Utorak, 23.04.2019.

15:32

Nema piva bez nemačkog, kažu znalci: Evo kako Nemci piju

Izvor: B92

Nema piva bez nemaèkog, kažu znalci: Evo kako Nemci piju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

mi

pre 5 godina

@ EU Citizen, pre svega nemoj da psujes, H. Pivo se ne pominje niti u jednoj pristojnoj kuci u Belgiji :). Bogami manastirska Belgijska piva su jako dobra. Ako imas vremena lepo zapali u La Chouffe na nepasterizovano pivo blizu njihove pivare. zivot!

Јабучило

pre 5 godina

Bio sam prošle nedelje u Češkoj i pio ZELENO pivo koje se pravi samo pred Uskrs i počinje prodaja u četvrtak, tzv zeleni četvrtak. Mislim da nema da se kupi flaširana. U principu isti ukus ima kao obično, jedino je 5-6 kruna skuplje
(dule, 24. april 2019 12:25)

Зове се pivo s koprivou :)

Nucky Thompson

pre 5 godina

Svabe imaju lijepa psenicna piva, lageri su pitki lagani bez karaktera ono sto ovde zobu lawn mower piva. Imaji Svabe i lijpe pilsnere takodje, ali Ceski pilsneri su svakako medju najboljim iako je moj favorit za pislner Prima Pils iz Victory pivare ( Pensilvanija). Americki Pale Ale a narocito Double IPA i IPA sa sjajnim sortama hmelja. Belgijska piva su vrhunac. Mlozda treba malo vremena da se naviknete, to je umnjetnost. Kao sto EU Citizen rece- mene necete natjerati da pijem Stella Artois ili Heineken. Pozdrav svim pivopijama, lijepo toplo vrijeme i odmah drizider pun piva :).

rebro

pre 5 godina

@Bez IPA nema price, prvo naučiš da pišeš jer se piše "češka piva". U ovom slučaj reč "češka" je pridev i to prisvojni i piše se malim slovom.
Potom provedeš neko vreme u Češkoj (sad ide veliko slovo) pa naučiš i šta je pivo.
Valjda će i Nemci jednog dana naučiti šta je pivo. Nije im daleko Češka.

EU Citizen

pre 5 godina

@mi
Nisam spomenuo belgijska piva zbog ličnog ukusa, ona svakako jesu vrhunska u svojoj klasi, ali su za moj ukus prejaka a mnoga i preslatka, moja lična lestvica su češko-bavarska piva tipa Pilsner ubedljivo na vrhu, pa onda razni ejlovi, na čelu sa IPA, pa tek onda belgijski tip piva. Belgijska pijem samo u belgijskim restoranima, izuzetak su par industrijskih masovnih piva tipa Leffe ili Hoegaarden koje ponekad pijem prosto jer su dostupna na milion mesta, pa se dešava ponegde da su od piva jedino što se uopšte da piti, mene stvarno nećete naterati da pijem obojene vodice tipa Stele ili Heinekena :))

Mirko

pre 5 godina

Vavilonci su pravili pivo pre 7.000 godina a u Egiptu pre 4-5.000 godina. U to doba nemci su živeli po pećinama i zabitima severoistočne Persije.
(kad se setim, 23. april 2019 21:19)

Vinča je prestonica piva, svi su od nas starih Vinčanaca učili zanat

Bez IPA nema price

pre 5 godina

citam i ne verujem .....
Nemci vode sto se tice lagera, Ceska su generalno pitka ali bez "smeka"
Belgija je umetnost, Holandija ih prati (kopira)
Ali ne zaboravite Engleze !!!!
U Americi Wisconsin rastura koliko su razlicita i dobra

aco

pre 5 godina

@Sotir
Ваљевско пиво је одлично, а када се узме у обзир однос цене и квалитета, онда оно одличан избор, бар кад су домаћа пива у питању. Нисам пробао ниједно боље пиво од Ваљевског, а да је јефтиније од 100 динара.

nsboy

pre 5 godina

najbolja su zanatska ili kraft piva,najvise zbog kvalitetnog nacina pravljenja a ukus sami izaberite,ima mnogo zanatskih pivara,piva su skuplja al su pravljena od kvalitetnih,tradicionalnih sastojaka bez hemije i koncentrata.industrijska piva su nesto drugo,ima mnogo lepih,stvarno je stvar ukusa i raspolozenja.ako se nalivam piva onda mi vise prijaju pitka a ako cirkam lagano onda opora i jaca aroma.ceska,nemacka,belgijska,holandska,irska piva su tradicionalno najbolja.moji favoriti stela,plzensko,pilsner urkel,pauliner,rothaus(neko lokalno u nemackoj).inace samo nek je hladno

Zagor

pre 5 godina

@Lorimer: "Ono kad Srbi, koji proizvode neka od najužasnijih piva u Evropi..." Izgleda da ti nisi probao spanska ili francuska piva. Ako hoces da te sutradan boli grlo (ne samo glava), samo izvoli. Probao sam pivo u raznim zemljama, a nase Jelen pivo je odlicno i moze se meriti i sa nemackim pivom. A ima i u Nemackoj razne buckurise koje cak ni klosari ne piju, jer su toliko neukusna piva (ako se uopste mogu nazvati pivom). Na primer: Öttinger. Jeftino i odvratno. Najbolje pivo jeste i ostaje naravno cesko.

dule

pre 5 godina

Bio sam prošle nedelje u Češkoj i pio ZELENO pivo koje se pravi samo pred Uskrs i počinje prodaja u četvrtak, tzv zeleni četvrtak. Mislim da nema da se kupi flaširana. U principu isti ukus ima kao obično, jedino je 5-6 kruna skuplje

Don Kihot

pre 5 godina

Pravice njima migranti pivo obzirom da Nemci prestaju da se radjaju.
(Brigate Rosse, 24. april 2019 04:40)

Pravice i male "Nemce",ali,to nije tema ovog teksta!

Јабучило

pre 5 godina

Probao sam razne vrste piva ali se uvek vraćam na Jelenka.
(zoran, 24. april 2019 07:00)

Укусан је. Али ујутро много боли глава. У Чешкој попијем и по 15 пива, па сам ујутро добар, а после толико наших бих мамурао цео дан.

Јабучило

pre 5 godina

Чешка су боља. Посебно Гамбринус, Плзењско и Лобковицев Демон (индустријска).
Што се занатских тиче, Черни бизон земски, Седми сход, Самурај, Сиберија (лолихоп нарочито) и још многа...

Немачка су добра, али су прецењена.

gzola

pre 5 godina

Vala naša piva su bolja za opijanje, količinski se može puno više popiti a ne ova ukusna i teška njemačka. Jedno ili dva ok super ali mi koji izguramo do 5 ujutru je smrt i mamurluk agonija. Da su švabe pivopije isto je mit, uglavnom jedu i jedu i jedu i svi žvaču nešto gdje god se okreneš. Restorani puni a pubovi polu prazni.

Lorimer

pre 5 godina

Ono kad Srbi, koji proizvode neka od najužasnijih piva u Evropi, dočekaju priliku da opletu po Nemcima “koji su živeli u pećini u vreme kad su Vavilonci pravili pivo”, “precenjeno, Česi su bolji”, “migranti će da im prave pivo jer se Nemci ne radjaju” i sl. Batalite vi Nemce braćo i sestre, njima je oduvek bili, jeste i biće bolje nego nama. Nego da vidimo šta ćemo mi sa ovim našim pičvajzom od države.

DaLanik

pre 5 godina

Nemci, uz Belgijance i Čehe, imaju najbolja piva. Istina. Ima tu još par kao što je Tuborg (Danski ako se ne varam), neko voli i Engleska piva iako su ona drugačija. Ali DE, CZ i B su najbolji. Ipak, većina onoga što danas smatramo klasičnim pivom (znači ne neka Belgijska tipa sa ukusom višnje i slične gluposti) su napravljena tehnologiom koju su izmislili Česi - Pils! Zato je Pislner Urquel najbolje (industrijsko) pivo. Na svim tim Nemačkim pivima ispod piše "Pils" kao kategorija piva...

Gorgonzola

pre 5 godina

Licno mi je najbolje cesko pivo.
(xyz, 23. april 2019 19:29)

Juce sam pio jedno češko pivo, sad me boli glava. Od nemačkih i holandskih piva nikad ne boli glava.

tex viler

pre 5 godina

ja nepijem pivo uopšte..ne volim...al sam probao svako ovo malo poznatija...naša su gorka...nemačka su kao malo gazirana...biju na nos...u prolom banji prave pivo noći za sutrašnji dan...proba ga na nagovor žene...stvarno je ukus vrhunski...najbolje pivo u srbiji sigurno...na točenje je inače....

Marko

pre 5 godina

Zna se redosled - Češka piva pa onda Nemačka. Belgijanci imaju kvalitetna piva ali retko koje ima ukus piva, uvek imaju neke dodatke... Koja od ove tri zemlje je na kom mestu u prve tri, to je već lični stav, a sve ostale nisu ni blizu. A što se tiče naših, kvalitet je sve lošiji.

dule

pre 5 godina

Piva vise nema (nigde), bar 7 godina, danas se prodaje samo "pivo". Pivo se pravilo od JECMA i hmelja. Danas jecma vise nema skoro nigde, a hmelj se dodaje u tragovima. Umesto jecma, koriste se psenica i kukuruzni skrob, te arome za plitke korsinike. To se najlakse zakljucuje po vrsti i trajanju pene. Tako, onih 2.000 godina duge tradicije proizvodnje piva i zakon o cistoti piva mogu samo da se prevrcu u grobu gledajuci u ova smeca koja se danas nazivaju pivom. Cak je i Erdinger, koji je makar neko vreme imao kvalitet psenice, sve losiji i losiji. Nesto cistih jecmenih piva se moze pronaci, ali su pakovanja (0.25, 0.33) 500+ dinara.

mi

pre 5 godina

@ EU citizen, kako mozes da kazes da volis pivo a ne pominjes Belgijsko pivo? Cak i moji Cesi, koji nose pivo sa sobom vole Belgijsko. Obicno je malo jace, ali mozes da biras.

Deda Radovan i Kompanija

pre 5 godina

To i nije bas tacno. Ti znalci su opet Nemci. Svako ima svoj test za svoje pivo. Mnogi tvrde da je cesko pivo jako dobro. Neko kaze da je slovenacko pivo jakodobro. Mnogi kazu, mnogo kazu i svi kazu. Prema tome nije tacno da je nemacko pivo najbolje. Sve zavisi kada se pije, za vreme jela, posle jela , uvece, ili kada ti se pije pivo.

Zoki

pre 5 godina

Da ste živi i zdravi, nema piva bez belgijskog, a i češko je jako dobro. U Americi i Kanadi imate puno malih pivara koje proizvode vrhunsko pivo.

Sotir

pre 5 godina

Generalno u Srbiji su jako losa sva domaca piva... Prodaju nam buckuris za visoku cenu. Ima jedna mala pivara u okolini Vrsca, pivo im je van sve konkurencije u Srbiji. Ziveli.

артиљерац

pre 5 godina

Нисам пивопија,па не знам,али рекао бих да ни Чеси нису баш неуки што се пива
тиче.

kad se setim

pre 5 godina

Vavilonci su pravili pivo pre 7.000 godina a u Egiptu pre 4-5.000 godina. U to doba nemci su živeli po pećinama i zabitima severoistočne Persije.

Savo

pre 5 godina

A brate, ja zivim u Nemackoj vec neko vreme, neke stvari su mi super neke ne, daleko od savrsenog drustva al piva sto su im dobra, nema ravnih, predobri su.

AlCapo

pre 5 godina

Dobro im je pivo, ali ipak se zna gde je original pils i gde je najbolji. Sto se tice draught i bitter, ne bih ga menjao za englesko, ili original Guinness toceno u pabu na tlu irske.
Doduse, jako mi se dopalo u Nemackoj kada smo u restoranu na poslu mogli da narucimo pivo.

Raša, Filipinke i ja Ronioc

pre 5 godina

Često popijemo po jedno njemačko pivo.
A onda se vratimo u realnost naših novčanika, te nastavimo sa domaćim Užasima.

stogod

pre 5 godina

realno ima tu jos ozbiljnih igraca, sve je stvar ukusa ali ne treba zaobici Belgijance, nase male privatne pivare, Cehe, Engleze (Irce)...

xyz

pre 5 godina

Licno mi je najbolje cesko pivo. Od mejnstrim piva koje sam do sada probao najbolje mi je Plzensko (Cesko). Opet, najbolje pivo koje nije za masovnu proizvodnju sam pio u Fleku pivnici u Pragu. Samo tu se proizvodi. Pio sam i vise bavarskih piva na Oktobarfestu, gde se navodno prave sa posebim kvalitetom(tako mi je receno, mozda je istina), ali mi nije bilo lepse od promenutuh ceskih.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Zivo me zanima kako "ova zemlja ima čak 2.000 godina dugu tradiciju proizvodnje piva", kad ista ova zemlja postoji jedva 128 godina.

Rhynchinoi

pre 5 godina

Naravno da ima. A tih 5000 je broj nalepnica koje možete da skupite. Gomila tih piva od istog proizvodjaca se ne razlikuju uopšte. Gomila.piva od različitih proizvođača iz istog regiona su potpuno ista. Osnova za dobro pivo pored ječma i zemlja je dobra voda - a to postoji samo na jugu Nemačke. I to ne svi regioni juga. Ovi na srednjem delu i severu prave pivo od filtrirane vode; mogu slobodno i urin da pakuju.
A inače je tradicija da svaka oblast ili grad ima svoje pivo koje piju lokalci. Nema veze sa kvalitetom, čist lokal patriotizam

Beli

pre 5 godina

Bio sam više puta i u Nemačkoj i u Češkoj.
Verujete sta rade male seoske pivnice i podrumi to je čudo. Raj za pivopije.
Ipak prednost dajem pivarama iz Ceske. Oni ipak imaju najbolja piva na svetu.

kvalitet>kvantitet

pre 5 godina

sto se tice industrijskih piva tu su Ceho-Slovacka piva bez premca. a mikro pivara ima svuda kvalitetnih, tako da je tesko porediti...

Marko

pre 5 godina

Ja sam se prilicno zacudio kad sam video u Minhenu kako piju pivo gradskom prevozu. Najnormalnije otvori pivo, i popije jednu dok dodje do kuce/posla.

Stega23

pre 5 godina

Zivim skoro 3 godine u pokrajini Bajern koja se smatra domom piva u Nemackoj... Mogu samo reci da i dalje kada odem da kupim pivo za kucu i dalje biram novo i uvek me odusevi ukus.. Kakvi Lavovi, Jeleni...

TedWob

pre 5 godina

Pozdrav iz Njemačke.
Obišao sam ju uz duž i poprijeko i nigdje pivo nije tako dobro kao u Bayernu a razlog je vrhunska voda.
Probao sam puno toga ali mogu reći da mi je nejdraže rauch ili dimljeno pivo finog šmeka.
Pozdrav iz Wolfsburga.

EU Citizen

pre 5 godina

Bilo nekad, zbog nepravednog socijalističko-birolratskog sistema koji favorizuje velike firme, mnoge male pivare u Nemačkoj su zatvorene ili zamenjene ispostavama mega-pivara, i čak ni skorašnji globalni bum kraft piva nije baš mnogo učinio da se stanje popravi. Nekad su bavarska piva bila pojam, a danas su Augustiner, Erdinger, Paulaner i ostali veći brendovi skoro pa klasičan "europiss" a la Heineken, a Češka, mnogo manje socijalistička i mnogo liberalnija ekonomija, gde se desila eksplozija kvaliteta i ponude, odavno ih je ubila u pojam kada je reč o craft beer sceni. Dosta sam često u tom delu sveta, a volim pivo (skoro) isto kao i vino, pa znam šta se dešava. Mihen je veliki, pa se nešto OK i nađe, ali manja mesta koja su nekad bila pivske Meke poput Bamberga, su tuga jedna...

Lorimer

pre 5 godina

Ono kad Srbi, koji proizvode neka od najužasnijih piva u Evropi, dočekaju priliku da opletu po Nemcima “koji su živeli u pećini u vreme kad su Vavilonci pravili pivo”, “precenjeno, Česi su bolji”, “migranti će da im prave pivo jer se Nemci ne radjaju” i sl. Batalite vi Nemce braćo i sestre, njima je oduvek bili, jeste i biće bolje nego nama. Nego da vidimo šta ćemo mi sa ovim našim pičvajzom od države.

Sotir

pre 5 godina

Generalno u Srbiji su jako losa sva domaca piva... Prodaju nam buckuris za visoku cenu. Ima jedna mala pivara u okolini Vrsca, pivo im je van sve konkurencije u Srbiji. Ziveli.

Zoki

pre 5 godina

Da ste živi i zdravi, nema piva bez belgijskog, a i češko je jako dobro. U Americi i Kanadi imate puno malih pivara koje proizvode vrhunsko pivo.

Јабучило

pre 5 godina

Probao sam razne vrste piva ali se uvek vraćam na Jelenka.
(zoran, 24. april 2019 07:00)

Укусан је. Али ујутро много боли глава. У Чешкој попијем и по 15 пива, па сам ујутро добар, а после толико наших бих мамурао цео дан.

Don Kihot

pre 5 godina

Pravice njima migranti pivo obzirom da Nemci prestaju da se radjaju.
(Brigate Rosse, 24. april 2019 04:40)

Pravice i male "Nemce",ali,to nije tema ovog teksta!

Stega23

pre 5 godina

Zivim skoro 3 godine u pokrajini Bajern koja se smatra domom piva u Nemackoj... Mogu samo reci da i dalje kada odem da kupim pivo za kucu i dalje biram novo i uvek me odusevi ukus.. Kakvi Lavovi, Jeleni...

Deda Radovan i Kompanija

pre 5 godina

To i nije bas tacno. Ti znalci su opet Nemci. Svako ima svoj test za svoje pivo. Mnogi tvrde da je cesko pivo jako dobro. Neko kaze da je slovenacko pivo jakodobro. Mnogi kazu, mnogo kazu i svi kazu. Prema tome nije tacno da je nemacko pivo najbolje. Sve zavisi kada se pije, za vreme jela, posle jela , uvece, ili kada ti se pije pivo.

DaLanik

pre 5 godina

Nemci, uz Belgijance i Čehe, imaju najbolja piva. Istina. Ima tu još par kao što je Tuborg (Danski ako se ne varam), neko voli i Engleska piva iako su ona drugačija. Ali DE, CZ i B su najbolji. Ipak, većina onoga što danas smatramo klasičnim pivom (znači ne neka Belgijska tipa sa ukusom višnje i slične gluposti) su napravljena tehnologiom koju su izmislili Česi - Pils! Zato je Pislner Urquel najbolje (industrijsko) pivo. Na svim tim Nemačkim pivima ispod piše "Pils" kao kategorija piva...

Beli

pre 5 godina

Bio sam više puta i u Nemačkoj i u Češkoj.
Verujete sta rade male seoske pivnice i podrumi to je čudo. Raj za pivopije.
Ipak prednost dajem pivarama iz Ceske. Oni ipak imaju najbolja piva na svetu.

Marko

pre 5 godina

Ja sam se prilicno zacudio kad sam video u Minhenu kako piju pivo gradskom prevozu. Najnormalnije otvori pivo, i popije jednu dok dodje do kuce/posla.

Rhynchinoi

pre 5 godina

Naravno da ima. A tih 5000 je broj nalepnica koje možete da skupite. Gomila tih piva od istog proizvodjaca se ne razlikuju uopšte. Gomila.piva od različitih proizvođača iz istog regiona su potpuno ista. Osnova za dobro pivo pored ječma i zemlja je dobra voda - a to postoji samo na jugu Nemačke. I to ne svi regioni juga. Ovi na srednjem delu i severu prave pivo od filtrirane vode; mogu slobodno i urin da pakuju.
A inače je tradicija da svaka oblast ili grad ima svoje pivo koje piju lokalci. Nema veze sa kvalitetom, čist lokal patriotizam

Raša, Filipinke i ja Ronioc

pre 5 godina

Često popijemo po jedno njemačko pivo.
A onda se vratimo u realnost naših novčanika, te nastavimo sa domaćim Užasima.

stogod

pre 5 godina

realno ima tu jos ozbiljnih igraca, sve je stvar ukusa ali ne treba zaobici Belgijance, nase male privatne pivare, Cehe, Engleze (Irce)...

Marko

pre 5 godina

Zna se redosled - Češka piva pa onda Nemačka. Belgijanci imaju kvalitetna piva ali retko koje ima ukus piva, uvek imaju neke dodatke... Koja od ove tri zemlje je na kom mestu u prve tri, to je već lični stav, a sve ostale nisu ni blizu. A što se tiče naših, kvalitet je sve lošiji.

xyz

pre 5 godina

Licno mi je najbolje cesko pivo. Od mejnstrim piva koje sam do sada probao najbolje mi je Plzensko (Cesko). Opet, najbolje pivo koje nije za masovnu proizvodnju sam pio u Fleku pivnici u Pragu. Samo tu se proizvodi. Pio sam i vise bavarskih piva na Oktobarfestu, gde se navodno prave sa posebim kvalitetom(tako mi je receno, mozda je istina), ali mi nije bilo lepse od promenutuh ceskih.

kvalitet>kvantitet

pre 5 godina

sto se tice industrijskih piva tu su Ceho-Slovacka piva bez premca. a mikro pivara ima svuda kvalitetnih, tako da je tesko porediti...

Savo

pre 5 godina

A brate, ja zivim u Nemackoj vec neko vreme, neke stvari su mi super neke ne, daleko od savrsenog drustva al piva sto su im dobra, nema ravnih, predobri su.

dule

pre 5 godina

Piva vise nema (nigde), bar 7 godina, danas se prodaje samo "pivo". Pivo se pravilo od JECMA i hmelja. Danas jecma vise nema skoro nigde, a hmelj se dodaje u tragovima. Umesto jecma, koriste se psenica i kukuruzni skrob, te arome za plitke korsinike. To se najlakse zakljucuje po vrsti i trajanju pene. Tako, onih 2.000 godina duge tradicije proizvodnje piva i zakon o cistoti piva mogu samo da se prevrcu u grobu gledajuci u ova smeca koja se danas nazivaju pivom. Cak je i Erdinger, koji je makar neko vreme imao kvalitet psenice, sve losiji i losiji. Nesto cistih jecmenih piva se moze pronaci, ali su pakovanja (0.25, 0.33) 500+ dinara.

kad se setim

pre 5 godina

Vavilonci su pravili pivo pre 7.000 godina a u Egiptu pre 4-5.000 godina. U to doba nemci su živeli po pećinama i zabitima severoistočne Persije.

артиљерац

pre 5 godina

Нисам пивопија,па не знам,али рекао бих да ни Чеси нису баш неуки што се пива
тиче.

mi

pre 5 godina

@ EU citizen, kako mozes da kazes da volis pivo a ne pominjes Belgijsko pivo? Cak i moji Cesi, koji nose pivo sa sobom vole Belgijsko. Obicno je malo jace, ali mozes da biras.

Zagor

pre 5 godina

@Lorimer: "Ono kad Srbi, koji proizvode neka od najužasnijih piva u Evropi..." Izgleda da ti nisi probao spanska ili francuska piva. Ako hoces da te sutradan boli grlo (ne samo glava), samo izvoli. Probao sam pivo u raznim zemljama, a nase Jelen pivo je odlicno i moze se meriti i sa nemackim pivom. A ima i u Nemackoj razne buckurise koje cak ni klosari ne piju, jer su toliko neukusna piva (ako se uopste mogu nazvati pivom). Na primer: Öttinger. Jeftino i odvratno. Najbolje pivo jeste i ostaje naravno cesko.

TedWob

pre 5 godina

Pozdrav iz Njemačke.
Obišao sam ju uz duž i poprijeko i nigdje pivo nije tako dobro kao u Bayernu a razlog je vrhunska voda.
Probao sam puno toga ali mogu reći da mi je nejdraže rauch ili dimljeno pivo finog šmeka.
Pozdrav iz Wolfsburga.

Јабучило

pre 5 godina

Чешка су боља. Посебно Гамбринус, Плзењско и Лобковицев Демон (индустријска).
Што се занатских тиче, Черни бизон земски, Седми сход, Самурај, Сиберија (лолихоп нарочито) и још многа...

Немачка су добра, али су прецењена.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Zivo me zanima kako "ova zemlja ima čak 2.000 godina dugu tradiciju proizvodnje piva", kad ista ova zemlja postoji jedva 128 godina.

gzola

pre 5 godina

Vala naša piva su bolja za opijanje, količinski se može puno više popiti a ne ova ukusna i teška njemačka. Jedno ili dva ok super ali mi koji izguramo do 5 ujutru je smrt i mamurluk agonija. Da su švabe pivopije isto je mit, uglavnom jedu i jedu i jedu i svi žvaču nešto gdje god se okreneš. Restorani puni a pubovi polu prazni.

EU Citizen

pre 5 godina

Bilo nekad, zbog nepravednog socijalističko-birolratskog sistema koji favorizuje velike firme, mnoge male pivare u Nemačkoj su zatvorene ili zamenjene ispostavama mega-pivara, i čak ni skorašnji globalni bum kraft piva nije baš mnogo učinio da se stanje popravi. Nekad su bavarska piva bila pojam, a danas su Augustiner, Erdinger, Paulaner i ostali veći brendovi skoro pa klasičan "europiss" a la Heineken, a Češka, mnogo manje socijalistička i mnogo liberalnija ekonomija, gde se desila eksplozija kvaliteta i ponude, odavno ih je ubila u pojam kada je reč o craft beer sceni. Dosta sam često u tom delu sveta, a volim pivo (skoro) isto kao i vino, pa znam šta se dešava. Mihen je veliki, pa se nešto OK i nađe, ali manja mesta koja su nekad bila pivske Meke poput Bamberga, su tuga jedna...

aco

pre 5 godina

@Sotir
Ваљевско пиво је одлично, а када се узме у обзир однос цене и квалитета, онда оно одличан избор, бар кад су домаћа пива у питању. Нисам пробао ниједно боље пиво од Ваљевског, а да је јефтиније од 100 динара.

EU Citizen

pre 5 godina

@mi
Nisam spomenuo belgijska piva zbog ličnog ukusa, ona svakako jesu vrhunska u svojoj klasi, ali su za moj ukus prejaka a mnoga i preslatka, moja lična lestvica su češko-bavarska piva tipa Pilsner ubedljivo na vrhu, pa onda razni ejlovi, na čelu sa IPA, pa tek onda belgijski tip piva. Belgijska pijem samo u belgijskim restoranima, izuzetak su par industrijskih masovnih piva tipa Leffe ili Hoegaarden koje ponekad pijem prosto jer su dostupna na milion mesta, pa se dešava ponegde da su od piva jedino što se uopšte da piti, mene stvarno nećete naterati da pijem obojene vodice tipa Stele ili Heinekena :))

Nucky Thompson

pre 5 godina

Svabe imaju lijepa psenicna piva, lageri su pitki lagani bez karaktera ono sto ovde zobu lawn mower piva. Imaji Svabe i lijpe pilsnere takodje, ali Ceski pilsneri su svakako medju najboljim iako je moj favorit za pislner Prima Pils iz Victory pivare ( Pensilvanija). Americki Pale Ale a narocito Double IPA i IPA sa sjajnim sortama hmelja. Belgijska piva su vrhunac. Mlozda treba malo vremena da se naviknete, to je umnjetnost. Kao sto EU Citizen rece- mene necete natjerati da pijem Stella Artois ili Heineken. Pozdrav svim pivopijama, lijepo toplo vrijeme i odmah drizider pun piva :).

AlCapo

pre 5 godina

Dobro im je pivo, ali ipak se zna gde je original pils i gde je najbolji. Sto se tice draught i bitter, ne bih ga menjao za englesko, ili original Guinness toceno u pabu na tlu irske.
Doduse, jako mi se dopalo u Nemackoj kada smo u restoranu na poslu mogli da narucimo pivo.

dule

pre 5 godina

Bio sam prošle nedelje u Češkoj i pio ZELENO pivo koje se pravi samo pred Uskrs i počinje prodaja u četvrtak, tzv zeleni četvrtak. Mislim da nema da se kupi flaširana. U principu isti ukus ima kao obično, jedino je 5-6 kruna skuplje

nsboy

pre 5 godina

najbolja su zanatska ili kraft piva,najvise zbog kvalitetnog nacina pravljenja a ukus sami izaberite,ima mnogo zanatskih pivara,piva su skuplja al su pravljena od kvalitetnih,tradicionalnih sastojaka bez hemije i koncentrata.industrijska piva su nesto drugo,ima mnogo lepih,stvarno je stvar ukusa i raspolozenja.ako se nalivam piva onda mi vise prijaju pitka a ako cirkam lagano onda opora i jaca aroma.ceska,nemacka,belgijska,holandska,irska piva su tradicionalno najbolja.moji favoriti stela,plzensko,pilsner urkel,pauliner,rothaus(neko lokalno u nemackoj).inace samo nek je hladno

Mirko

pre 5 godina

Vavilonci su pravili pivo pre 7.000 godina a u Egiptu pre 4-5.000 godina. U to doba nemci su živeli po pećinama i zabitima severoistočne Persije.
(kad se setim, 23. april 2019 21:19)

Vinča je prestonica piva, svi su od nas starih Vinčanaca učili zanat

rebro

pre 5 godina

@Bez IPA nema price, prvo naučiš da pišeš jer se piše "češka piva". U ovom slučaj reč "češka" je pridev i to prisvojni i piše se malim slovom.
Potom provedeš neko vreme u Češkoj (sad ide veliko slovo) pa naučiš i šta je pivo.
Valjda će i Nemci jednog dana naučiti šta je pivo. Nije im daleko Češka.

Gorgonzola

pre 5 godina

Licno mi je najbolje cesko pivo.
(xyz, 23. april 2019 19:29)

Juce sam pio jedno češko pivo, sad me boli glava. Od nemačkih i holandskih piva nikad ne boli glava.

Bez IPA nema price

pre 5 godina

citam i ne verujem .....
Nemci vode sto se tice lagera, Ceska su generalno pitka ali bez "smeka"
Belgija je umetnost, Holandija ih prati (kopira)
Ali ne zaboravite Engleze !!!!
U Americi Wisconsin rastura koliko su razlicita i dobra

Јабучило

pre 5 godina

Bio sam prošle nedelje u Češkoj i pio ZELENO pivo koje se pravi samo pred Uskrs i počinje prodaja u četvrtak, tzv zeleni četvrtak. Mislim da nema da se kupi flaširana. U principu isti ukus ima kao obično, jedino je 5-6 kruna skuplje
(dule, 24. april 2019 12:25)

Зове се pivo s koprivou :)

tex viler

pre 5 godina

ja nepijem pivo uopšte..ne volim...al sam probao svako ovo malo poznatija...naša su gorka...nemačka su kao malo gazirana...biju na nos...u prolom banji prave pivo noći za sutrašnji dan...proba ga na nagovor žene...stvarno je ukus vrhunski...najbolje pivo u srbiji sigurno...na točenje je inače....

mi

pre 5 godina

@ EU Citizen, pre svega nemoj da psujes, H. Pivo se ne pominje niti u jednoj pristojnoj kuci u Belgiji :). Bogami manastirska Belgijska piva su jako dobra. Ako imas vremena lepo zapali u La Chouffe na nepasterizovano pivo blizu njihove pivare. zivot!

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Zivo me zanima kako "ova zemlja ima čak 2.000 godina dugu tradiciju proizvodnje piva", kad ista ova zemlja postoji jedva 128 godina.

EU Citizen

pre 5 godina

Bilo nekad, zbog nepravednog socijalističko-birolratskog sistema koji favorizuje velike firme, mnoge male pivare u Nemačkoj su zatvorene ili zamenjene ispostavama mega-pivara, i čak ni skorašnji globalni bum kraft piva nije baš mnogo učinio da se stanje popravi. Nekad su bavarska piva bila pojam, a danas su Augustiner, Erdinger, Paulaner i ostali veći brendovi skoro pa klasičan "europiss" a la Heineken, a Češka, mnogo manje socijalistička i mnogo liberalnija ekonomija, gde se desila eksplozija kvaliteta i ponude, odavno ih je ubila u pojam kada je reč o craft beer sceni. Dosta sam često u tom delu sveta, a volim pivo (skoro) isto kao i vino, pa znam šta se dešava. Mihen je veliki, pa se nešto OK i nađe, ali manja mesta koja su nekad bila pivske Meke poput Bamberga, su tuga jedna...

Gorgonzola

pre 5 godina

Licno mi je najbolje cesko pivo.
(xyz, 23. april 2019 19:29)

Juce sam pio jedno češko pivo, sad me boli glava. Od nemačkih i holandskih piva nikad ne boli glava.

gzola

pre 5 godina

Vala naša piva su bolja za opijanje, količinski se može puno više popiti a ne ova ukusna i teška njemačka. Jedno ili dva ok super ali mi koji izguramo do 5 ujutru je smrt i mamurluk agonija. Da su švabe pivopije isto je mit, uglavnom jedu i jedu i jedu i svi žvaču nešto gdje god se okreneš. Restorani puni a pubovi polu prazni.

kad se setim

pre 5 godina

Vavilonci su pravili pivo pre 7.000 godina a u Egiptu pre 4-5.000 godina. U to doba nemci su živeli po pećinama i zabitima severoistočne Persije.

rebro

pre 5 godina

@Bez IPA nema price, prvo naučiš da pišeš jer se piše "češka piva". U ovom slučaj reč "češka" je pridev i to prisvojni i piše se malim slovom.
Potom provedeš neko vreme u Češkoj (sad ide veliko slovo) pa naučiš i šta je pivo.
Valjda će i Nemci jednog dana naučiti šta je pivo. Nije im daleko Češka.

tex viler

pre 5 godina

ja nepijem pivo uopšte..ne volim...al sam probao svako ovo malo poznatija...naša su gorka...nemačka su kao malo gazirana...biju na nos...u prolom banji prave pivo noći za sutrašnji dan...proba ga na nagovor žene...stvarno je ukus vrhunski...najbolje pivo u srbiji sigurno...na točenje je inače....

dule

pre 5 godina

Piva vise nema (nigde), bar 7 godina, danas se prodaje samo "pivo". Pivo se pravilo od JECMA i hmelja. Danas jecma vise nema skoro nigde, a hmelj se dodaje u tragovima. Umesto jecma, koriste se psenica i kukuruzni skrob, te arome za plitke korsinike. To se najlakse zakljucuje po vrsti i trajanju pene. Tako, onih 2.000 godina duge tradicije proizvodnje piva i zakon o cistoti piva mogu samo da se prevrcu u grobu gledajuci u ova smeca koja se danas nazivaju pivom. Cak je i Erdinger, koji je makar neko vreme imao kvalitet psenice, sve losiji i losiji. Nesto cistih jecmenih piva se moze pronaci, ali su pakovanja (0.25, 0.33) 500+ dinara.

Lorimer

pre 5 godina

Ono kad Srbi, koji proizvode neka od najužasnijih piva u Evropi, dočekaju priliku da opletu po Nemcima “koji su živeli u pećini u vreme kad su Vavilonci pravili pivo”, “precenjeno, Česi su bolji”, “migranti će da im prave pivo jer se Nemci ne radjaju” i sl. Batalite vi Nemce braćo i sestre, njima je oduvek bili, jeste i biće bolje nego nama. Nego da vidimo šta ćemo mi sa ovim našim pičvajzom od države.

Bez IPA nema price

pre 5 godina

citam i ne verujem .....
Nemci vode sto se tice lagera, Ceska su generalno pitka ali bez "smeka"
Belgija je umetnost, Holandija ih prati (kopira)
Ali ne zaboravite Engleze !!!!
U Americi Wisconsin rastura koliko su razlicita i dobra

Zagor

pre 5 godina

@Lorimer: "Ono kad Srbi, koji proizvode neka od najužasnijih piva u Evropi..." Izgleda da ti nisi probao spanska ili francuska piva. Ako hoces da te sutradan boli grlo (ne samo glava), samo izvoli. Probao sam pivo u raznim zemljama, a nase Jelen pivo je odlicno i moze se meriti i sa nemackim pivom. A ima i u Nemackoj razne buckurise koje cak ni klosari ne piju, jer su toliko neukusna piva (ako se uopste mogu nazvati pivom). Na primer: Öttinger. Jeftino i odvratno. Najbolje pivo jeste i ostaje naravno cesko.

Јабучило

pre 5 godina

Чешка су боља. Посебно Гамбринус, Плзењско и Лобковицев Демон (индустријска).
Што се занатских тиче, Черни бизон земски, Седми сход, Самурај, Сиберија (лолихоп нарочито) и још многа...

Немачка су добра, али су прецењена.

DaLanik

pre 5 godina

Nemci, uz Belgijance i Čehe, imaju najbolja piva. Istina. Ima tu još par kao što je Tuborg (Danski ako se ne varam), neko voli i Engleska piva iako su ona drugačija. Ali DE, CZ i B su najbolji. Ipak, većina onoga što danas smatramo klasičnim pivom (znači ne neka Belgijska tipa sa ukusom višnje i slične gluposti) su napravljena tehnologiom koju su izmislili Česi - Pils! Zato je Pislner Urquel najbolje (industrijsko) pivo. Na svim tim Nemačkim pivima ispod piše "Pils" kao kategorija piva...

Marko

pre 5 godina

Zna se redosled - Češka piva pa onda Nemačka. Belgijanci imaju kvalitetna piva ali retko koje ima ukus piva, uvek imaju neke dodatke... Koja od ove tri zemlje je na kom mestu u prve tri, to je već lični stav, a sve ostale nisu ni blizu. A što se tiče naših, kvalitet je sve lošiji.

aco

pre 5 godina

@Sotir
Ваљевско пиво је одлично, а када се узме у обзир однос цене и квалитета, онда оно одличан избор, бар кад су домаћа пива у питању. Нисам пробао ниједно боље пиво од Ваљевског, а да је јефтиније од 100 динара.

Beli

pre 5 godina

Bio sam više puta i u Nemačkoj i u Češkoj.
Verujete sta rade male seoske pivnice i podrumi to je čudo. Raj za pivopije.
Ipak prednost dajem pivarama iz Ceske. Oni ipak imaju najbolja piva na svetu.

Zoki

pre 5 godina

Da ste živi i zdravi, nema piva bez belgijskog, a i češko je jako dobro. U Americi i Kanadi imate puno malih pivara koje proizvode vrhunsko pivo.

Mirko

pre 5 godina

Vavilonci su pravili pivo pre 7.000 godina a u Egiptu pre 4-5.000 godina. U to doba nemci su živeli po pećinama i zabitima severoistočne Persije.
(kad se setim, 23. april 2019 21:19)

Vinča je prestonica piva, svi su od nas starih Vinčanaca učili zanat

Raša, Filipinke i ja Ronioc

pre 5 godina

Često popijemo po jedno njemačko pivo.
A onda se vratimo u realnost naših novčanika, te nastavimo sa domaćim Užasima.

Don Kihot

pre 5 godina

Pravice njima migranti pivo obzirom da Nemci prestaju da se radjaju.
(Brigate Rosse, 24. april 2019 04:40)

Pravice i male "Nemce",ali,to nije tema ovog teksta!

TedWob

pre 5 godina

Pozdrav iz Njemačke.
Obišao sam ju uz duž i poprijeko i nigdje pivo nije tako dobro kao u Bayernu a razlog je vrhunska voda.
Probao sam puno toga ali mogu reći da mi je nejdraže rauch ili dimljeno pivo finog šmeka.
Pozdrav iz Wolfsburga.

Stega23

pre 5 godina

Zivim skoro 3 godine u pokrajini Bajern koja se smatra domom piva u Nemackoj... Mogu samo reci da i dalje kada odem da kupim pivo za kucu i dalje biram novo i uvek me odusevi ukus.. Kakvi Lavovi, Jeleni...

AlCapo

pre 5 godina

Dobro im je pivo, ali ipak se zna gde je original pils i gde je najbolji. Sto se tice draught i bitter, ne bih ga menjao za englesko, ili original Guinness toceno u pabu na tlu irske.
Doduse, jako mi se dopalo u Nemackoj kada smo u restoranu na poslu mogli da narucimo pivo.

Savo

pre 5 godina

A brate, ja zivim u Nemackoj vec neko vreme, neke stvari su mi super neke ne, daleko od savrsenog drustva al piva sto su im dobra, nema ravnih, predobri su.

артиљерац

pre 5 godina

Нисам пивопија,па не знам,али рекао бих да ни Чеси нису баш неуки што се пива
тиче.

mi

pre 5 godina

@ EU citizen, kako mozes da kazes da volis pivo a ne pominjes Belgijsko pivo? Cak i moji Cesi, koji nose pivo sa sobom vole Belgijsko. Obicno je malo jace, ali mozes da biras.

Deda Radovan i Kompanija

pre 5 godina

To i nije bas tacno. Ti znalci su opet Nemci. Svako ima svoj test za svoje pivo. Mnogi tvrde da je cesko pivo jako dobro. Neko kaze da je slovenacko pivo jakodobro. Mnogi kazu, mnogo kazu i svi kazu. Prema tome nije tacno da je nemacko pivo najbolje. Sve zavisi kada se pije, za vreme jela, posle jela , uvece, ili kada ti se pije pivo.

EU Citizen

pre 5 godina

@mi
Nisam spomenuo belgijska piva zbog ličnog ukusa, ona svakako jesu vrhunska u svojoj klasi, ali su za moj ukus prejaka a mnoga i preslatka, moja lična lestvica su češko-bavarska piva tipa Pilsner ubedljivo na vrhu, pa onda razni ejlovi, na čelu sa IPA, pa tek onda belgijski tip piva. Belgijska pijem samo u belgijskim restoranima, izuzetak su par industrijskih masovnih piva tipa Leffe ili Hoegaarden koje ponekad pijem prosto jer su dostupna na milion mesta, pa se dešava ponegde da su od piva jedino što se uopšte da piti, mene stvarno nećete naterati da pijem obojene vodice tipa Stele ili Heinekena :))

Rhynchinoi

pre 5 godina

Naravno da ima. A tih 5000 je broj nalepnica koje možete da skupite. Gomila tih piva od istog proizvodjaca se ne razlikuju uopšte. Gomila.piva od različitih proizvođača iz istog regiona su potpuno ista. Osnova za dobro pivo pored ječma i zemlja je dobra voda - a to postoji samo na jugu Nemačke. I to ne svi regioni juga. Ovi na srednjem delu i severu prave pivo od filtrirane vode; mogu slobodno i urin da pakuju.
A inače je tradicija da svaka oblast ili grad ima svoje pivo koje piju lokalci. Nema veze sa kvalitetom, čist lokal patriotizam

xyz

pre 5 godina

Licno mi je najbolje cesko pivo. Od mejnstrim piva koje sam do sada probao najbolje mi je Plzensko (Cesko). Opet, najbolje pivo koje nije za masovnu proizvodnju sam pio u Fleku pivnici u Pragu. Samo tu se proizvodi. Pio sam i vise bavarskih piva na Oktobarfestu, gde se navodno prave sa posebim kvalitetom(tako mi je receno, mozda je istina), ali mi nije bilo lepse od promenutuh ceskih.

nsboy

pre 5 godina

najbolja su zanatska ili kraft piva,najvise zbog kvalitetnog nacina pravljenja a ukus sami izaberite,ima mnogo zanatskih pivara,piva su skuplja al su pravljena od kvalitetnih,tradicionalnih sastojaka bez hemije i koncentrata.industrijska piva su nesto drugo,ima mnogo lepih,stvarno je stvar ukusa i raspolozenja.ako se nalivam piva onda mi vise prijaju pitka a ako cirkam lagano onda opora i jaca aroma.ceska,nemacka,belgijska,holandska,irska piva su tradicionalno najbolja.moji favoriti stela,plzensko,pilsner urkel,pauliner,rothaus(neko lokalno u nemackoj).inace samo nek je hladno

kvalitet>kvantitet

pre 5 godina

sto se tice industrijskih piva tu su Ceho-Slovacka piva bez premca. a mikro pivara ima svuda kvalitetnih, tako da je tesko porediti...

Marko

pre 5 godina

Ja sam se prilicno zacudio kad sam video u Minhenu kako piju pivo gradskom prevozu. Najnormalnije otvori pivo, i popije jednu dok dodje do kuce/posla.

Sotir

pre 5 godina

Generalno u Srbiji su jako losa sva domaca piva... Prodaju nam buckuris za visoku cenu. Ima jedna mala pivara u okolini Vrsca, pivo im je van sve konkurencije u Srbiji. Ziveli.

Јабучило

pre 5 godina

Probao sam razne vrste piva ali se uvek vraćam na Jelenka.
(zoran, 24. april 2019 07:00)

Укусан је. Али ујутро много боли глава. У Чешкој попијем и по 15 пива, па сам ујутро добар, а после толико наших бих мамурао цео дан.

Nucky Thompson

pre 5 godina

Svabe imaju lijepa psenicna piva, lageri su pitki lagani bez karaktera ono sto ovde zobu lawn mower piva. Imaji Svabe i lijpe pilsnere takodje, ali Ceski pilsneri su svakako medju najboljim iako je moj favorit za pislner Prima Pils iz Victory pivare ( Pensilvanija). Americki Pale Ale a narocito Double IPA i IPA sa sjajnim sortama hmelja. Belgijska piva su vrhunac. Mlozda treba malo vremena da se naviknete, to je umnjetnost. Kao sto EU Citizen rece- mene necete natjerati da pijem Stella Artois ili Heineken. Pozdrav svim pivopijama, lijepo toplo vrijeme i odmah drizider pun piva :).

stogod

pre 5 godina

realno ima tu jos ozbiljnih igraca, sve je stvar ukusa ali ne treba zaobici Belgijance, nase male privatne pivare, Cehe, Engleze (Irce)...

dule

pre 5 godina

Bio sam prošle nedelje u Češkoj i pio ZELENO pivo koje se pravi samo pred Uskrs i počinje prodaja u četvrtak, tzv zeleni četvrtak. Mislim da nema da se kupi flaširana. U principu isti ukus ima kao obično, jedino je 5-6 kruna skuplje

Јабучило

pre 5 godina

Bio sam prošle nedelje u Češkoj i pio ZELENO pivo koje se pravi samo pred Uskrs i počinje prodaja u četvrtak, tzv zeleni četvrtak. Mislim da nema da se kupi flaširana. U principu isti ukus ima kao obično, jedino je 5-6 kruna skuplje
(dule, 24. april 2019 12:25)

Зове се pivo s koprivou :)

mi

pre 5 godina

@ EU Citizen, pre svega nemoj da psujes, H. Pivo se ne pominje niti u jednoj pristojnoj kuci u Belgiji :). Bogami manastirska Belgijska piva su jako dobra. Ako imas vremena lepo zapali u La Chouffe na nepasterizovano pivo blizu njihove pivare. zivot!