Izvor: B92.net/TV Prva

Iako je novi sistem ulaska/izlaska iz Evropske unije odložen, nije se odustalo od njegovog uvođenja kao i primene ETIAS sistema koja će verovatno početi od maja 2025. godine.

Novi sistemi biće uvedeni, pre svega, zbog bolje kontrole putnika i bezbednosti .

"Novi sistem jeste jedan vid kontrole i moram da kažem da se poslednjih dana mnogo priča o tome da je ustanovljeno da je u proteklih godinu ili dve u EU ušlo par hiljada ljudi koji se falsifikovali pasoše", objasnio je Aleksandar Seničić, direktor YUTA u emisiji 150 minuta na TV Prva.

Novi sistem ulaska/izlaska će modernizovati upravljanje spoljnim granicama, ali i identifikovanje osoba koje su predugo ostale, pružajući pouzdane podatke.

EES će se efikasno boriti protiv prevara identiteta prikupljanjem biometrijskih podataka (otisaka prstiju i fotografija).

Bezbednost unutar EU će biti ojačana zahvaljujući poboljšanim graničnim kontrolama, korišćenju elektronskih evidencija i biometrijskih podataka, što i podrazumevaju EES i ETIAS.

Mnogi turisti doživeli su uvođenje novog sistema kao vraćanje viza, ali to u realnosti neće biti slično. U pitanju je sistem koji već postoji u nekim zemljama, gde se efikasno i bez poteškoća primenjuje.

"O ETIAS-u mi pričamo od 2021. godine, dakle tada je počelo da se radi na tom sistemu. To nije viza, to je namenjeno upravo onima kojima ne trebaju vize za Evropsku Uniju. Slična je situacija u SAD-u gde postoji takav sistem, samo mi to ne znamo jer je nama za Ameriku potrebna viza. To nije ništa novo zapravo", istakao je Seničić.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Izvor: Prva

Podeli: