Evropska unija modernizuje prelazak svojih granica i uvodi elektronske sisteme za kontrolu putnika, a nova pravila ulaska u EU i izlaska iz nje stupaju na snagu od 10. novembra.

Nova pravila za ulazak u zemlje Evropske unije donose značajne promene koje će uticati na sve putnike. Evropski sistem putnih informacija i autorizacija (ETIAS) predstavlja novi način prijavljivanja za ulazak, ali po čemu se on razlikuje od tradicionalnih viza?

O ovim ključnim pitanjima i njihovim praktičnim posledicama u emisiji "Jutro" na TV Prva govorio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Seničić je detaljno objasnio kako će nova pravila pojednostaviti putovanja, ali i šta sve putnici treba da znaju pre nego što krenu na put ka zemljama EU.

"Ovaj sistem je napravljen da bi se kontrolisao boravak u EU i da ne bude duži od 90 dana. Svaki put kada putujemo u 6 meseci moraćemo da se prijavimo. Pored toga, imaćemo svoj profil, i pri svakom putovanju beležićemo datume ulaska i izlaska, nakon čega ćemo dobiti informaciju da smo se prijavili", ističe Seničić.

Pored toga, on naglašava da ovo neće morati da rade osobe koje imaju radne i boravišne dozvole za Evropsku uniju. Takođe, ističe da ova pravila ne označavaju vizu.

"Sve ovo bi trebalo da predupredi lupanje pečata i takvu kontrolu. Već negde postoje na aerodromima elektronske kontrole bez ljudi, da se ubrza protok, ali da li će funkcionisati, ostaje da vidimo", ističe direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Nova pravila sledeće godine


"Od maja 2025. sve to prestaje da važi, jer dobijamo mnogo jednostavniji model, ETIAS. Upisujemo momenat ulaska, plaćamo 7 evra i da dozvola važi tri godine, ili do isteka pasoša."

Pored svega navedenog, Aleksandar Seničić savetuje sledeće:

"Savet svima je da se prijave odmah u maju mesecu, bez obzira kada će putovati. Plaća se onlajn platnom karticom i onda tri godine ništa ne morate. Deca do 18 godina i stariji od 80 ne plaćaju, ali moraju da popune obrazac."

Ova pravila odnose se na zemlje Šengena.

"Ovo bi trebalo da ubrza prolaz preko granice, što je nama posebno bitno pred sezonu", ističe direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Šta je još rekao Aleksandar Seničić pogledajte u video-prilogu.

Izvor: prva

Podeli: