Izvor: B92.net

Ovaj manje poznati grad na Siciliji proglašen je najboljim mestom za kupanje od strane putnika koji su ostali zadivljeni njegovom lepotom.

San Vito Lo Kapo je šarmantan primorski grad koji se nalazi u severozapadnom uglu Sicilije.

Nedavno je ova slikovita destinacija privukla pažnju zahvaljujući svojim širokim belim peščanim plažama koje veoma podsećaju na one u Rio de Žaneiru.

Jedinstvena mešavina mediteranske privlačnosti i južnoameričke živahnosti čini San Vito Lo Kapo savršenom letnjom destinacijom.

Plaža San Vito Lo Kapo

Plaža San Vito Lo Kapo se proteže kilometrima, a može da se pohvali mekanim, belim peskom. Kristalno čiste vode Mediterana svetlucaju u raznim nijansama plave i tirkizne, pozivajući posetioce da se osveže i uživaju.

Jedan putnik je na Trip Advisor-u podelio svoje utiske: "Najbolje mesto gde sam plivao u svom životu. "Voda je tako čista, tako slana, tako neverovatna. Moja koža će se potpuno regenerisati nakon ovog iskustva."

Shutterstock/Alexey Oblov

Blago nagnuto morsko dno čini ga idealnim mestom za porodice sa decom, dok topla, suncem okupana klima obezbeđuje savršeno vreme na plaži tokom većeg dela godine.

Brojne aktivnosti na otvorenom

Nad gradom se nadvija Monte Monako, veličanstvena planina koja dodaje dramatičnu pozadinu zadivljujućoj obali San Vito Lo Kapa.

Slično kao i planina Šećerna glava u Riju, Monte Monako nudi niz aktivnosti na otvorenom. Ljubitelji planinarenja mogu da krenu stazom do vrha, gde su nagrađeni panoramskim pogledom na grad, azurno more i neravni sicilijanski pejzaž.

Za one koji više vole ležerniji tempo, podnožje planine je savršeno za slikovite šetnje i fotografisanje.

San Vito Lo Capo nudi i brojne opcije za one sa avanturističkim duhom. Čiste vode idealne su za ronjenje, otkrivajući živahan podvodni svet koji vrvi morskim životom. Jedrenje na dasci je takođe popularno zbog povoljnih vetrova koji se šire zalivom.

Grad je i popularna destinacija za penjanje po stenama, koja privlači penjače iz celog sveta na svoje krečnjačke litice i izazovne rute.

Shutterstock/Alexey Oblov

Bez obzira da li se penjete na Monte Monako ili istražujete obalne litice, adrenalinske aktivnosti obećavaju nezaboravna iskustva.

Osim svoje prirodne lepote, San Vito Lo Kapo je prožet sicilijanskom kulturom i istorijom. Bele zgrade u gradu, uske ulice i šarmantni trgovi pozivaju na opušteno istraživanje. Posetioci mogu da se urone u lokalne tradicije, od živahnih festivala do gostoprimstva lokalnog stanovništva.

Vrhunac svake posete San Vito Lo Kapu je kulinarsko iskustvo.

Grad je poznat po svom kus-kusu, što svedoči o severnoafričkim uticajima. Svakog septembra, Cous Cous Fest slavi ovo ukusno jelo uz takmičenja u kuvanju, degustacije i živu muziku. Sveži plodovi mora, domaća testenina i sicilijanska peciva dodatno pružaju hedonističko iskustvo, piše express.co.uk.

Podeli: