Izvor: B92.net

Kako bi odgovorile na porast turizma, vlasti su na Majorci preduzele ozbiljne mere kao što su zabrana dolaska određenih letova i ograničavanje broja iznajmljenih automobila.

Veruje se da će se turisti na Majorki suočiti sa novom "zabranom" koja bi mogla da izazove sveopšti haos na ostrvu.

U popularnoj turističkoj destinaciji radi se na predlogu da se smanji priliv automobila za iznajmljivanje koji stvaraju velike gužve na glavnim ulicama.

Savet uvodi niz mera za borbu protiv prekomernog turizma na Majorki, od zabrane dolazaka određenih letova na odredište do ograničavanja broja iznajmljivanja automobila i broja turista uopšte. Vlasti su preduzele ozbiljne korake da se izbore s rastućim turizmom.

PI partija, liberalna balearska politička partija, na sledećoj sednici Saveta Majorke predstaviće ukupno 53 predloga, uključujući izradu studije o primeni poreza na vozila za iznajmljivanje na nerezidente.

Koraci koje je preduzelo veće naišli su na različite kritike lokalnog stanovništva.

Otman Ktiri, osnivač OK grupe i izvršni direktor firme za iznajmljivanje automobila OK Mobility, priznaje da je iznajmljivanje automobila centralno u trenutnoj debati o turističkom modelu na Majorki i Balearima. Postoje pozivi za ograničenje broja vozila, piše britanski Ekspres.

"Ne možete smanjiti broj iznajmljenih automobila ako ne povećate javni prevoz. Sve što uključuje ograničavanje ponude kada turista stigne na destinaciju, dovelo bi do većeg haosa. Prisetimo se haosa koji je nastao s taksijima i s krizom mikročipova, što je izazvalo nedostatak vozila za iznajmljivanje", rekao je Ktiri.

Protesti na brojnim lokacijama

Prethodnih meseci protesti protiv masovnog turizma održavali su se na nekoliko lokacija u Španiji, poput Barselone, Majorke, Kanarskih ostrva i Malage.

Profimedia

Masovni turizam nije problem samo u Španiji

Lokalno stanovništvo na Santoriniju u Grčkoj takođe nije zadovoljno zbog porasta broja turista. Zbog toga i grčke vlasti razmatraju uvođenje ograničenja za godišnji broj dolazaka na njihova poznata ostrva.

Profimedia

Podeli: