Subota, 25.08.2018.

14:43

Hrvatsko primorje "najpotcenjenija regija što se hrane tiče"

Izvor: Telegraf

Hrvatsko primorje "najpotcenjenija regija što se hrane tièe" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

EU Citizen

pre 6 godina

Hrvatska kuhinja ima sve prerogative da bude jedan od gastronomskih bisera Balkana (vina, morske plodove, divlje površće i voće, plodnu zemlju, istarske tartufe, i ko zna šta još sve ne), ali to u praksi nažalost po meni nije. Ima dosta dobrih restirana od Rovinja do Dubrovnika, ali je prosek kvaliteta prilično loš u poređenju s konkurencijom u Italiji, Španiji, Grčkoj, Turskoj i Izraelu, a isto tako i odnos cena/kvalitet. Takođe, u ogromnoj većini mesta radi slabo plaćena, neprofesionalna i ne odviše ljubazna sezonska radna snaga koja se stalno menja. Dalji veliki problem je što, ako se izuzme poneki biser tipa Montea u Rovinju, slabo postoji kreativna interpretacija lokalnog gastronomskog nasleđa. Voleo bih da nije tako, jer volim hrvatsko primorje i često sam tamo, ali tako jeste, još uvek je u Hrvatskoj vaš best bet poštena jednostavna taverna i jednostavna jela tipa ribe na grilu ili na lešo.

mario

pre 6 godina

Neko spmenu tartufe, isto smehotresno....
(Hrana, 25. avgust 2018 20:17)
Vidi se koliko imaš pojma o gastronomiji, ali ok i kompleksi su dozvoljeni.
Hrvatska ima spoj kontinentalne i mediteranske kuhinje što je jedinstveno.
Uostalom Anthony Bourdain je snimio u Hrvatskoj isto kao i poznati MasterChef Dhruv Baker koji je snimio u Hrvatskoj dvadeset epizoda koje su se emitirale na NGC širom svijeta.

ja sam lud

pre 6 godina

Joj jadni mi ( srbi ) koliko smo ljubomorni, koliko zavudimo na nekom pozitivnom tekstu o Hrvatskoj. Ko tako misli nema nade za uspeh i srecu.

bunjuel

pre 6 godina

pa za engleze je otkrovenje i da im namažeš kajmaka na ljeba. Inače, jedino autentično domaće (ne hrvatsko nego dalmatinsko i crnogorsko, al šta zna englez razliku) su one male lignje, na žaru ili punjene, i pršut. Ostalo je isto kao i drugde na Mediteranu.

turista

pre 6 godina

Volim i cesto sam jeo u Istri. Opet imam kucu na Bracu pa jedem i u Dalmaciji. Nisam impresioniran jagnjetom sa Braca, mislim nije lose ali ne moze da se poredi sa onim iz Sjenice ili Zlatibora.

Sto se tice ribe dosta jedem po restoranima i to je pljacka. Na prste se mogu nabrojati oni koji kupuju ulovljenu ribu. Na primer ima jedan restoran u Milni koji drzi ribar i sve je prvoklasno. Ostali valjaju tovljenu ribu. Cesto i sam kupim ribu na pijaci u Supetru da je stavim na rostilj. Cena 100 kuna kilo. Ujutru sretnem i vlasnike restorana koje sve naravno poznajem i koji takodje kupe za 100 kuna da bi u restoranu prodali za 500 kuna. Cist bezobrazluk. I mislim da ce Hrvatska ako nastave ovako imati problema. Moras nesto da das a ne samo da uzimas.

Ali van ovoga slazem se da se jede dobro u Hrvatskoj, jede se dobro u celoj ex Jugoslaviji.

Frere Jacques

pre 6 godina

Masline iz Grčke, maslinovo ulje i vino iz Italije, plodovi mora iz Kine, narandže i limun iz Španije...
Samo su smokve i mandarine domaće, Hrvatske.
Sramotno je da mediteranska zemlja uvozi masline, ribu i agrume.
(hrvatska hr., 25. avgust 2018 16:11)

Svake godine susjedi tamo gdje imam kuću, inače su domaći, samo iz mog dvorišta poberu masline i naprave litru ulja, masline su na sve strane, od Umaga do Dubrovnika!

Hrana

pre 6 godina

Hrvatska i hrana, pa stvarno smehotresno. Pre 3 godine u Istri, jedva iskopali neki restoran sa malo drugacijim jelovnikom. Jug Spanije, Sevilja, i na kraju San Sebastian kao vrhunac gurmanluka. Hrvatska, prekuvana blitva, riba dobra ako je ulovljena a ne tovljena. Paski sir, ili slicno ako ti ne podvale. Ostalo, za zaboraviti. Neko spmenu tartufe, isto smehotresno....

Slovenac

pre 6 godina

Lik je naisao na par dobrih domacih gostiona i pravi pogresne zakljucke. Znaci, kad naletis na domace, onda je super. Ali 90% restorana u HR sluzi ITA plastiku. Znaci meso, povrce, mlecno... 90% je uvoz. Tesko je domace vino naci, a tek sir, niko vise ne radi nista tamo. 90% morskih plodova je Made in Asia. Domace opet skupo ko djavo. Moze i paski sir da se nadje za 40EU kg ili krcki, nije problem. Ali kad dodjes u CG ili Grcku, domace hrane kolko hoces po birtijama. I jeftino. Nema uporedbe sa HR.

Sloba

pre 6 godina

Lignje na zaru, dagnje na buzaru, Pasko jagnje na ražnju koje se ne mora soliti jer je trava koju pase slana. A uz to medica i domaća vina pa ako naidjete na klapu uz more gde se mešaju mirisi mora i četinara...Zavrti vam se u glavi pa mladići sretnu grupu Norvežanki a cure lepe Talijane, u stvari kombinacije su bezbrojne, pustite srce da vas vodi i uživajte u životu.

Doc

pre 6 godina

Najbolja je hrana u Grckoj, napunis si prtljaznik u Makedoiji pradajzom, paprikom i pasuljem i jedes ko bog, a nekad se bogami i pocastis sa girospitom za 2,5€.

Mantis

pre 6 godina

Hahaha....mora da nisi bio nigde vise. Najdivnija malo sutra.
Svuda na Balkanu se dobro jede.............,
(Nazalost Srbin, 25. avgust 2018 18:05)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........pogotovo u Srbiji, u kojoj se konzumira svinjsko meso
na 50 načina (i kupus jasno). Vrlo različita ishrana :-)

Tomy

pre 6 godina

Najsmesniji su mi botovi koji ni za zivu glavu ne bi krocili u Hrvatsku ili C. Goru ali sve znaju kako je tamo, od hrane do plaze pa do ponasanje konobara.

emigrant

pre 6 godina

Najbolji restoran u HR Primorju i ubjedljivo najposjeceniji je Konzumovo Odjeljenje Pecenjara i Pekara ajde Boga tt guzva za Burecima,Pecenju, Pilicima nemogu napec sve Talijani,Poljaci,Cesi itd....Cast Istri ovo dole buranija teska..

ono

pre 6 godina

Istina je tu negde. Prvo nije hrana na zapadu plastična kao sto se tvrdi u Hrvatskoj, a i Srbiji. Drugo u Hrvatskoj je sve teze naći autentična mesta gde stvarno možete pojesti odličan obrok koji nije sklepan od svega sto je uvezeno (ona plastična hrana sa zapada kako bi rekli). Trece cene u Hrvatskoj su prenaduvane, naročito u izvikanim restoranima. Da li se može dobro pojesti u Hrvatskoj? Može samo tako! Ima odličnih mesta gde možete pojesti autentično jelo spremljeno od domaćih proizvoda i to ne bude skupo. Problem je sto takva mesta propadaju polako pod naletom osionih i bahatih ugostitelja.

Nazalost Srbin

pre 6 godina

Naša obala i more najdivniji na svijetu! Hvala ti Bože na ljepoti koji si podario hrvatskom narodu!
(ZgHrEu, 25. avgust 2018 15:23)

Hahaha....mora da nisi bio nigde vise. Najdivnija malo sutra.
Svuda na Balkanu se dobro jede.

sm

pre 6 godina

Upravo zavrsili "promo"ručak u Bg. Zigante Truffle : Tartufata(šampinjoni, masline, crni i beli tartufi), Istarski fuži i maslinovo ulje s ukusom crnog tartufa. Sve je sadržaj Pleasure box-a restorana Zigante Istra.
U box-u je i odlična knjižica recepata.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 6 godina

Riba i jagnjetina imaju sličnosti. Kvalitet ribe, isto kao i kvalitet jagnjetine, ovisi o ispaši. Oborita riba "pase" plangtone i njen kvalitet zavisi od čistoće mora i podloge. Da bi ste jeli i uživali u dobrim plodovima mora uopšte nije potrebno da imate dubok džep. Svi ribari najviše cijene frišku srdelu na gradele. Koliko je riba stara u vrijeme savremene tehnologije kada se riba odmah vakumira i duboko zamrzava jedino starost ribe, kada je ona ulovljena, možete prepoznati po očima. Od svega je najvažnije znati ribu dobro spremiti. Kada ste u nekom primorskom mjestu konobu birajte po vonjima, mirisima koji dolaze iz nje. Mada se neki ne slažu sa mojim mišljenjem, u Splitu če te najbolje morske plodove jesti u jednoj konobi koja nema neki eksluzivitet. Mnogi poznavaoci morskih specjaliteta su to prepoznali i diskretno odlaze u to konobu. Postoji još jedna konoba sa tradicijom, a nije skupa. Ako sami pripremate škampe možete spremiti izuzetan brujet od škampi sa škampama koje koštaju 40, a pogotovo 60 kuna. Malo ljubavi prema kuhanju, malo dobrog društva i kap dobrog vina i ugodjaj je zagarantovan

nike sve halkidiki

pre 6 godina

ni hrana ni more be mogu da se mere sa grčkom hranom i morem. ne mogu ni prismrdeti. grčka hrana leči i kancer, 100% dokazano.

fifo fino užasno fino

pre 6 godina

Bio u Istri a nije probao boškarina. A razne pašte sa crnim ili bijelim tartufom. Istarski pršut, istarsku jotu, istarsku supu. Hrvatska ima divnu kuhinju, pusta jednostavnost u pripremi a hrana još nije “umjetna, gmo, plastična”. Hrvatska je mala zemlja ali izrazito raznolika u pejzažu i kuhinji, mislim da nema manje zemlje koja je raznolikija, čak i mnogo vece zemlje nemaju toliku raznolikost. Mediteranski dio svoju kuhinju (ribe, školjke, rakovi, maslinovo ulje, vino, tartufi, boskarin), Slavonija i Baranja (kuleni, kulenove seke, sunka od crne slavinske, čvarci, debela bijela slanina, fiš, šaran, som, smuđ, čobanac, razne gljive, razni domaći kolači), Lika i Banovina (pastrva, suho svinjsko meso i kiseli kupus, sarme, pečene pole lićkog krompira i vrhnje i sir, lićka kalja, janjetina na ražnju), Zagorje (zagorski štrukli, zagorska purica s mlincima, zagorska juha, sir s vrhnjem, žganci, raca), Zagreb (pohanci na bečki način, pohanci na pariški način, zagrebački odrezak, faširanci, špekfileki, grahzelje, grahrepa, grah salata sa bučinim uljem, bučnica, pileća juha s grincajgom, ejngemahtec, vrganji), dalmatinsko zaleđe (razna jela ispod peke, teletina ispod peke, janjetina ispod peke, soparnik, domaći paradajiz divnog okusa i mirisa sa domaćom pancetom)... itd. To su sve narodna jela pripremana na ekstremno jednostavan način. Na Zapadu toga nema i hrana im je bez okusa. Na žalost i Hrvatska će ostati bez svoje divne hrane jer je ubija jeftini uvoz.

muta

pre 6 godina

sve sve al hrana u hrvatskoj. jedino sto imaju je more sve ostalo ispod cene koje zavale
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (plavi, 25. avgust 2018 15:11)

Ja sam cuo da im je i grozdje kiselo. Kazu da je ove godine bas kiselo, ne znam zasto, valjda zbog vremena.

hrvatska hr.

pre 6 godina

A koju to svoju hranu imaju?
Masline iz Grčke, maslinovo ulje i vino iz Italije, plodovi mora iz Kine, narandže i limun iz Španije...
Samo su smokve i mandarine domaće, Hrvatske.
Sramotno je da mediteranska zemlja uvozi masline, ribu i agrume.

jedan od mnogih

pre 6 godina

bracko jagnje, dalmatinski prsut, paski sir i rabska(rapska) pita....to su 'delicije' primorske Hrvatske, sve ostalo su plodovi mora

advocatus diaboli

pre 6 godina

apsolutno istinita tvrdnja. englezi tek sada otkrivaju našu kuhinju, a talijani već 50 godina vikendima dolaze kod nas u Istru da se dobro najedu. a evo i kako se jede u mom Labinu i Rapcu iz "oka" amera...
https://www.youtube.com/watch?v=0dCnfc0H5lM

Vlad the Great

pre 6 godina

Cena ribe u Hrvatskoj je bezobrazno skupa. I to uglavnom se servira farmirana Orada i Brancin (Lubin). Sve je vise obicnih kafana (konoba) koje lupaju po usima sa ribom a mestani se samo zale kako im svake godine dizu cene. I oni moraju jesti ponekad.

derventski lola

pre 6 godina

Dzabe sve te papazjanije, nije tripice u saftu probao. Bogu hvala, ne moram do Hrvatske po to, ima i kod nas, a i sam znam dobre skembice spremiti kad me ne mrzi

fifo fino užasno fino

pre 6 godina

Bio u Istri a nije probao boškarina. A razne pašte sa crnim ili bijelim tartufom. Istarski pršut, istarsku jotu, istarsku supu. Hrvatska ima divnu kuhinju, pusta jednostavnost u pripremi a hrana još nije “umjetna, gmo, plastična”. Hrvatska je mala zemlja ali izrazito raznolika u pejzažu i kuhinji, mislim da nema manje zemlje koja je raznolikija, čak i mnogo vece zemlje nemaju toliku raznolikost. Mediteranski dio svoju kuhinju (ribe, školjke, rakovi, maslinovo ulje, vino, tartufi, boskarin), Slavonija i Baranja (kuleni, kulenove seke, sunka od crne slavinske, čvarci, debela bijela slanina, fiš, šaran, som, smuđ, čobanac, razne gljive, razni domaći kolači), Lika i Banovina (pastrva, suho svinjsko meso i kiseli kupus, sarme, pečene pole lićkog krompira i vrhnje i sir, lićka kalja, janjetina na ražnju), Zagorje (zagorski štrukli, zagorska purica s mlincima, zagorska juha, sir s vrhnjem, žganci, raca), Zagreb (pohanci na bečki način, pohanci na pariški način, zagrebački odrezak, faširanci, špekfileki, grahzelje, grahrepa, grah salata sa bučinim uljem, bučnica, pileća juha s grincajgom, ejngemahtec, vrganji), dalmatinsko zaleđe (razna jela ispod peke, teletina ispod peke, janjetina ispod peke, soparnik, domaći paradajiz divnog okusa i mirisa sa domaćom pancetom)... itd. To su sve narodna jela pripremana na ekstremno jednostavan način. Na Zapadu toga nema i hrana im je bez okusa. Na žalost i Hrvatska će ostati bez svoje divne hrane jer je ubija jeftini uvoz.

Vlad the Great

pre 6 godina

Cena ribe u Hrvatskoj je bezobrazno skupa. I to uglavnom se servira farmirana Orada i Brancin (Lubin). Sve je vise obicnih kafana (konoba) koje lupaju po usima sa ribom a mestani se samo zale kako im svake godine dizu cene. I oni moraju jesti ponekad.

advocatus diaboli

pre 6 godina

apsolutno istinita tvrdnja. englezi tek sada otkrivaju našu kuhinju, a talijani već 50 godina vikendima dolaze kod nas u Istru da se dobro najedu. a evo i kako se jede u mom Labinu i Rapcu iz "oka" amera...
https://www.youtube.com/watch?v=0dCnfc0H5lM

Nazalost Srbin

pre 6 godina

Naša obala i more najdivniji na svijetu! Hvala ti Bože na ljepoti koji si podario hrvatskom narodu!
(ZgHrEu, 25. avgust 2018 15:23)

Hahaha....mora da nisi bio nigde vise. Najdivnija malo sutra.
Svuda na Balkanu se dobro jede.

muta

pre 6 godina

sve sve al hrana u hrvatskoj. jedino sto imaju je more sve ostalo ispod cene koje zavale
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (plavi, 25. avgust 2018 15:11)

Ja sam cuo da im je i grozdje kiselo. Kazu da je ove godine bas kiselo, ne znam zasto, valjda zbog vremena.

ja sam lud

pre 6 godina

Joj jadni mi ( srbi ) koliko smo ljubomorni, koliko zavudimo na nekom pozitivnom tekstu o Hrvatskoj. Ko tako misli nema nade za uspeh i srecu.

Tomy

pre 6 godina

Najsmesniji su mi botovi koji ni za zivu glavu ne bi krocili u Hrvatsku ili C. Goru ali sve znaju kako je tamo, od hrane do plaze pa do ponasanje konobara.

hrvatska hr.

pre 6 godina

A koju to svoju hranu imaju?
Masline iz Grčke, maslinovo ulje i vino iz Italije, plodovi mora iz Kine, narandže i limun iz Španije...
Samo su smokve i mandarine domaće, Hrvatske.
Sramotno je da mediteranska zemlja uvozi masline, ribu i agrume.

derventski lola

pre 6 godina

Dzabe sve te papazjanije, nije tripice u saftu probao. Bogu hvala, ne moram do Hrvatske po to, ima i kod nas, a i sam znam dobre skembice spremiti kad me ne mrzi

Sloba

pre 6 godina

Lignje na zaru, dagnje na buzaru, Pasko jagnje na ražnju koje se ne mora soliti jer je trava koju pase slana. A uz to medica i domaća vina pa ako naidjete na klapu uz more gde se mešaju mirisi mora i četinara...Zavrti vam se u glavi pa mladići sretnu grupu Norvežanki a cure lepe Talijane, u stvari kombinacije su bezbrojne, pustite srce da vas vodi i uživajte u životu.

jedan od mnogih

pre 6 godina

bracko jagnje, dalmatinski prsut, paski sir i rabska(rapska) pita....to su 'delicije' primorske Hrvatske, sve ostalo su plodovi mora

nike sve halkidiki

pre 6 godina

ni hrana ni more be mogu da se mere sa grčkom hranom i morem. ne mogu ni prismrdeti. grčka hrana leči i kancer, 100% dokazano.

turista

pre 6 godina

Volim i cesto sam jeo u Istri. Opet imam kucu na Bracu pa jedem i u Dalmaciji. Nisam impresioniran jagnjetom sa Braca, mislim nije lose ali ne moze da se poredi sa onim iz Sjenice ili Zlatibora.

Sto se tice ribe dosta jedem po restoranima i to je pljacka. Na prste se mogu nabrojati oni koji kupuju ulovljenu ribu. Na primer ima jedan restoran u Milni koji drzi ribar i sve je prvoklasno. Ostali valjaju tovljenu ribu. Cesto i sam kupim ribu na pijaci u Supetru da je stavim na rostilj. Cena 100 kuna kilo. Ujutru sretnem i vlasnike restorana koje sve naravno poznajem i koji takodje kupe za 100 kuna da bi u restoranu prodali za 500 kuna. Cist bezobrazluk. I mislim da ce Hrvatska ako nastave ovako imati problema. Moras nesto da das a ne samo da uzimas.

Ali van ovoga slazem se da se jede dobro u Hrvatskoj, jede se dobro u celoj ex Jugoslaviji.

Doc

pre 6 godina

Najbolja je hrana u Grckoj, napunis si prtljaznik u Makedoiji pradajzom, paprikom i pasuljem i jedes ko bog, a nekad se bogami i pocastis sa girospitom za 2,5€.

Frere Jacques

pre 6 godina

Masline iz Grčke, maslinovo ulje i vino iz Italije, plodovi mora iz Kine, narandže i limun iz Španije...
Samo su smokve i mandarine domaće, Hrvatske.
Sramotno je da mediteranska zemlja uvozi masline, ribu i agrume.
(hrvatska hr., 25. avgust 2018 16:11)

Svake godine susjedi tamo gdje imam kuću, inače su domaći, samo iz mog dvorišta poberu masline i naprave litru ulja, masline su na sve strane, od Umaga do Dubrovnika!

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 6 godina

Riba i jagnjetina imaju sličnosti. Kvalitet ribe, isto kao i kvalitet jagnjetine, ovisi o ispaši. Oborita riba "pase" plangtone i njen kvalitet zavisi od čistoće mora i podloge. Da bi ste jeli i uživali u dobrim plodovima mora uopšte nije potrebno da imate dubok džep. Svi ribari najviše cijene frišku srdelu na gradele. Koliko je riba stara u vrijeme savremene tehnologije kada se riba odmah vakumira i duboko zamrzava jedino starost ribe, kada je ona ulovljena, možete prepoznati po očima. Od svega je najvažnije znati ribu dobro spremiti. Kada ste u nekom primorskom mjestu konobu birajte po vonjima, mirisima koji dolaze iz nje. Mada se neki ne slažu sa mojim mišljenjem, u Splitu če te najbolje morske plodove jesti u jednoj konobi koja nema neki eksluzivitet. Mnogi poznavaoci morskih specjaliteta su to prepoznali i diskretno odlaze u to konobu. Postoji još jedna konoba sa tradicijom, a nije skupa. Ako sami pripremate škampe možete spremiti izuzetan brujet od škampi sa škampama koje koštaju 40, a pogotovo 60 kuna. Malo ljubavi prema kuhanju, malo dobrog društva i kap dobrog vina i ugodjaj je zagarantovan

ono

pre 6 godina

Istina je tu negde. Prvo nije hrana na zapadu plastična kao sto se tvrdi u Hrvatskoj, a i Srbiji. Drugo u Hrvatskoj je sve teze naći autentična mesta gde stvarno možete pojesti odličan obrok koji nije sklepan od svega sto je uvezeno (ona plastična hrana sa zapada kako bi rekli). Trece cene u Hrvatskoj su prenaduvane, naročito u izvikanim restoranima. Da li se može dobro pojesti u Hrvatskoj? Može samo tako! Ima odličnih mesta gde možete pojesti autentično jelo spremljeno od domaćih proizvoda i to ne bude skupo. Problem je sto takva mesta propadaju polako pod naletom osionih i bahatih ugostitelja.

Mantis

pre 6 godina

Hahaha....mora da nisi bio nigde vise. Najdivnija malo sutra.
Svuda na Balkanu se dobro jede.............,
(Nazalost Srbin, 25. avgust 2018 18:05)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........pogotovo u Srbiji, u kojoj se konzumira svinjsko meso
na 50 načina (i kupus jasno). Vrlo različita ishrana :-)

sm

pre 6 godina

Upravo zavrsili "promo"ručak u Bg. Zigante Truffle : Tartufata(šampinjoni, masline, crni i beli tartufi), Istarski fuži i maslinovo ulje s ukusom crnog tartufa. Sve je sadržaj Pleasure box-a restorana Zigante Istra.
U box-u je i odlična knjižica recepata.

emigrant

pre 6 godina

Najbolji restoran u HR Primorju i ubjedljivo najposjeceniji je Konzumovo Odjeljenje Pecenjara i Pekara ajde Boga tt guzva za Burecima,Pecenju, Pilicima nemogu napec sve Talijani,Poljaci,Cesi itd....Cast Istri ovo dole buranija teska..

bunjuel

pre 6 godina

pa za engleze je otkrovenje i da im namažeš kajmaka na ljeba. Inače, jedino autentično domaće (ne hrvatsko nego dalmatinsko i crnogorsko, al šta zna englez razliku) su one male lignje, na žaru ili punjene, i pršut. Ostalo je isto kao i drugde na Mediteranu.

Slovenac

pre 6 godina

Lik je naisao na par dobrih domacih gostiona i pravi pogresne zakljucke. Znaci, kad naletis na domace, onda je super. Ali 90% restorana u HR sluzi ITA plastiku. Znaci meso, povrce, mlecno... 90% je uvoz. Tesko je domace vino naci, a tek sir, niko vise ne radi nista tamo. 90% morskih plodova je Made in Asia. Domace opet skupo ko djavo. Moze i paski sir da se nadje za 40EU kg ili krcki, nije problem. Ali kad dodjes u CG ili Grcku, domace hrane kolko hoces po birtijama. I jeftino. Nema uporedbe sa HR.

Hrana

pre 6 godina

Hrvatska i hrana, pa stvarno smehotresno. Pre 3 godine u Istri, jedva iskopali neki restoran sa malo drugacijim jelovnikom. Jug Spanije, Sevilja, i na kraju San Sebastian kao vrhunac gurmanluka. Hrvatska, prekuvana blitva, riba dobra ako je ulovljena a ne tovljena. Paski sir, ili slicno ako ti ne podvale. Ostalo, za zaboraviti. Neko spmenu tartufe, isto smehotresno....

mario

pre 6 godina

Neko spmenu tartufe, isto smehotresno....
(Hrana, 25. avgust 2018 20:17)
Vidi se koliko imaš pojma o gastronomiji, ali ok i kompleksi su dozvoljeni.
Hrvatska ima spoj kontinentalne i mediteranske kuhinje što je jedinstveno.
Uostalom Anthony Bourdain je snimio u Hrvatskoj isto kao i poznati MasterChef Dhruv Baker koji je snimio u Hrvatskoj dvadeset epizoda koje su se emitirale na NGC širom svijeta.

EU Citizen

pre 6 godina

Hrvatska kuhinja ima sve prerogative da bude jedan od gastronomskih bisera Balkana (vina, morske plodove, divlje površće i voće, plodnu zemlju, istarske tartufe, i ko zna šta još sve ne), ali to u praksi nažalost po meni nije. Ima dosta dobrih restirana od Rovinja do Dubrovnika, ali je prosek kvaliteta prilično loš u poređenju s konkurencijom u Italiji, Španiji, Grčkoj, Turskoj i Izraelu, a isto tako i odnos cena/kvalitet. Takođe, u ogromnoj većini mesta radi slabo plaćena, neprofesionalna i ne odviše ljubazna sezonska radna snaga koja se stalno menja. Dalji veliki problem je što, ako se izuzme poneki biser tipa Montea u Rovinju, slabo postoji kreativna interpretacija lokalnog gastronomskog nasleđa. Voleo bih da nije tako, jer volim hrvatsko primorje i često sam tamo, ali tako jeste, još uvek je u Hrvatskoj vaš best bet poštena jednostavna taverna i jednostavna jela tipa ribe na grilu ili na lešo.

nike sve halkidiki

pre 6 godina

ni hrana ni more be mogu da se mere sa grčkom hranom i morem. ne mogu ni prismrdeti. grčka hrana leči i kancer, 100% dokazano.

Nazalost Srbin

pre 6 godina

Naša obala i more najdivniji na svijetu! Hvala ti Bože na ljepoti koji si podario hrvatskom narodu!
(ZgHrEu, 25. avgust 2018 15:23)

Hahaha....mora da nisi bio nigde vise. Najdivnija malo sutra.
Svuda na Balkanu se dobro jede.

hrvatska hr.

pre 6 godina

A koju to svoju hranu imaju?
Masline iz Grčke, maslinovo ulje i vino iz Italije, plodovi mora iz Kine, narandže i limun iz Španije...
Samo su smokve i mandarine domaće, Hrvatske.
Sramotno je da mediteranska zemlja uvozi masline, ribu i agrume.

derventski lola

pre 6 godina

Dzabe sve te papazjanije, nije tripice u saftu probao. Bogu hvala, ne moram do Hrvatske po to, ima i kod nas, a i sam znam dobre skembice spremiti kad me ne mrzi

Hrana

pre 6 godina

Hrvatska i hrana, pa stvarno smehotresno. Pre 3 godine u Istri, jedva iskopali neki restoran sa malo drugacijim jelovnikom. Jug Spanije, Sevilja, i na kraju San Sebastian kao vrhunac gurmanluka. Hrvatska, prekuvana blitva, riba dobra ako je ulovljena a ne tovljena. Paski sir, ili slicno ako ti ne podvale. Ostalo, za zaboraviti. Neko spmenu tartufe, isto smehotresno....

muta

pre 6 godina

sve sve al hrana u hrvatskoj. jedino sto imaju je more sve ostalo ispod cene koje zavale
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (plavi, 25. avgust 2018 15:11)

Ja sam cuo da im je i grozdje kiselo. Kazu da je ove godine bas kiselo, ne znam zasto, valjda zbog vremena.

advocatus diaboli

pre 6 godina

apsolutno istinita tvrdnja. englezi tek sada otkrivaju našu kuhinju, a talijani već 50 godina vikendima dolaze kod nas u Istru da se dobro najedu. a evo i kako se jede u mom Labinu i Rapcu iz "oka" amera...
https://www.youtube.com/watch?v=0dCnfc0H5lM

Vlad the Great

pre 6 godina

Cena ribe u Hrvatskoj je bezobrazno skupa. I to uglavnom se servira farmirana Orada i Brancin (Lubin). Sve je vise obicnih kafana (konoba) koje lupaju po usima sa ribom a mestani se samo zale kako im svake godine dizu cene. I oni moraju jesti ponekad.

bunjuel

pre 6 godina

pa za engleze je otkrovenje i da im namažeš kajmaka na ljeba. Inače, jedino autentično domaće (ne hrvatsko nego dalmatinsko i crnogorsko, al šta zna englez razliku) su one male lignje, na žaru ili punjene, i pršut. Ostalo je isto kao i drugde na Mediteranu.

Slovenac

pre 6 godina

Lik je naisao na par dobrih domacih gostiona i pravi pogresne zakljucke. Znaci, kad naletis na domace, onda je super. Ali 90% restorana u HR sluzi ITA plastiku. Znaci meso, povrce, mlecno... 90% je uvoz. Tesko je domace vino naci, a tek sir, niko vise ne radi nista tamo. 90% morskih plodova je Made in Asia. Domace opet skupo ko djavo. Moze i paski sir da se nadje za 40EU kg ili krcki, nije problem. Ali kad dodjes u CG ili Grcku, domace hrane kolko hoces po birtijama. I jeftino. Nema uporedbe sa HR.

fifo fino užasno fino

pre 6 godina

Bio u Istri a nije probao boškarina. A razne pašte sa crnim ili bijelim tartufom. Istarski pršut, istarsku jotu, istarsku supu. Hrvatska ima divnu kuhinju, pusta jednostavnost u pripremi a hrana još nije “umjetna, gmo, plastična”. Hrvatska je mala zemlja ali izrazito raznolika u pejzažu i kuhinji, mislim da nema manje zemlje koja je raznolikija, čak i mnogo vece zemlje nemaju toliku raznolikost. Mediteranski dio svoju kuhinju (ribe, školjke, rakovi, maslinovo ulje, vino, tartufi, boskarin), Slavonija i Baranja (kuleni, kulenove seke, sunka od crne slavinske, čvarci, debela bijela slanina, fiš, šaran, som, smuđ, čobanac, razne gljive, razni domaći kolači), Lika i Banovina (pastrva, suho svinjsko meso i kiseli kupus, sarme, pečene pole lićkog krompira i vrhnje i sir, lićka kalja, janjetina na ražnju), Zagorje (zagorski štrukli, zagorska purica s mlincima, zagorska juha, sir s vrhnjem, žganci, raca), Zagreb (pohanci na bečki način, pohanci na pariški način, zagrebački odrezak, faširanci, špekfileki, grahzelje, grahrepa, grah salata sa bučinim uljem, bučnica, pileća juha s grincajgom, ejngemahtec, vrganji), dalmatinsko zaleđe (razna jela ispod peke, teletina ispod peke, janjetina ispod peke, soparnik, domaći paradajiz divnog okusa i mirisa sa domaćom pancetom)... itd. To su sve narodna jela pripremana na ekstremno jednostavan način. Na Zapadu toga nema i hrana im je bez okusa. Na žalost i Hrvatska će ostati bez svoje divne hrane jer je ubija jeftini uvoz.

jedan od mnogih

pre 6 godina

bracko jagnje, dalmatinski prsut, paski sir i rabska(rapska) pita....to su 'delicije' primorske Hrvatske, sve ostalo su plodovi mora

emigrant

pre 6 godina

Najbolji restoran u HR Primorju i ubjedljivo najposjeceniji je Konzumovo Odjeljenje Pecenjara i Pekara ajde Boga tt guzva za Burecima,Pecenju, Pilicima nemogu napec sve Talijani,Poljaci,Cesi itd....Cast Istri ovo dole buranija teska..

ja sam lud

pre 6 godina

Joj jadni mi ( srbi ) koliko smo ljubomorni, koliko zavudimo na nekom pozitivnom tekstu o Hrvatskoj. Ko tako misli nema nade za uspeh i srecu.

Doc

pre 6 godina

Najbolja je hrana u Grckoj, napunis si prtljaznik u Makedoiji pradajzom, paprikom i pasuljem i jedes ko bog, a nekad se bogami i pocastis sa girospitom za 2,5€.

Mantis

pre 6 godina

Hahaha....mora da nisi bio nigde vise. Najdivnija malo sutra.
Svuda na Balkanu se dobro jede.............,
(Nazalost Srbin, 25. avgust 2018 18:05)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........pogotovo u Srbiji, u kojoj se konzumira svinjsko meso
na 50 načina (i kupus jasno). Vrlo različita ishrana :-)

turista

pre 6 godina

Volim i cesto sam jeo u Istri. Opet imam kucu na Bracu pa jedem i u Dalmaciji. Nisam impresioniran jagnjetom sa Braca, mislim nije lose ali ne moze da se poredi sa onim iz Sjenice ili Zlatibora.

Sto se tice ribe dosta jedem po restoranima i to je pljacka. Na prste se mogu nabrojati oni koji kupuju ulovljenu ribu. Na primer ima jedan restoran u Milni koji drzi ribar i sve je prvoklasno. Ostali valjaju tovljenu ribu. Cesto i sam kupim ribu na pijaci u Supetru da je stavim na rostilj. Cena 100 kuna kilo. Ujutru sretnem i vlasnike restorana koje sve naravno poznajem i koji takodje kupe za 100 kuna da bi u restoranu prodali za 500 kuna. Cist bezobrazluk. I mislim da ce Hrvatska ako nastave ovako imati problema. Moras nesto da das a ne samo da uzimas.

Ali van ovoga slazem se da se jede dobro u Hrvatskoj, jede se dobro u celoj ex Jugoslaviji.

Frere Jacques

pre 6 godina

Masline iz Grčke, maslinovo ulje i vino iz Italije, plodovi mora iz Kine, narandže i limun iz Španije...
Samo su smokve i mandarine domaće, Hrvatske.
Sramotno je da mediteranska zemlja uvozi masline, ribu i agrume.
(hrvatska hr., 25. avgust 2018 16:11)

Svake godine susjedi tamo gdje imam kuću, inače su domaći, samo iz mog dvorišta poberu masline i naprave litru ulja, masline su na sve strane, od Umaga do Dubrovnika!

ono

pre 6 godina

Istina je tu negde. Prvo nije hrana na zapadu plastična kao sto se tvrdi u Hrvatskoj, a i Srbiji. Drugo u Hrvatskoj je sve teze naći autentična mesta gde stvarno možete pojesti odličan obrok koji nije sklepan od svega sto je uvezeno (ona plastična hrana sa zapada kako bi rekli). Trece cene u Hrvatskoj su prenaduvane, naročito u izvikanim restoranima. Da li se može dobro pojesti u Hrvatskoj? Može samo tako! Ima odličnih mesta gde možete pojesti autentično jelo spremljeno od domaćih proizvoda i to ne bude skupo. Problem je sto takva mesta propadaju polako pod naletom osionih i bahatih ugostitelja.

Sloba

pre 6 godina

Lignje na zaru, dagnje na buzaru, Pasko jagnje na ražnju koje se ne mora soliti jer je trava koju pase slana. A uz to medica i domaća vina pa ako naidjete na klapu uz more gde se mešaju mirisi mora i četinara...Zavrti vam se u glavi pa mladići sretnu grupu Norvežanki a cure lepe Talijane, u stvari kombinacije su bezbrojne, pustite srce da vas vodi i uživajte u životu.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 6 godina

Riba i jagnjetina imaju sličnosti. Kvalitet ribe, isto kao i kvalitet jagnjetine, ovisi o ispaši. Oborita riba "pase" plangtone i njen kvalitet zavisi od čistoće mora i podloge. Da bi ste jeli i uživali u dobrim plodovima mora uopšte nije potrebno da imate dubok džep. Svi ribari najviše cijene frišku srdelu na gradele. Koliko je riba stara u vrijeme savremene tehnologije kada se riba odmah vakumira i duboko zamrzava jedino starost ribe, kada je ona ulovljena, možete prepoznati po očima. Od svega je najvažnije znati ribu dobro spremiti. Kada ste u nekom primorskom mjestu konobu birajte po vonjima, mirisima koji dolaze iz nje. Mada se neki ne slažu sa mojim mišljenjem, u Splitu če te najbolje morske plodove jesti u jednoj konobi koja nema neki eksluzivitet. Mnogi poznavaoci morskih specjaliteta su to prepoznali i diskretno odlaze u to konobu. Postoji još jedna konoba sa tradicijom, a nije skupa. Ako sami pripremate škampe možete spremiti izuzetan brujet od škampi sa škampama koje koštaju 40, a pogotovo 60 kuna. Malo ljubavi prema kuhanju, malo dobrog društva i kap dobrog vina i ugodjaj je zagarantovan

Tomy

pre 6 godina

Najsmesniji su mi botovi koji ni za zivu glavu ne bi krocili u Hrvatsku ili C. Goru ali sve znaju kako je tamo, od hrane do plaze pa do ponasanje konobara.

mario

pre 6 godina

Neko spmenu tartufe, isto smehotresno....
(Hrana, 25. avgust 2018 20:17)
Vidi se koliko imaš pojma o gastronomiji, ali ok i kompleksi su dozvoljeni.
Hrvatska ima spoj kontinentalne i mediteranske kuhinje što je jedinstveno.
Uostalom Anthony Bourdain je snimio u Hrvatskoj isto kao i poznati MasterChef Dhruv Baker koji je snimio u Hrvatskoj dvadeset epizoda koje su se emitirale na NGC širom svijeta.

sm

pre 6 godina

Upravo zavrsili "promo"ručak u Bg. Zigante Truffle : Tartufata(šampinjoni, masline, crni i beli tartufi), Istarski fuži i maslinovo ulje s ukusom crnog tartufa. Sve je sadržaj Pleasure box-a restorana Zigante Istra.
U box-u je i odlična knjižica recepata.

EU Citizen

pre 6 godina

Hrvatska kuhinja ima sve prerogative da bude jedan od gastronomskih bisera Balkana (vina, morske plodove, divlje površće i voće, plodnu zemlju, istarske tartufe, i ko zna šta još sve ne), ali to u praksi nažalost po meni nije. Ima dosta dobrih restirana od Rovinja do Dubrovnika, ali je prosek kvaliteta prilično loš u poređenju s konkurencijom u Italiji, Španiji, Grčkoj, Turskoj i Izraelu, a isto tako i odnos cena/kvalitet. Takođe, u ogromnoj većini mesta radi slabo plaćena, neprofesionalna i ne odviše ljubazna sezonska radna snaga koja se stalno menja. Dalji veliki problem je što, ako se izuzme poneki biser tipa Montea u Rovinju, slabo postoji kreativna interpretacija lokalnog gastronomskog nasleđa. Voleo bih da nije tako, jer volim hrvatsko primorje i često sam tamo, ali tako jeste, još uvek je u Hrvatskoj vaš best bet poštena jednostavna taverna i jednostavna jela tipa ribe na grilu ili na lešo.