Izvor: b92.net/Daily mail

Tiktoker Luka Ferdmenges, koga na društvenoj mreži prati 2.9 miliona ljudi, posetio je 190 zemalja i nabrojao je gradove od kojih mu se kosa dizala na glavi.

U razgovoru za Daily Mail Luka je nabrojao najopasnija mesta koja je posetio i prisetio se nekih trenutaka od kojih mu se, kaže, dizala kosa na glavi.

"Stvarno sam video svašta", rekao je Tiktoker, pa obrazložio svoju izjavu.

"Avganistan, Papua Nova Gvineja, Somalija, Jemen, Čad, Sirija, Srednjoafrička Republika i Haiti su najopasnija mesta koja sam posetio. Na primer, na Hatiju lokalno stanovništvo toliko pati, da mi je bilo čudo što uopšte primaju turiste da to vide. Međutim, pošto pokušavam da posetim svaku zemlju na planeti, ne mogu izbeći ni ovakve. Često budu fascinantne", ispričao je tiktoker.

"Na Haitiju sam napravio nekoliko intervjua s lokalcima. Bilo je srcerapajuće. Pričali su mi kako nemaju pristup pitkoj vodi, stalno se brinu jer nemaju dovoljno hrane, a struje uglavnom nema. Postoje i predgrađa u koja automobili ne ulaze. Tamo biste bili opljačkani, vaša sigurnost bila bi ugrožena", dodao je.

Po najrizičnijim mjestima je išao u društvu s lokalnim vodičem.

"Uvek nešto može da vam se dogodi, ali uz pouzdanog vodiča rizik je manji", rekao je.

Avganistan je posetio, kako je naveo, 6 meseci pre nego što su talibani preuzeli vlast 2021. godine kako bi učio decu da žongliraju u školi cirkusa.

"Bio je to rizičan pothvat. U školi sam morao da budem uveče jer je preko dana bilo opasno, a jedne noći smo čuli pucnjeve. Treneri cirkuske škole potvrdili su da je došlo do pucnjave na ulici u kojoj smo se nalazili. Rečeno nam je da ćutimo dok sve ne prođe. Vrlo brzo se završilo, ali događaj je ostavio traga. Zastrašujuće je čuti pucnjeve tako blizu sebe", prisetio se.

"Dva dana kasnije hteo sam da posetim tamošnji park. Međutim, park je  bombardovan", istakao je.

Dok je bio u Papua Novoj Gvineji policija je morala da interveniše.

Shuterstock/RGAPhoto86

"Ja sam Nemac, volim svuda da prošetam, ali kada sam se spremao da uđem u opasnu četvrt, policijski džip mi je prišao i policajac mi je rekao: 'Ne možete tamo, molim vas, uđite u automobil'. Odlučio sam da ga poslušam, vozili smo se kroz predgrađe kroz, koje sam nameravao da posetim pet minuta nakon što me je pokupio policajca video sam pljačku automobila. Gangsteri su zaustavljali automobile i tražili novac, telefone ili čak s i automobil", ispričao je i dodao da je to tamo uobičajena pojava.

"Za mene je to bilo zastrašujuće iskustvo", dodao je.

Tiktoker se prisetio i svog boravka u Francuskoj Gvajani. 

"Bila je nedelja, a za mnom je trčao neki mišićav tip. Nosio sam teški ruksak sa svim svojim stvarima. Počeo je da vrišti na mene i čvrsto me uhvatio za vrat. Tražio je da mu dam dva eura. Odmah bih mu ih dao, ali nisam imao kod sebe para. Bio je besan. Zatim je na ulicu izašao vlasnik jednog kafića, nekako sam uspeo da se oslobodim i otrčim prema tom kafiću, gde su me čuvali dok napadač nije pobjegao. Bio sam u šoku", ispričao je.

Podeli: