Izvor: B92.net

Obala mora uglavnom je izbor većine ljudi za letovanje, međutim, mnogi pak spas od vrućina pronalaze i na planinama i jezerima.

Jedno od najlepših jezera, koje je čest izbor Srba, jeste makedonsko Ohridsko jezero, koje je nalik moru.

Ohridsko jezero nalazi se u jugozapadnom delu Severne Makedonije i prostire se i u istočnom delu Albanije. Jezero se pruža na 350 kilometara kvadratnih, a od 1979. godine je deo Uneskovog svetskog kulturnog nasleđa.

Osim toga što je nedaleko od Srbije (od Beograda 600 kilometara), prirodne lepote, veliki izbor plaža i niske cene su takođe neki od razloga za posetu ovog bisera Severne Makedonije. Najpoznatije plaže na Ohridskom jezeru su: Gradište, Nemo i Lagadin, a plaža koja je najpogodnija za sve one koji vole mir je Sveti Naum.

Shutterstock/shanezhang0304

Cene smeštaja u Ohridu

Cene smeštaja u gradu Ohridu su vrlo pristupačne te se tako prenoćište može naći i za 20 evra po osobi, a cene idu i do 100 ili 200 evra, kada su najbolje varijante u pitanju.

Naime, prenoćište u jednom hotelu u centru grada, udaljenom od jezera samo 1,5 km, košta 22 evra. Takođe tu su i apartmani pored plaže, gde se prenoćište može naći od 35 evra.

Cene hrane u Ohridu

Što se tiče cena hrane, one su dosta niže nego u Beogradu. Tako je recimo litar mleka 70 denara ili 1,13 evra (132 dinara), sir 440 denara, odnosno 4,48 evra (520 dinara) po kilogramu, dok pileći file košta 426 denara ili 6,90 evra (oko 800 dinara).

Takođe, obrok u restoranima brze hrane možete naći za 300–350 dinara.

Ukoliko se još uvek dvoumite da li posetiti Ohridsko jezero ili more ovog leta, moramo napomenuti i nekoliko činjenica o samom jezeru.

Naime, voda je jako čista i prozirno plava. Jezero je sa svih strana okruženo planinama, što mu daje dodatnu čar, pa tako, osim na plaži, možete uživati i u prirodi, baviti se sportom, roštiljati, pecati ili jednostavno uživati u svežem, čistom vazduhu i prelepim pejzažima.

Takođe, na jezeru postoji i brodić koji vas može povesti u obilazak celog jezera, a karta košta samo 10 evra.

Podeli: