeni sve do novembra, a njene južne plaže se opisuju kao "evropski Maldivi", napominje se i daje izbor najboljih primorskih letovališta u zemlji od severa do juga – Drač, Valona, Dermi, Himara, Saranda…

Shutterstock/Iurii Dzivinskyi

Ipak, za reputaciju "evropskih Maldiva", čini se, najzaslužniji je Ksamil, sa svojim tirkiznim morem, posebno privlačnim "instagramerima".

"Nažalost, ovo ga je učinilo pomalo prebukiranim. Za mirniju plažu, unajmite pedalinu (13 funti) do jednog od četiri udaljena ostrva – od kojih su dva povezana plažom. Deset minuta vožnje automobilom naći ćete dragulj, u kruni kulturnih znamenitosti Albanije, drevni grad Butrint koji je pod zaštitom UNESCO-a. Ovde ćete naći kornjače pored arheoloških ostataka koji datiraju još iz 6. veka pre nove ere i uključuju rimska kupatila, kao i helenističke kapije. Još bolje, okolna šuma nudi dobrodošao predah od sunca", glasi njihov predlog uz preporuku da na plaži naručite porciju dagnji iz jezera Butrint za 8 funti (oko 9,50 evra).

Cene smeštaja

U Ksamilu su dvokrevetnu sobu i polupansion u hotelu na plaži platili oko 90 evra, a i za sva druga mesta su navedene i preporuke smeštaja uz cene.

U Draču su dvokrevetni apartman u hotelu s pet zvezdica i all inclusive uslugom plaćali 160 evra, a na raspolaganju su imali dva bazena, privatnu plažu, indonežanski spa centar i specijalitete nagrađivanog kuvara.

U Valoni su odseli u rizortu na periferiji, takođe sa privatnom plažom i bazenom, gde su noćenje s doručkom za dvoje plaćali 100 evra, dok su u Dermiju odseli na jednom od omiljenih mesta Due Lipe gde su plaćali 150 evra dvokrevetni apartman s doručkom – i kažu da zaista vredi, s obzirom na spa, bezen i pogled.

U Himari su birali skromniji hotel sa tri zvezdice, ali i on je na samoj obali – tu ih je B&B za dvokrevetnu sobu izašao 50 evra, dok su u Sarandi za samo desetak evra više dobili dvokrevetnu sobu u hotelu s pet zvezdica, nekoliko bazena, privatnom plažom i doručkom na fantastičnoj terasi.

Podeli: