Izvor: Punkufer.hr

Turska obala nudi obilje divnih destinacija za savršen odmor, od poznatih turističkih destinacija do skrivenih dragulja koji čekaju da budu otkriveni.

Iako su mesta poput Istanbula, Antalije i Bodruma već stekla globalnu slavu, manje poznati gradovi na turskoj obali nude jedinstvenu kombinaciju prirodnih lepota, istorijskih znamenitosti i lokalne kulture.

U ovom članku ćemo istražiti pet takvih gradova: Kaş, Oludeniz, Side, Datça i Alaçatı, koji pružaju poseban uvid u turski način života, nudeći posetiocima nezaboravna iskustva i opuštajući odmor.

Kaş - skriveni dragulj Mediterana


Kaş je slikoviti grad koji se nalazi na jugozapadnoj obali Turske, poznat po kristalno čistom moru, arheološkim nalazištima i opuštenoj atmosferi. Iako nije toliko popularan kao neka druga turska odmarališta, Kaş nudi bogato iskustvo za one koji traže mirniji i autentičniji odmor. Grad je izgrađen na temeljima antičkog grada Antifelosa, a njegove uske, kamene ulice i tradicionalne kuće stvaraju poseban šarm.

Jedna od glavnih atrakcija grada Kaş je stara luka, koja je savršeno mesto za šetnju uz more, gledanje ribarskih brodova i uživanje u svežim morskim plodovima u lokalnim restoranima. Za ljubitelje istorije, Kaš nudi nekoliko arheoloških nalazišta, uključujući drevni amfiteatar i lidijske grobnice uklesane u stene koje pružaju fascinantan uvid u prošlost regiona.

Plaže u Kašu su među najlepšim na turskoj obali. Plaža Kaputaš, koja se nalazi između Kaša i Kalkana, jedna je od najpoznatijih plaža sa tirkiznom vodom i belim peskom, savršena za kupanje i sunčanje. Mala plaža Limanagzı, do koje se može doći samo čamcem ili pešačkom stazom, pruža intimniju atmosferu za opuštanje daleko od gužve.

Oludeniz - raj za ljubitelje prirode i adrenalinskih sportova


Oludeniz, koji se nalazi na jugozapadnoj obali Turske, poznat je po svojoj zadivljujućoj plavoj laguni i jednoj od najfotografisanijih plaža na svetu. Ovo mesto je pravi raj za ljubitelje prirode i adrenalinskih sportova, nudi razne aktivnosti poput paraglajdinga, planinarenja i ronjenja. Grad je okružen bujnom vegetacijom i planinskim vrhovima, koji stvaraju dramatičan kontrast sa plavetnilom mora.

Paraglajding je jedna od najpopularnijih aktivnosti u Oludenizu, zahvaljujući planini Babadag, koja pruža savršene uslove za ovaj sport. Poletanje sa vrha planine i lebdenje nad plavom lagunom pruža nezaboravno iskustvo i spektakularan pogled na okolni pejzaž. Za one koji preferiraju podvodna istraživanja, Oludeniz, sa svojim brojnim podvodnim pećinama, koralnim grebenima i bogatim morskim životom, nudi odlične mogućnosti ronjenja.

Plaža Belčekiz, poznata po mekom pesku i čistom moru, idealna je za porodice i one koji traže mirno mesto za sunčanje i kupanje. Za one koji žele da istraže dalje, obližnja plaža Kidrak nudi mirniju alternativu sa manje turista i prelepim okruženjem borove šume.

Side - istorijski grad sa šarmom starog Rima


Side je istorijski grad koji se nalazi na jugozapadnoj obali Turske, poznat po svojim dobro očuvanim rimskim ruševinama, slikovitim plažama i živahnom noćnom životu. Osnovan u 7. veku pre nove ere, Side je tokom rimskog perioda bio važan trgovački i kulturni centar, a danas privlači posetioce svojom bogatom istorijom i arhitekturom.

Jedna od glavnih atrakcija u Sideu je drevni amfiteatar, koji je jedan od najvećih i najbolje očuvanih u Turskoj. Sa kapacitetom od 15.000 gledalaca, amfiteatar je nekada bio domaćin gladijatorskih borbi i drugih javnih manifestacija, a danas se koristi za koncerte i kulturna dešavanja. Hramovi Apolona i Atine, koji se nalaze na samoj obali, nude impresivan pogled na more i nezaboravno iskustvo pri zalasku sunca.

Plaže u Sideu su među najlepšim u regionu, sa dugim peščanim obalama i čistim morem. East Beach je popularan među turistima zbog svoje blizine centru grada i širokog spektra vodenih sportova. Zapadna plaža, sa druge strane, nudi mirniju atmosferu i idealna je za porodice i one koji traže opuštanje.

Alaçatı - šarmantno mesto sa autentičnom atmosferom


Alaçati, grad koji se nalazi na zapadnoj obali Turske, poznat je po kaldrmisanim ulicama, tradicionalnim kućama sa plavim prozorima i opuštenoj atmosferi. Ovaj šarmantni grad je popularna destinacija za one koji traže autentično iskustvo daleko od gužve velikih turističkih centara.

Jedna od glavnih atrakcija u Alacatiju je stari grad, koji je pun šarenih kuća, malih prodavnica i udobnih kafića. Prošetajte uskim ulicama, uživajte u lokalnim specijalitetima i kupujte ručno rađene suvenire od keramike i tekstila. Alacati je takođe poznat po svojim vetrenjačama, koje su simbol grada i pružaju predivan pogled na okolinu.

Alacati je takođe poznat po svojim vinskim podrumima i vinskim festivalima, koji privlače ljubitelje vina iz celog regiona. Uživajte u degustaciji lokalnih vina, posetite vinograde i saznajte više o tradicionalnim metodama proizvodnje vina.

Plaže u Alacatiju su među najboljima na turskoj obali. Plaža Ilıca poznata je po belom pesku i toplom plitkom moru, idealnom za porodice sa decom. Plaža Alacati, koja se nalazi u blizini centra grada, popularna je među ljubiteljima vodenih sportova, posebno surfovanja i jedrenja na dasci, zahvaljujući povoljnim vetrovima i čistoj vodi.

Datça - skriveni dragulj na spoju Egejskog mora i Mediterana


Datça, koji se nalazi na poluostrvu koje se proteže između Egejskog i Sredozemnog mora, jedan je od najlepših i manje poznatih gradova na turskoj obali. Poznata po kristalno čistom moru, netaknutoj prirodi i opuštenoj atmosferi, Datca je savršena destinacija za one koji traže miran i autentičan odmor daleko od masovnog turizma.

Jedna od glavnih atrakcija Datce je njena obala, koju krase brojne skrivene uvale i plaže. Plaža Palamutbuku, koja se nalazi na zapadnom kraju poluostrva, poznata je po prelepoj šljunčanoj obali i kristalno čistom moru, idealnom za kupanje i ronjenje. Plaža Haiitbuku nudi mirniju alternativu, sa svojim mekim peskom i tirkiznom vodom, savršenim za opuštanje i sunčanje.

Datca je takođe poznata po svojoj bogatoj istoriji, koja seže u antičko doba. Grad Knidos, koji se nalazi na samom vrhu poluostrva, jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta u regionu. Ovo drevno grčko naselje bilo je poznato po svojoj luci i hramovima, uključujući i čuveni Afroditin hram. Danas posetioci mogu da istraže ruševine Knidosa, uključujući amfiteatar, akropolj i ostatke drevnih građevina, dok uživaju u spektakularnom pogledu na more.

Pored prirodnih i istorijskih znamenitosti, Datca nudi i bogatu gastronomsku ponudu. Lokalni restorani služe sveže morske plodove, tradicionalne turske specijalitete i mediteransku kuhinju, koristeći lokalne sastojke kao što su maslinovo ulje, sveže povrće i začini. Posebno su popularne pijace na otvorenom, gde možete kupiti lokalne proizvode, uključujući masline, sir i med. Datca je destinacija koja nudi ponešto za svakoga, bilo da ste ljubitelj prirode, istorije ili jednostavno želite da uživate u opuštajućem odmoru uz more.

Podeli: