Izvor: putnikofer.hr

Svako mesto ima svoj šarm, a svako od nas ima svoje omiljeno. Nepoznata i neistražena, gotovo nenaseljena ostrva na Jadranu su mesta potpunog mira, a mi smo istražili gde ih možete pronaći.

Hrvatska ima brojna mala ostrva na kojima se još uvek može pronaći mir i divlja, netaknuta priroda, a ovo su neka od njih.

Lavdara

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adriatic.hr (@adriatic_hr)

Lavdara se nalazi u neposrednoj blizini Dugog ostrva i pripada zadarskom arhipelagu. Ostrvo je zaista malo, ima površinu od samo 2,27 kvadratnih kilometara. Dugačko je tri kilometra i široko jedan kilometar na najširem mestu. Do Lavdare se brodom stiže za 15 minuta od Salija, najbližeg naseljenog mesta na Dugom otoku.

Lavdara je prekrivena gustom mediteranskom vegetacijom, a njene obale su uglavnom kamenite, uz nekoliko šljunkovitih uvala. Ostrvo je omiljeno odredište nautičara zbog svojih živopisnih uvala i čistog mora. Međutim, na ostrvu postoji i nekoliko kuća koje se koriste kao kuće za odmor i mogu se iznajmiti. Samo, moraćete da budete brzi. Oni koji jednom probaju ovakav odmor, obično odmah rezervišu i za sledeću godinu. Nema stalnih stanovnika, niti komercijalnih objekata, te mesto zadržava svoj prirodan, netaknuti izgled. Lavdara je poznata po miru i izolovanosti, što je čini idealnim mestom za opuštanje i beg od gužve.

Babac

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @claudia_ceebee

Babac je ime jedinog naseljenog ostrva u Pašmanskom kanalu, u grupi od 16 ostrvaca ispred Turnja. Nalazi se otprilike na pola puta između Pašmana i kopna, a površina mu je skromnih 0,08 kvadratnih kilometara. Uglavnom je ravno i obraslo mediteranskom vegetacijom, s malo borovih šuma. Zbog blizine kopna, Babac je popularna izletnička destinacija za čamce, ali ima nekoliko kuća i vikendica, kao i malu luku. Na ostrvu se nalazi i svetionik iz 19. veka koji služi za osvetljavanje puta za plovidbu Pašmanskim kanalom.

Severni deo ostrva prema Pašmanu je naseljen, a južni nema stanovnika, samo svetionik. Ostrvo ima brojne uvale, idealne za kupanje, a karakteriše ga potpuni mir. Tu su i neke znamenitosti, kao što su crkva Svetog Andreja i stari letnjikovac porodice De Sope iz 16. veka. Nije povezan s kopnom redovnom linijom, ali stanovnici koriste sopstvene čamce. Babac biraju ljudi koji vole robinzonski odmor u potpunom miru, daleko od civilizacije.

Zverinac

U odnosu na prethodna dva, ostrvo Zverinac je veliko. Njegova površina je 4,18 kvadratnih kilometara, dugo je 5,8 kilometara, a široko 1,1 kilometar. Zvanično, ima pedesetak stanovnika. Nalazi se na severoistočnoj obali Dugog ostrva, naspram mesta Božave, s kojim je povezano putničkom prugom, a administrativno pripada opštini Sala. Zverinac ima dugu istoriju. Prvi put se spominje 1451. godine pod imenom Surian.

Jedino mesto na ostrvu zove se takođe Zverinac, a zbog svoje izdvojenosti i lepog ambijenta posebno je zanimljivo nautičarima, kao i onima koji žele potpuni mir. Zbog njegove veličine, posetioci će najbolje upoznati ostrvo i grad Zverinac šetajući i tako doživeti potpuni mir i opuštanje u netaknutoj prirodi, piše Putnikofer.hr.

Podeli: