Izvor: Klix.ba

Časopis Vogue predstavio je listu 11 najboljih plaža u Evropi, koja uključuje sve - od kristalne vode i zlatnog peska do mesta pogodnih za surfovanje - a na listi je i jedna iz susedne Hrvatske.

Sa hiljadama kilometara raznolike obale, Evropa je dom nekih od najspektakularnijih plaža na planeti. Skoro svaka zemlja nudi neku vrstu obale, što znači da je verovatnoća da ćete pronaći deo peska koji odgovara vašoj mašti veoma velika, navodi Vogue.

Najbolje plaže Starog kontinenta prema njima uključuju:

Torre Sant'Andrea, Pulja, Italija

Praia Dona Ana, Algarve, Portugal

Rejnisfjara, Island

Plaža Kaputas, Antalija, Turska

Pointe de l'Aiguille, Azurna obala, Francuska

Plaža Pasjača, Dalmacija, Hrvatska

Platja de sa Boadela, Kosta Brava, Španija

Tvoj nacionalni park, Danska

Plaža Cigrado, Miloš, Grčka

Plaža Luskentajr, ostrvo Haris, Škotska

Plaža Ghajn Tuffieha Bai, Malta

Plaža Pasjača, koja se našla na listi, nalazi se u Konavlima i poslednjih godina privlači sve više posetilaca, a ovaj skriveni biser Jadrana svojevremeno je proglašen za najlepšu plažu u Evropi.

Na 30 minuta vožnje od Dubrovnika, skrivena pod strmim liticama, nalazi se plaža Pasjača, koju je specijalizovani turistički portal European Best Destinations proglasio najlepšom u Evropi 2019. godine.

Pasjača je nastala kada je 1955. godine probijen tunel do mora, a preostalo kamenje ostavljeno na obali, a za nekoliko godina talasi su to kamenje pretvorili u šljunak, a zatim u pesak.

Posle nekoliko godina more je odnelo sav pesak, pa su meštani doneli novo kamenje koje se pretvorilo u šljunak pa opet u pesak.

Podeli: