Izvor: Index.hr

Strani mediji su se poslednjih nekoliko nedelja raspisali o destinacijama koje bi turistima mogle da budu odlične za letnji odmor.

Tako je portal MyLondon nahvalio ostrvo Krk, koje su opisali kao ostrvo predivne prirode i legendarne prošlosti.

"Jednom kada stignete tamo, raznoliki pejzaži ostrva otkrivaju se od stenovitih obala do kristalno čistog mora", istakli su.

Grad Krk opisali su kao šarmantan srednjovekovni grad u kojem turisti mogu da posete stare crkve, poput katedrale Uznesenja Marijina.

Čitaocima su preporučili da posete Frankopanski kaštel jer pruža panoramski pogled na zaliv. Osim toga, istakli su da svaki deo grada otkriva deo prošlosti isprepletene sa sadašnjošću.

Spomenuli su i užurbane kafiće i prodavnice koje ispunjavaju ulice.

Posebno im se dopala obala, kao i brojni vinogradi i maslinjaci koji se mogu pronaći na ostrvu. Osim grada Krka, portal preporučuje posetu franjevačkom samostanu Košljun, koji se nalazi na ostrvu usred uvale.

Preporučuju i mesto Punat.

"Dostupan je samo taksi čamcima koji vas čekaju na obali i tamo je franjevački samostan iz 16. veka. Ima mali muzej, a samo ostrvo je prekriven šumom", istakli su.

Za one turiste koji traže miran odmor preporučuju skrivene uvale i zalive oko Stare Baške, kao i posetu jednoj od brojnih pešačkih staza na ostrvu.

"Netaknute plaže Baške, s finim šljunkom i tirkiznim vodama, savršene su za sunčanje i plivanje. Planinarske staze prekrivaju ostrvo, vodeći avanturiste kroz mirisne borove šume sve do krševitih vrhova planina", napisali su.

Shutterstock/Andrew Mayovskyy

Preporučili su i probanje ostrvske kuhinje.

"Nijedna poseta Krku ne bi bila potpuna bez uživanja u njegovim kulinarskim delicijama. Sveža morska hrana, često ulovljena istog dana, zauzima istaknuto mesto na lokalnim jelovnicima. Uživajte u jelima poput crnog rižota ili probajte poznati ovčiji sir s ostrva, savršeno uparen s čašom lokalnog vina", dodali su.

Nedavno je britanski portal Ekspres (Express) izdvojio ostrvo Vis opisujući ga kao "idealno odredište za putnike koji traže mir, avanturu i autentičnost hrvatskog ostrvskog života".

Podeli: