Izvor: Večernji.hr

Novi sistem ulaska i izlaska u EU uskoro stupa na snagu u našoj zemlji, tačnije u novembru.

Ova tema zaintrigirala je mnoge s obzrom da su u pitanju potpuno nova pravila po kojima ćemo putovati odnosno prelaziti granicu.

To je zaintrigiralo i hrvatsku javnost, koji pišu o novom sistemu ETIAS u Srbiji.

Kako navodi portal Večernji.hr, Hrvatska je već zabrniuta kako će sve funkcionisati zbog straha da im se ne smanji broj turista.

Najviše ih brinu gužve i duga čekanja na granicama.

"Kako će uticati na turistička putovanja, podjednako muči i lokalne i turističke radnike iz neposrednog okruženja", piše Večernji.

"Mnogo je pitanja na tu temu, šta će i kako će biti, ljudi zovu, hoće da putuju. Ali ima mnogo više upita nego uplta. Nova pravila stupaju na snagu tek dan nakon državnog praznika ovde u Srbiji, koji se poklapa sa vikendom, a mnogi bi te dane iskoristili za putovanje. Plaše se, međutim, da će biti velike gužve na granicama sa EU, na Horgošu prema Mađarskoj, pa se vikendom čeka i po pet-šest sati, pa su oprezni. Niko ne želi da provede deset sati na granici", objasnila je Ana Ječmenica iz UTAS-a za pomenuti portal.

"Osim leta, tokom ostatka godine iz Srbije se organizuju ture u Hrvatsku. Kada su međunarodne izložbe u Klovićevim dvorima, redovno dolaze grupe, a mnoge zanima i zagrebački Advent koji je jedan od najlepših u Evropi. Često su to jednodnevna putovanja, ali mnoge agencije još nisu objavile datume putovanja zbog neizvesnosti oko novih graničnih procedura. Strahuje se da bi, uz dugo čekanje na granici, čitavo putovanje moglo da se provede baš tu, na granici", zabrinuto govori Ječmenca dodajući da očekuje da će deo putnika iz Srbije tražiti alternativne destinacije u zemljama van granica EU.

Ona je uverena da će i onlajn aplikacije praviti probleme od sledećeg leta. Neki od putnika, kaže, nisu digitalno pismeni i agencije se već spremaju da će morati da preuzmu taj deo posla, a mnogi, kako navode, nemaju ni karticu potrebnu za plaćanje pomenutih sedam evra.

"Da, bojim se da će zbog svega ovoga biti manje putnika koji idu u zemlje EU, pa i u Hrvatsku. Na primer, mnogima je neprijatno da uzimaju otiske prstiju, pitaju se ko će imati pristup toj bazi, da li je moguća krađa identiteta i slično. Sve će to biti problem, posebno u prvim mesecima implementacije, a od svega bi najviše koristi mogle da imaju avio destinacije poput Egipta, Dubaija, pa i Turske", smatra A. Ječmenica iz UTAS-a.

Podeli: