Izvor: B92.net/TV Prva

Od 10. novembra ove godine će na graničnim prelazima zemalja članica EU biti uveden novi sistem, EES.

Naime, na prelazima će vam, pored pasoša, biće vam zatražen i otisak najmanje četiri prsta, kao i da vas fotografišu. Ovako bi trebalo da izgleda ulazak u EU za državljane oko 60 država, uključujući izemlje Zapadnog Balkana.

Pored ovog planiran je i ETIAS sistem koji bi trebalo da počne sa radom pred leto sledeće godine, a koji će podrazumevati da putnici iz zemalja koje imaju bezvizni režim sa EU-om moraju putem interneta da apliciraju za dozvolu za ulazak, uz plaćanja takse od sedam evra bankovnom karticom.

O svim detaljima govorio je danas Vladimir Vlaho, Član Upravnog odbora YUTA, u emisiji "150 minuta".

Kako ćemo ubuduće putovati u EU? Sve što treba da znate o novim sistemima

"Oba sistema su jedna ista stvar, s' tim što ova prva faza, EES, stupa na snagu 6. oktobra, a u primeni će biti od 10. novembra. To je eksperimentalna faza da Evropska komisija proveri kako sve funkcioniše. Ono što je razlika za putnike, to je da u ovoj prvoj fazi, kontrolom ulaska i izlaska iz određene zemje (EES - Enter exit sistem), ljudi će davati samo svoje osnovne podatke na aplikaciji i to ne košta ništa. U drugoj fazi će biti nešto manji broj podataka koji je potreban, kada ustvari budemo dobijali dozvole. Što se tiče prve faze - ne možete biti odbijeni, to je evidencija ulaska, poput ove trenutne sa pasošem. Ovim sistemom će se podaci centralizovati tako da će države na osnovu poreskog ili matičnog broja moći da vrlo brzo dođu do podataka određene osobe. Ova prva, probna faza, trajaće negde do polovine naredne godine", govori Vlaho te nastavlja o drugoj fazi.

"Druga faza, ETIAS sistem, startovaće polovinom naredne godine. Jedan od podataka koji će se unositi u aplikaciju  jeste adresa mesta gde ćete boraviti. To je pomalo apsurdno, jer ta dozvola važi tri godine i ko zna gde ćete sve biti po EU za to vreme. Ono što je vrlo važno za ovu drugu fazu jeste da se to zove Dozvola za ulazak u Evropsku Uniju. Nije evidencija, nije ni viza već dozvola za ulazak. Ova dozvola se plaća odnosno taksira sa 7 evra, i to se mora platiti karticom", rekao je Vlaho, a više o ovoj temi pogledajte u nastavku.

Izvor: prva

Podeli: